Hot Now

Cum gasesc un job in HR?

11 07 2011, Career Advisor , 6 comentarii, 10.318 afisari

Roxana ne-a intrebat:

Cum as putea să-mi găsesc un job în HR? Am terminat Facultatea de Psihologie și acum termin Masteratul de Psihologia Muncii, Organizationala si Psihologia Transporturilor. Am făcut și voluntariat la o firmă de recrutare de personal. Și totuși, la un interviu, lipsa experienței e o problemă, pe care nu știu cum să o rezolv dacă nimeni nu-ti dă o șansă.

Noi ii raspundem:

Probabil ca toti cei care la terminarea facultatii au demarat cu entuziasm procesul de cautare a unui job s-au lovit de aceasta dilema: (aproape) toti angajatorii cer experienta pentru a lua in calcul o aplicatie dar nu poti capata aceasta experienta atat de cautata daca nu te angajezi.

Ca sa rupi acest cerc vicios, una din solutiile cel mai des practicate este aceea de a gasi o cale alternativa pentru a ajunge in resurse umane. Avand in vedere dificultatea de a obtine un job direct in acest domeniu (si nu numai, de altfel), incearca sa intri intr-o organizatie pe o alta „usa”. Astfel, ia in calcul in procesul de cautare a jobului si de trimitere de aplicatii si acele pozitii pentru care experienta anterioara nu este necesara.

De exemplu, pozitiile de entry-level in zona administrativa (receptie, secretariat etc) nu necesita de cele mai multe ori o experienta anterioara si sansele ca aplicatia ta sa fie luata in calcul sunt in aceste cazuri mult mai mari. Nu este degradant sa lucrezi o vreme pe o astfel de pozitie, asteptand sa se iveasca (in interiorul organizatiei) o oportunitate in departamentul de HR. Este adevarat ca aceasta solutie presupune mai multa rabdare si o constientizare a faptului ca orice job pe care il faci merita facut bine.

Chiar daca acea oportunitate in HR nu se iveste intr-un interval realist de timp (si vorbim aici de 1 – 2 ani), tot ai castigat ceva: experienta de lucru efectiv, contactul cu o organizatie si o intelegere mult mai corecta a mecanismelor ei de functionare decat in situatia in care iti petreci 2 ani de zile asteptand sa apara jobul in HR facut exact pe calapodul tau. Te vei afla atunci in postura candidatului care are deja ceva experienta acumulata si care isi poate argumenta mai bine (cu competente dovedite in practica) dorinta de a intra in domeniul resurselor umane.

Nu in ultimul rand, asa cum explicam si in alte situatii, desi studiile si certificatele iti sunt utile pentru ca iti ofera o baza teoretica de cunostinte care te imbogateste implicit, ele nu sunt o moneda de schimb sau un pasaport catre nicio zona functionala in absenta experientei concrete de lucru. Aceasta se dobandeste in timp si nu intotdeauna in joburi cu titulaturi sugestive.

Comentarii (6)
 1. Mihai spune:

  Pe arhicunoscutele site-uri de profil, cei care aplica pentru anumite posturi si… in mod deosebit cei aflati la inceputul carierei, nu au optiunea de editare a cv-ului, corespunzator fiecarui post urmarit.
  In conditiile in care aplicantul are sau nu experienta necesara pentru a aplica la unul dintre aceste posturi, posibilitatea de a edita campurile referitoare la experienta in domeniul in care se incadreaza anuntul respectiv, poate reprezenta un element cheie in ascensiunea in cariera.
  GEOB.RO ofera aceasta posibilitate candidatilor. Astfel, pentru fiecare anunt unde experienta profesionala va recomanda, veti prezenta angajatorului informatia exacta; sansele pentru a sustine interviul de angajare fiind considerabil marite.
  Se spune ca viata este plina de evenimente insa atunci cand ti se cere sa descrii o zi din viata, nu incepi cu primul dinte cazut sau prima intalnire! Ceea ce faci atunci este sa…editezi. Si cv-ul tau trebuie sa permita aceeasi editare punctuala, ordonata. Cu cat ai controlul asupra informatiei pe care o creezi, cu atat cv-ul tau va fi mai puternic.
  Este aceasta diferenta suficienta pentru a crea un cv pe GEOB.RO? Noi suntem siguri de asta!
  Mult succes!

 2. Irina Manole spune:

  Draga Roxana,

  Compania mea Rinf Ousourcing Solutions cauta noi colegi pe partea de Recrutare. Putem sta de vorba referitor la aceasta pozitie. Te rog contacteaza-ma la irina.manole@rinf.ro.
  Numai bine,
  Irina

 3. Corina M spune:

  Buna,

  Vad ca discutia voastra este de acum 5, respectiv 6 ani si, iata-ne in 2017 cu aceleasi dificultati in a gasi un job in acest domeniu. Avand si experienta: voluntar la diverse ONG-uri si angajat pe posturi de receptie / asistent manager dar si evoluând pe alta treapta intr-o multinationala..inca am dificultati in a gasi un job pe HR. In cazul asta, ce pasi ar trebui urmati? Ce cursuri de resurse umane mi-ar fi de folos sa ma dezvolt si sa am mai multa vizibilitate in ochii angajatorului?

  Corina

  • Portal HR spune:

   Deși cursurile sunt utile, ele nu garantează accesul la un post în HR. Criteriile depind de la o companie la alta și adesea experiența anterioară este unul din ele; poate merită urmărite anunțurile de astfel de posturi și stabilit ce tip de certificări apar la cerințe (deși avem îndoieli că acesta ar putea să fie criteriul eliminativ). În continuare, recomandarea noastră este să încerci să intri în organizație pe altă poziție urmând ca, în timp, să îți „faci drum” spre departamentul de HR, acumulând experiență și manifestându-ți interesul pentru această zonă funcțională din interiorul companiei.

 4. Oana spune:

  Sfaturile voastre mi se par superficiale și ocolitoare de subiect..tot ce spuneți este ca un masterand, după 5 ani pe băncile facultatii de psihologie este nevoit sa lucreze ca customer care, recepționistă etc. pentru a ajunge (posibil sau nu) pe un post de HR…stiti cât de umilitor suna asta?!???!!! Trăiesc aceiași drama ca și mulți alții….adica, mai pe scurt, tot ceea ce încercati voi sa ne sugerați este ca avem aceleași șanse cu o persoana care a terminat cursurile de receptionist sa ajungem pe un post de HR??? Mi se pare penibil sincer, sa ne sugerați sa lucram 2 ani pe un post de recepție pe un salariu de cct și poate poate între timp se eliberează un post…si dacă durează 5 ani, ce fac? Ma consolati voi cu alte sfaturi de genul acesta? Sau poate schimb locul de munca, într-o alta firma, la o alta recepție și poate poate cine știe…da norocul peste mine și în 2-3 ajung și eu pe un post decent pentru care oricum ma specializasem 5 ani în facultate. Serios??? Chiar sunteți serioși??? Mi se pare efectiv penibil felul în care puneți problema. Ați putea în schimb sa va apucați sa țineți niște internship-uri pentru studenți, sau sa ii lăsați sa lucreze cu jumătate de norma, sau chiar neplătiți, pentru ca suntem atât de disperați și marginalizați de societatea asta de rahat încât am Fi disponibili sa lucram și pe gratis doar sa prindem experienta într-un domeniu. Va rog eu, poate și în numele altor persoane în aceiași situație jenibila ca a mea…renunțați la aceasta abordare care efectiv ne umilește public. Nu ai cum sa nu fi frustrat cand tu se întâmplă asa ceva.

  • Portal HR spune:

   Îți mulțumim pentru mesaj. Îți înțelegem frustrarea, dar asta nu schimbă realitatea. Sistemul educațional te echipează rareori cu experiență practică, de unde și nevoia de a o „lua de jos” (așa cum, de altfel, am făcut-o și noi, cei care scriem aceste rânduri). E adevărat că poate acum 20 de ani nerăbdarea noastră de a ajunge în HR nu era atât de mult potențată de contextul social. Între timp, lucrurile s-au schimbat, cu toții vrem ca totul să se întâmple mult mai repede și vrem să credem în meritocrație… deși, adesea, societatea ne demonstrează că lucrurile sunt mai complicate de atât. În ceea ce privește internship-urile despre care vorbești, încercăm să anunțăm pe PortalHR cât mai multe astfel de oportunități.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii

Dacă până acum, în lunile de vară, piața muncii traversa o perioadă de stagnare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și interesul candidaților pentru acestea, putem spune că în vara anului 2020 lucrurile au stat cu totul altfel. Lunile iunie-august au fost marcate de o cerere mare din partea candidaților, care au fost […]

Detalii

Pe 1 octombrie 2020 Erudio dă start celui mai nou program al său de leadership, Etikon – Încredere și Cooperare. Etikon se adresează liderilor, antreprenorilor, managerilor, echipelor de conducere și echipelor care lucrează în proiecte comune. Premisa de la care s-a pornit este că, în perioada pe care o traversăm, liderii sunt cei care au […]

Detalii

Legislația apărută anul acesta dă posibilitatea părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Autoritățile au venit cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din cauze diferite. De […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter