Ce este potrivirea cu jobul?
În engleză, sintagma vehiculată de specialiști este „job fit„, sensul ei fiind cât se poate de grăitor. Nu avem nevoie de cel mai bun candidat de pe piață, avem nevoie de cel potrivit pentru jobul din compania noastră. Astfel, oricât de fascinant și de entuziasmant este să primești aplicația unor candidați „vedetă” în domeniul lor, acest lucru nu îți garantează performanța ulterioară pe poziția vacantă.
Din păcate, evaluatorii cad adesea în capcana „celui mai bun” uitând de nevoia adecvării. Un studiu de peste ocean a stabilit că, în medie, aproape jumătate dintre noii angajați părăsesc joburile în primele 18 luni de la angajare. În multe situații acest lucru se transcrie în costuri neacoperite pentru companie și cheltuieli suplimentare. Motivele părăsirii jobului sunt în 81% din cazuri legate de „potrivire” și doar în 11% de o lipsă de abilități. Tot în această direcție trebuie încadrată și zicala: „hire for attitude and train for everything else”.
În spatele nevoii de potrivire cu jobul este, dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce denumim prin „potrivire culturală”. O încercare mai detaliată de a stabili ce înțelegem, însă, prin această sintagmă complică situația exponențial. Vorbim despre o suprapunere a valorilor, a motivațiilor, a obiectivelor, a stilului de lucru, a modului de acceptare și oferire feedback. Despre ce altceva mai vorbim?
Webinarul de pe ERE pe care vi-l recomandăm pentru data de 12 ianuarie analizează toate aceste aspecte cu intenția de a demonstra care este impactul lor asupra performanței în job. În plus, promite să ofere câteva idei practice despre cum se poate asigura potrivirea candidatului cu jobul într-un proiect de recrutare fără a crește costurile procesului de evaluare.
Află mai multe detalii și înscrie-te la webinarul What Is Job Fit Really About?.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam