Secțiune susținută de

Intuitie sau date exacte?

Portal HR \ Actual \ Intuitie sau date exacte?

De multe ori problema de resurse umane dintr-o organizatie este definita pe baza de intuitie si suna asa: piata muncii nu este potrivita pentru ceea ce cautam noi pentru ca facem interviuri si nu gasim persoanele potrivite. Si iata si problema foarte frecventa: nu mai exista loialitate in organizatiile de astazi. Recrutam pentru departamentul de vanzari continuu si pleaca prea repede.

La definitii intuitive se aplica apoi solutii intuitive: asta e, luam ce gasim si vedem dupa aia, eventual crestem procentul de comisionare pentru vanzari.

Inainte de a sari la concluzii, va propun sa lasam la o parte intuitia si sa gandim in alti termeni: ce fel de date ne trebuie ca sa definim problema?

De cele mai multe ori organizatiile au informatiile de care au nevoie, dar nu le folosesc. Este mai usor sa implementeze ceva nou in speranta ca va repara situatia prezenta – daca n-ar fi asa, toti consultantii care profeseaza schimbarea ar avea nevoie de o slujba. Mai ales ca multe din datele adunate nu au relevanta, sunt colectate in tot felul de formate diferite care nu sunt analizabile … intuitiv, si atunci mai bine nu ne mai uitam, sau nu sunt suficient de corecte/pertinente pentru ca ne-am apucat de analiza asta abia anul trecut.

Daca avem rabdare insa sa ne uitam la datele reale s-ar putea ca raspunsurile sa nu mai fie aceleasi. De exemplu, cine face interviurile, cate interviuri, cum le face si cu cine?  De cat timp se intampla asta? Cate persoane sunt potrivite si cum le-am gasit? In acest fel putem descoperi ca, in realitate, imposibilitea rezolvarii se datoreaza sursei de recrutare si nu pietei in general.

Cine pleaca din departamentul de vanzari? Ce au in comun persoanele respective? Dupa cat timp pleaca, statistic vorbind, si de cat timp se intampla asta? Ce zic toti in mod repetat la plecare? Fluctuatia a inceput de la numirea noului manager de vanzari?

Si asa mai departe. In final, intrebarea cea mai importanta: cine s-a uitat la date si cum a facut analiza? Un departament de resurse umane care isi analizeaza propriile date permanent si defineste problema prin cifre si fapte e invitat la discutie de catre management mai des decat unul care se plange de probleme intuitive.

Adina Luca este Consultant la Stillae Limited. Mai multe detalii despre experienta ei poti vedea aici.

Data articol: decembrie 1, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam