Secțiune susținută de

Cum gasesc un job in HR?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum gasesc un job in HR?

Roxana ne-a intrebat:

Cum as putea să-mi găsesc un job în HR? Am terminat Facultatea de Psihologie și acum termin Masteratul de Psihologia Muncii, Organizationala si Psihologia Transporturilor. Am făcut și voluntariat la o firmă de recrutare de personal. Și totuși, la un interviu, lipsa experienței e o problemă, pe care nu știu cum să o rezolv dacă nimeni nu-ti dă o șansă.

Noi ii raspundem:

Probabil ca toti cei care la terminarea facultatii au demarat cu entuziasm procesul de cautare a unui job s-au lovit de aceasta dilema: (aproape) toti angajatorii cer experienta pentru a lua in calcul o aplicatie dar nu poti capata aceasta experienta atat de cautata daca nu te angajezi.

Ca sa rupi acest cerc vicios, una din solutiile cel mai des practicate este aceea de a gasi o cale alternativa pentru a ajunge in resurse umane. Avand in vedere dificultatea de a obtine un job direct in acest domeniu (si nu numai, de altfel), incearca sa intri intr-o organizatie pe o alta „usa”. Astfel, ia in calcul in procesul de cautare a jobului si de trimitere de aplicatii si acele pozitii pentru care experienta anterioara nu este necesara.

De exemplu, pozitiile de entry-level in zona administrativa (receptie, secretariat etc) nu necesita de cele mai multe ori o experienta anterioara si sansele ca aplicatia ta sa fie luata in calcul sunt in aceste cazuri mult mai mari. Nu este degradant sa lucrezi o vreme pe o astfel de pozitie, asteptand sa se iveasca (in interiorul organizatiei) o oportunitate in departamentul de HR. Este adevarat ca aceasta solutie presupune mai multa rabdare si o constientizare a faptului ca orice job pe care il faci merita facut bine.

Chiar daca acea oportunitate in HR nu se iveste intr-un interval realist de timp (si vorbim aici de 1 – 2 ani), tot ai castigat ceva: experienta de lucru efectiv, contactul cu o organizatie si o intelegere mult mai corecta a mecanismelor ei de functionare decat in situatia in care iti petreci 2 ani de zile asteptand sa apara jobul in HR facut exact pe calapodul tau. Te vei afla atunci in postura candidatului care are deja ceva experienta acumulata si care isi poate argumenta mai bine (cu competente dovedite in practica) dorinta de a intra in domeniul resurselor umane.

Nu in ultimul rand, asa cum explicam si in alte situatii, desi studiile si certificatele iti sunt utile pentru ca iti ofera o baza teoretica de cunostinte care te imbogateste implicit, ele nu sunt o moneda de schimb sau un pasaport catre nicio zona functionala in absenta experientei concrete de lucru. Aceasta se dobandeste in timp si nu intotdeauna in joburi cu titulaturi sugestive.

Data articol: iulie 11, 2011

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam