Coaching-ul ieri si azi
Coaching-ul nu este o disciplina care s-a inventat brusc, peste noapte, desi poate parea ca atare. Antrenamentul si acompanierea catre succes sunt probabil la fel de vechi ca si prima intrecere de vanatoare din epoca de piatra. Insa profesia de coach a devenit o adevarata profesie acum nu mai mult de 15 ani, atunci cand ideea de antrenament pentru performanta si dezvoltare a vietii personale si a afacerilor de orice fel a depasit lumea sporturilor.
Coaching-ul a fost dintotdeauna o parte naturala a vietii, pentru oamenii din toate colturile lumii. A fost si este folosit de milioane de parinti grozavi care isi iubesc neconditionat copii, isi pun nevoile lor de-o parte si cred cu tarie in potentialul lor de dezvoltare. Si crezand asta, ii sprijina, ii incurajeaza si ii ajuta sa devina intr-adevar extraordinari.
In alta ordine de idei, tot coaching-ul a fost si este folosit deja de sute de mii de lideri din business, lideri care stiu cu adevarat ca singura lor sansa de reusita pe termen mediu si lung este sa isi dezvolte oamenii si echipele pe care le conduc. Iar daca reusesc sa faca asta fara sa abuzeze de puterea personala sau institutionala, ci crezand cu adevarat in capacitatile lor, dandu-le feedback pozitiv si asigurandu-i de puterea relatiilor bazate pe rezultate foarte bune, atunci ei faceau si fac coaching.
Intr-o fraza, coaching-ul este arta si stiinta de a aduce la suprafata partea aceea extraordinara din fiecare om. Iar aceasta adevarata “mosire” se face intr-un fel atat de special, incat onoreaza integritatea si maretia spiritului uman.
Coaching-ul este o capacitate innascuta dar si un set de abilitati practice, invatabile si practicabile in orice context de viata. De la un moment dat, coaching-ul a devenit cel mai modern si mai adaptat raspuns la multe dintre problemele si dificultatile cu care omenirea se confrunta, atat pe plan personal, cat si in organizatii, retele, societati intregi.
Ca si disciplina, coaching-ul este complet nou si diferit de toate celelalte discipline axate pe dezvoltarea personala si profesionala. Primele incercari de definire a profesiei de coach si a relatiei de coaching dateaza de la inceputul anilor 50, insa de 15 ani se poate spune ca avem o recunoastere mondiala a profesiei de coach, ca si set coerent si diferit de principii, abilitati si corp de cunoastere. Iar in prezent, coaching-ul este pe plan mondial a doua industrie ca si ritm de dezvoltare, dupa IT&C!
Aparitia si dezvoltarea coaching-ului ca si profesie a inceput in UK si USA la sfarsitul anilor ’80. De atunci, proliferarea rapida a scolilor de formare in coaching, aparitia comunitatilor nationale si internationale de coach-i, crearea Federatiei Internationale de Coaching si a altor asociatii profesionale ce guverneaza calitatea profesiei si standardele profesionale ale profesionistilor din domeniu, toate aceste initiative au dus la cresterea rapida a numarului de coach-i din lumea intreaga.
Cea mai mare organizatie non-profit de coaching, International Coach Federation, are in prezent mai mult de 10 000 de membri in 40 de tari. Federatia a dezvoltat un set de competente specifice de coaching, acestea fiind recunocute acum pe plan global ca si competentele fundamentale ale profesiei de coach.
In Romania, coaching-ul a inceput sa fie practicat la inceputul anilor 2000. De atunci, piata de coaching este intr-o dezvoltare continua, coaching-ul fiind in prezent o optiune foarte puternica in mai toate programele de dezvoltare organizationala ale companiilor. Mai mult decat atat, foarte multi romani au ales coaching-ul ca instrument pentru propria dezvoltare personala, pentru cresterea performantei in ariile cele mai importante ale vietii lor si pentru a-si construi un drum catre visul personal de succes.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam