Cum pot sti ce cariera imi va face placere sau ce mi se potriveste?
Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:
Cum pot sti ce cariera imi va face placere sau ce mi se potriveste? Cand am obtinut actualul loc de munca am fost entuziasmata, dar in timp mi-am dat seama ca nu-mi place pentru ca ma plictisesc. Acum am sansa sa imi schimb locul de munca intrand si in alt domeniu, nou pentru mine. Dar ma tem sa nu fie din nou o greseala. Daca renunt la un job pe care il cunosc, in care am experienta, pentru unul complet nou, la care nu ma descurc sau care nu imi place?
Noi ii raspundem:
Desi uitandu-te la cei din jur poti avea impresia ca majoritatea stiu ce le face placere si ce li se potriveste in domeniul profesional, in realitate lucrurile stau diferit. De multe ori facem lucruri in virtutea inertiei sau pentru ca asa se asteapta de la noi (munca este adesea justificata in sensul asteptarilor sociale), fara sa ne punem problema daca facem ceea ce ar trebui sa facem.
Odata ce ne-am pus insa aceasta intrebare, este de asteptat ca alegerile pe care le facem sa fie mult mai indelung cantarite si asezate intr-un context al prioritatilor si valorilor personale.
Revenind la problema ta, faptul ca ai descoperit déjà un domeniu in care nu iti face placere sa lucrezi e un punct castigat. Sunt rare revelatiile la varste foarte tinere despre sens si scop in cariera si viata, de cele mai multe ori functionam pe principiul incercare/eroare sau, mai periculos, ne complacem timp indelungat intr-o activitate care nu ne aduce decat cel mult satisfactii financiare.
Inainte de a lua o noua decizie si de a incepe sa lucrezi intr-un alt domeniu, poti incerca un exercitiu de auto-cunoastere. Merita sa cauti sa iti dai seama ce decizii ai fi luat sau ce decizii ai lua daca ai face abstractie de ceea ce se asteapta familia/cunoscutii/colegii/societatea de la tine.
Intrebarea nu este ce ai face daca nu ar trebui sa muncesti, ci mai degraba ce ai vrea sa faci daca ai putea sa muncesti in orice domeniu. Ce activitati te fac sa te simti cel mai bine si care este ponderea lor in noul job/domeniu in care te pregatesti sa intri? Evident, iti lipsesc toate datele, dar cu sursele de informare pe care le ai acum la dispozitie (vezi mediul online, retele sociale etc) iti poti creste exponential sansele de a lua o decizie in cunostinta de cauza.
Ce activitati pe care le faci/le-ai facut/ai vrea sa faci nu te plictisesc si, mai ales, de ce te-au plictisit responsabilitatile pe care le-ai avut pana acum? Daca e vorba de rutina, atunci poti incerca sa cauti un domeniu mai imprevizibil, dar atentie la dezavantajele pe care acesta le aduce dupa sine (senzatia ca nu poti controla lucrurile, viteza cu care se intampla lucrurile etc). Daca e vorba mai degraba de ritm sau continut, din nou e de analizat in ce masura un alt domeniu (si care) iti poate oferi ceva mai provocator (si daca, intr-adevar, de asta ai nevoie).
Nu in ultimul rand, poti incerca sa iti raspunzi la cele 3 intrebari pe care le recomanda Jonathan Fields celor care nu stiu daca sa isi asume sau nu o schimbare radicala a drumului in cariera:
Ce o sa se intample daca imi asum schimbarea si dau gres? (cu alte cuvinte, cum iti poti reveni dupa inca o alegere gresita, cuvantul esential fiind “poti”)
Ce o sa se intample daca imi asum schimbarea si reusesc? (adica, in cazul tau, cum ar fi sa gasesti exact ceea ce cautai)
Cum o sa ma simt peste 10-20 ani daca nu fac nimic?
Cautarea a ceea ce ne face sa ne simtim autentici si valorosi este in sine laudabila si cu atat mai utila cu cat o vedem nu ca pe un handicap, ci ca pe un sens in sine.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam