Hot Now

Cum se cere o marire de salariu

02 12 2010, Portal HR , Un comentariu, 18.488 afisari

Am primit aceasta intrebare de la cititorii nostri de pe Unica.ro.

Cum sa cer o marire de salariu? Stiu ca o merit si firma si-o permite. Dar mie nu prea imi place sa discut despre bani, sa cer banii… mi-e cam rusine. Dar in acelasi timp am si nevoie de un buget mai mare. Nu stiu cum sa pun problema… Sa ma duc la seful meu si sa-i spun direct ca vreau mai multi bani? Mi-e foarte rusine sa vorbesc despre subiectul asta.

Noi ii raspundem:

In multe cazuri, discutia de cerere a unei mariri salariale are o incarcatura emotionala a carei anticipare ne poate impiedica sa ne sustinem cauza cu argumentele cele mai corecte si eficiente.

Iata cateva recomandari si sugestii care speram sa va poata ajuta:

Inainte de a solicita o discutie cu managerul direct, derulati o cercetare pentru a afla:

 1. Care este nivelul salarial mediu pentru pozitia pe care o ocupati in piata,
 2. Care este politica de compensatii si beneficii a companiei in care lucrati;
 3. Care este frecventa cu care stiti ca sunt acordate maririle salariale;
 4. Care au fost contextele in care au fost acordate maririle salariale.

Tot inainte de discutia pe care intentionati sa o aveti cu managerul, acordati atentie catorva aspecte legate de performantele muncii dumneavoastra:

 1. Care au fost obiectivele pe care le-ati avut de atins in ultimele 6 – 12 luni?
 2. Care au fost situatiile in care nu ati reusit sa le atingeti?
 3. Ce feedback ati primit pana acum de la manager despre ceea ce faceti?
 4. Ce sugestii de imbunatatire/ dezvoltare a unor competente ati primit pana acum si cum ati actionat?
 5. Cum sunteti perceput(a) in echipa in care activati?
 6. Pentru ce gen de activitati vin alti colegi sa va ceara ajutorul?
 7. Ce responsabilitati care nu sunt in fisa postului v-ati asumat in ultima vreme?
 8. Care au fost 3 dintre realizarile deosebite pe care le-ati avut in ultima perioada si care au ajutat compania sa isi atinga obiectivele/sa reduca costurile/sa castige in fata competitiei/sa isi imbunatateasca reputatia etc?

Toate aspectele de mai sus ar trebui sa va ajute sa redefiniti valoarea muncii pe care o faceti pentru organizatie si sa va ofere suficiente dovezi concrete in argumentarea cererii de marire de salariu.

Nu uitati sa va documentati inainte de intalnire despre tehnicile de negociere pe care le puteti folosi. Cat despre incarcatura emotionala, e bine sa o constientizati si sa o puneti in balanta cu beneficiile pe care vi le poate aduce un raspuns pozitiv.

Nu incercati sa recitati un discurs prestabilit, dar cautati sa va organizati argumentele pe principiul sugerat mai sus, cerand si primind cu flexibilitate si deschidere si feedback-ul managerului despre performanta dumneavoastra.

Atentie! Niciodata o cerere de salariu nu trebuie ceruta prin prizma rationamentelor de necesitate pentru angajat (“am nevoie de o marire de salariu pentru ca nu mai imi ajung banii sa platesc creditele pe care le am”), ci avand in vedere valoarea pe care angajatul o aduce in organizatie si principiul echitatii.

Comentarii (1)
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu and Monday's, Portal HR. Portal HR said: Cum se cere o marire de salariu http://portalhr.ro/?p=920 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România, Angajatori de TOP care se va desfășura exclusiv în mediul online, pe platforma Hipo.ro. Cu o notorietate de 15 ani pe piața de referință, evenimentul de carieră se adresează tuturor candidaților care se află în căutarea unui loc de muncă în această toamnă, […]

Detalii

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter