Hot Now

Chiar ne cauta angajatorii pe Facebook?

10 02 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.181 afisari

Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:

Vreau sa-mi schimb locul de munca si am inceput sa trimit CV-uri. Am auzit ca mai nou, angajatorii te cauta si pe Facebook. Este adevarat? Si daca este, cum ii pot atrage de partea mea? Cum sa-mi modific pagina de Facebook asa incat sa impresioneze?

Noi ii raspundem:

E adevarat ca in vest retelele sociale incep sa fie una din variantele din ce in ce mai des folosite de angajatori pentru identificarea talentelor cele mai potrivite pentru organizatie. Dincolo de eforturile de recrutare vizibile care au inceput sa fie comunicate si prin intermediul acestor platforme, utilitatea majora a Facebook-ului pentru un angajator este de cautat cu precadere in informatiile specifice pe care poate sa i le ofere despre un candidat.

Din punctul de vedere al candidatului, retelele sociale (si implicit Facebook) ar trebui sa fie inca o modalitate inspirata de a se “comunica”, dincolo de CV-ul traditional si de adesea necititele scrisori de intentie. Este posibil ca odata admisa aplicatia ta la un job facut public, angajatorul sa te “caute” si pe Facebook pentru a afla mai multe despre ce te intereseaza, despre ce citesti, ce iti place si ce nu, ce prieteni ai etc. Toate astea comunica ceva despre cine esti ca persoana publica, aspecte cat se poate de importante in incercarea de potrivire a candidatului cu organizatia.

Daca e mai putin probabil sa poti sa ii atragi pe angajatori prin intermediul profilului tau de Facebook in aceasta etapa in care ne aflam, ceea ce poti incerca sa faci este sa te comunici printr-un limbaj de calitate si alegeri inspirate pentru profilul tau.

Iata si cateva sugestii concrete:

1.     Care sunt paginile carora le-ai dat Like si ce comunica ele despre tine?

2.     Ce poze cu tine ai in profil? Incearca sa eviti imagini care nu te prezinta intr-o lumina civilizata.

3.     Cum arata postarile de pe peretele tau? Sunt mesaje de calitate care comunica ceva despre ceea ce te preocupa (ceva la care lucrezi sau despre care ai citit etc) sau o serie neinspirata de mesaje de la aplicatiile de jocuri pe care le folosesti?

4.     Ti-ai completat toate sectiunile profilului cu informatii corecte? Daca, de exemplu, intr-un CV nu incurajam listarea hobby-urilor si preocuparilor extra-profesionale decat foarte putin, profilul de Facebook este un loc bun in care sa iti dai frau liber imaginatiei si sa prezinti adevarata masura a pasiunilor tale (dar limiteaza-te la cele care pot fi desfasurate fara probleme in “lumina zilei”).

E putin probabil ca un angajator sa te invite la un interviu doar pe baza profilului tau de Facebook, dar simplul fapt ca acesta iti ofera posibilitatea de a intregi o imagine pe care si-o formeaza despre tine cineva care (te) priveste din afara e un motiv suficient de puternic sa il folosesti cu atentie de acum inainte.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii

În perioada 24-25 iunie 2020, BusinessMark a organizat cel de-al 30-lea eveniment de HR. Ediția de anul acesta a marcat și o premieră, „Tomorrow@Work” fiind prima conferință din această serie care s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Pe parcursul celor două zile, specialiști români și internaționali au analizat și dezbătut trei factori cu rol determinant […]

Detalii

MyDesks.ro vine în ajutorul freelancerilor și antreprenorilor din România și lansează MyDesks Work, o platformă de job-uri și proiecte punctuale pentru cei care aleg să lucreze de la distanță. Ideea platformei a apărut în plină pandemie, când interesul pentru proiecte remote și freelancing a crescut în România cu peste 40%, conform Google Trends. Cu această […]

Detalii

Piața muncii se află într-o continuă dezvoltare ceea ce face ca o mare parte dintre angajatori să caute constant noi talente în cadrul companiilor. Pentru a se integra în piața muncii studenții au nevoie de o dezvoltare majoră atât a competențelor hard, precum și a celor soft: comunicare, lucrul în echipă, creativitate sau responsabilitate. „Profesorii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter