Secțiune susținută de

Cum să cerem și să primim feedback

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum să cerem și să primim feedback

Cine are nevoie de feedback? Răspunsul este cât se poate de evident. Dar deși cu toții avem nevoie să înțelegem care este impactul acțiunilor noastre, cu toții avem în egală măsură nevoie de un feedback sincer, consistent și cu adevărat util.

Așa cum menționează și articolul de pe HBR pe care vi-l recomandăm azi, se scrie mult și des despre cum să oferim feedback celorlalți dar foarte puțin și rar despre cum să cerem un feedback care să ne fie cu adevărat folositor. Oricât de mult am prefera să auzim doar lucruri bune despre noi și activitatea noastră, feedback-ul exclusiv pozitiv nu face decât să ne țină blocați în aceleași tipare de comportament, nu ne oferă ocazia de a învăța și de a ne schimba, ba din contră.

Revenind la articolul despre care vorbeam mai sus, autorul atrage atenția încă de la început că feedback-ul are șanse să fie util doar în condițiile în care renunțăm la atitudini defensive și la nevoia de a ne explica alegerile care au dus la primirea feedback-ului respectiv. Cum era de așteptat, revenim la ideea de atitudine și la nevoia de a conștientiza faptul că, de fapt, feedback-ul este un cadou pe care trebuie să îl apreciem la justa valoare.

Iată, așadar, câteva din modalitățile prin care ne putem asigura că vom primi un feedback care să ne ajute cu adevărat (fără ca asta să însemne că vom primi întotdeauna informații care să ne facă plăcere). Atunci când cerem feedback ar trebui să:

1. Comunicăm clar interlocutorului că vrem un feedback sincer, indiferent ce ar însemna asta.

2. Ne concentrăm întrebările pe viitor, încercând să aflăm ce putem face mai bine data viitoare.

3. Cerem mai multe detalii/informații pentru a înțelege exact de ce acțiunile noastre au dus la feedback-ul respectiv.

4. Ascultăm fără a judeca (și, am adăuga noi, fără a ne simți obligați să ne apărăm).

5. Notăm feedback-ul pe care îl primim.

Practica cererii și acceptării feedback-ul este cu siguranță una pe care o putem îmbunătăți în permanență dacă ne asumăm conștient acest lucru. Dincolo de succesul proiectelor la care lucrăm zi de zi, ea ne poate ajuta în discuțiile de evaluare a performanței dar și în orice efort de dezvoltare personală (care include dar nu se limitează la zona profesională).

Citiți mai multe despre acest subiect în articolul de pe HBR: How to Ask for Feedback That Will Actually Help You.

Data articol: decembrie 10, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam