Hot Now

Idei pentru un Centru de Evaluare eficient

10 05 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.135 afisari

Sunt proiecte de recrutare pentru care efortul de a evalua mai bine justifica investitia de timp si resurse in dezvoltarea si derularea unui Centru de Evaluare si Dezvoltare. Este vorba de joburile de nisa sau specializate, de pozitile de management, dar si de pozitii de entry-level, atunci cand surprinderea potentialului si talentului nu poate fi facuta cu acuratete doar prin intermediul unui interviu.

Pentru a fi cu adevarat util, Centrul de Evaluare si Dezvoltare trebuie sa aiba in vedere cateva criterii esentiale de adaptare pe de o parte la cerintele organizatiei si, pe de alta, la tipologia candidatului care este de asteptat sa participe. Cu alte cuvinte, o structura de exercitii si o grila de evaluare puse la punct pentru un post de manager senior sunt irelevante pentru o pozitie de entry level, chiar daca este vorba de aceeasi zona functionala (marketing, vanzari, HR etc). Lipsa de adaptare a instrumentelor si tehnicilor de evaluare poate avea cateva consecinte grave, cum ar fi: irelevanta rezultatelor (nivele prea mici sau prea mari pe competentele evaluate), demotivarea si frustrarea participantilor etc.

Articolul pe care vi-l recomandam azi analizeaza cateva astfel de criterii clare pe care trebuie sa le aveti in vedere, asadar, cand trebuie sa folositi aceasta metoda complexa de evaluare, si anume:

1. Cate persoane trebuie sa evaluez si cat de des (in functie de structura grupurilor, de numarul de participanti si de frecventa sesiunilor de evaluare se pot lua decizii inspirate privind tipurile de exercitii si grilele de evaluare).

2. Ce mesaje vreau sa transmit? (scenariile pe care se bazeaza exercitiile trebuie sa aiba in vedere o varietate de subiecte si experiente cat se poate de apropiate de realitatea departamentului/organizatiei in care urmeaza sa lucreze proaspetii angajati).

3. Care este termenul limita si bugetul? (cu cat complexitatea exercitiilor si numarul lor este mai mare, cu atat este nevoie de evaluatori cu mai multa experienta, fapt care poate duce la cresterea bugetului)

4. Am nevoie de exercitii elaborate de la zero sau pot folosi si un pachet standard? (decizia in acest caz depinde foarte mult de specificitatea dimensiunilor evaluate, de mediul organizational, de constrangerile de buget etc.)

Citeste tot articolul Designing Assessment Centres Part 1 – Considering the ‘Big Picture’ Stuff pentru a vedea avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de pachete de exercitii si a intelege si mai bine motivele pentru care un centru de evaluare este util doar daca este consecinta unui proces bine pus la punct de elaborare, adaptare si implementare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter