Hot Now

Folosește cu atenție opțiunea „endorse” din LinkedIn

27 11 2012, Portal HR , 12 comentarii, 35.458 afisari

Cei care au profil pe LinkedIn, multe conexiuni și activitate în rețea au primit probabil deja de câteva ori până acum mailuri din partea LinkedIn prin care sunt informați că au fost „endorsed” pentru anumite competențe de anumite persoane (din rețeaua lor de contacte).

Posibilitatea de a recunoaște public/gira („endorse”) abilitățile sau competențele profesionale ale unei persoane ni se pare una cel puțin interesantă. Din păcate însă, fiind mult mai accesibilă în comparație cu scrierea recomandărilor (o altă zonă cheie din LinkedIn), ea poate să dea naștere la neînțelegeri și, practicată aleatoriu, poate afecta negativ valoarea recunoașterii/girului. E ca atunci când o utilizare nepotrivită și scoasă din context a unui atribut ajunge să îl golească de conținut.

Pe blogul LinkedIn, opțiunea „endorse” este anunțată din septembrie anul acesta, rațiunea existenței ei fiind aceea că dincolo de competențele/abilitățile pe care fiecare profesionist și le adaugă în profilul său de LinkedIn, recunoașterea lor publică/girul din partea unor persoane în măsură să facă acest lucru le face cu atât mai valoroase. Acțiunea de „recunoaștere” publică va avea astfel un impact atât asupra profesionistului (care are astfel posibilitatea de a descoperi pentru ce este considerat valoros de către ceilalți), cât și asupra celor care îi vizualizează profilul (cu cât o anumită competență/abilitate este mai des recunoscută/girată, cu atât crește, teoretic, posibilitatea ca profesionistul respectiv să fie cu adevărat competent pe acea dimensiune profesională).

În opinia noastră, însă, marele pericol al opțiunii de „endorse” este utilizarea sa ca monedă de schimb. „Îi recunosc lui X competența Y (chiar dacă nu sunt neapărat în măsură să fac acest lucru) în speranța că X îmi va întoarce favorul și îmi va recunoaște la rândul său competența Z.” Chiar dacă nu există un astfel de raționament mai mult sau mai puțin conștient, ușurința cu care se poate apăsa butonul de „endorse” ne face să ne punem problema care este valoarea adevărată pe care  acordăm acestei activități și unde intervine rutina rețelei sociale de interacțiune în business.

Pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, credem că opțiunea de „endorse” este utilizată la justa valoare și transmite, ca atare, mesajul corect, dacă sunt respectate câteva reguli esențiale:

1. Pot gira prin intermediul butonului de „endorse” doar competențele/abilitățile celor cu care am colaborat un timp mai indelungat sau pe proiecte a căror complexitate a făcut posibilă manifestarea consecventă a acelor competențe.

2. Pot recomanda conexiunilor să își introducă în profil competențe/abilități noi pentru care îi girez doar în măsura în care natura proiectelor/joburilor pe care am colaborat și durata în timp a acestora m-a convins că profesionistul respectiv se poate mândri cu respectiva competență/abilitate (de care este probabil să nu fie conștient).

3. Deși este posibil ca activitatea de recomandare a competențelor pe care o fac prin intermediul opțiunii de LinkedIN să îmi aducă la rândul ei recomandări, scopul ei nu este acesta. Esențial în această acțiune este profesionistul pe care am ales să îl girez și nu îmbogățirea panopliei mele de competențe/abilități.

Simplificând lucrurile, putem recomanda/gira public doar competențele celor pe care îi cunoaștem foarte bine în mediul profesional, foști sau actuali colegi/colaboratori/furnizori etc. Exact ca atunci când suntem solicitați să dăm referințe, doar că de data aceasta, prin butonul „endorse” nu mai așteptăm să fim rugați să vorbim despre o anumită persoană, ci ne oferim „voluntari” să o facem pentru că apreciem sincer competențele/abilitățile pe care profesionistul respectiv le are (și pe care am avut ocazia să le vedem manifestându-se cu consecvență și în diverse condiții).

Pornind de la cele de mai sus, este evident, credem noi, de ce e nepotrivit să folosesc opțiunea de endorse pentru a recunoaște competențele unui recrutor pe care l-am văzut o singură dată la interviu (chiar dacă sper că dacă îl voi „lăuda” astfel îmi va acorda prioritate), ale unui manager cu care lucrez doar de 2 săptămâni, ale unui subaltern pe care îl cunosc doar de o lună, ale unui potențial șef pe care l-am văzut doar 10 minute într-un interviu etc.

Pentru mai multe detalii despre opțiunea de endorse de pe LinkedIn, urmărește și această prezentare oficială:

Introducing LinkedIn Endorsements from LinkedIn
Comentarii (12)
 1. cm spune:

  Cred ca Endorse e un fel de Like al LinkedIn-ului. Cred ca doar la nivelul recomandarilor poti pune „limite” personale, asa cum ati mai vorbit in training-urile voastre. Endorse este mai mult o masura a awareness-ului si mai putin o „endorsare” reala, bazata pe o colaborare / relatie relevanta.

  • Portal HR spune:

   @Cm, multumim, e o idee interesanta la care nu ne-am gandit. Cu siguranta e greu de controlat modul in care este utilizata o astfel de optiune, dar din punctul nostru de vedere ramane valabila concluzia ca utilizarea scoasa din context (de exemplu, sa fii „endorsat” de persoane cu care nici macar nu te-ai vazut o singura data) risca sa invalideze actiunea.

 2. nicu spune:

  Asa cum e acum, pentru mine e o optiune inutila, fara valoare.

 3. […] Folosește cu atenție opțiunea “endorse” din LinkedIn […]

 4. Ioana spune:

  De acord total, as zice si eu ca CM, e un fel de like al linkedin. Eu am deazctivat-o recunosc, pentru ca am observat ca vin random, si chiar de la oameni cu care nu am lucrat niciodata. 🙂

 5. Adrian spune:

  Eu am 3 recomandari intr-un domeniu in care nu ma pricep si 5 intr-un domeniu cu care am avut de-a face doar accidental si in nici un caz nu excelez. Culmea este ca vin din parte unor oameni cu care am lucrat impreuna multi ani.

 6. CM spune:

  Eu cred ca endorsement-ul poate fi totusi un bun barometru al perceptiilor. Mi s-a intamplat inainte sa fiu considerat un cunoscator foarte bun al unor lucruri cu care am intrat tangential in contact. Si nu imi doream neaparat sau chiar deloc.

  Ma uit la endorsements si vad ca se intampla la fel. Nu e rau neaparat, ma ajuta sa vad mai bine cum ma vad ceilalti si cu ce sunt asociat si cu ce nu din aria mea de expertiza. Cu alte cuvinte, daca sunt endorsat mai putin pe o zona importanta pentru mine, as putea crede ca am o problema. Si ar trebui sa fac ceva.

 7. […] Portal HR a deschis la un moment dat o discutie interesanta despre noul sistem de recomandari al LinkedIn: Endorsements. Autorul spunea asa: […]

 8. Pe mine, obtinunea endorsement ma ajuta extrem de mult pe Linkedin, ptr ca ma ajuta sa fiu apreciat ( Like) de foarte multe persoane de activitatea pe care o am in mediu online!

 9. Cristi spune:

  @Marian Dumitru: cred ca trebuie sa impartim o buna parte din aprecierile pe care le primesti pe marginea subiectului „recrutare in social media”.
  1) http://mariandumitru.bloguest.com/aplicatii-facebook-pentru-cautarea-unui-loc-de-munca/
  2) http://mariandumitru.bloguest.com/cv-ul-prin-social-media/

Adauga comentariu

Cele mai noi

CIO Council și Revista CARIERE continuă seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council și organizează marți 26 ianuarie, între orele 15:00-17:30, cu o nouă ediție „Cybsersecurity and Digital Resilience”. Acest webcast explorează în principal modalitățile de asigurare și de menținere a securității cibernetice în această perioadă și în viitorul apropiat, dar și […]

Detalii

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. Deși economia globală în ansamblu își va […]

Detalii

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani astfel încât să acorde dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021, până la finele anului școlar, în vară. Aceste libere se pot acorda doar în contextul în care școala se face online, iar […]

Detalii

Ce citim în anul care ne-a dat peste cap realitatea? Cum ne reinventăm modul de raportare la lume? Ce alegeri facem? La ce obiceiuri renunțăm și cum îi ajutăm și pe cei apropiați să facă față schimbării? La toate aceste întrebări putem primi răspunsuri citind, motiv pentru care vă recomandăm, pentru lecturile din vacanța care […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter