Învață despre învățare
Disponibilitatea de a învăța și curiozitatea de a încerca lucruri noi (fie că vorbim despre un hobby pentru timpul liber sau o nouă specializare profesională) sunt ingredientele esențiale pentru o viață trăită cu sens și pasiune.
Recent, una din cărțile pe care le-am citit, autobiografia lui Oliver Sacks, celebrul neurolog american care a încetat din viață anul trecut, mi-a adus aminte de modul în care putem integra efortul de învățare în viața personală și profesională și care sunt beneficiile unice ale unei atitudini de asumare a responsabilității pentru ceea ce suntem și decidem să facem.
Evident, fiecare este liber să aleagă modul în care învață atâta vreme cât este conștient care sunt abordările care i se potrivesc cel mai bine și care sunt resursele de care are nevoie nu doar pentru a acumula cunoștințe, ci pentru a deprinde acele obiceiuri personale care să îi faciliteze învățarea pe tot parcursul vieții.
În acest demers, este firesc să ne punem problema modului în care învățăm. Poate unora le este mai ușor să învețe citind, în vreme ce altora să învețe punând în practică noțiuni teoretice deprinse în programe specifice. Unii pot prefera învățarea online, iar alții se pot apleca cu pasiune și răbdare asupra literaturii existente pe un anumit subiect. Oricum ar fi, există anumite aspecte cheie care merită reținute atunci când vine vorba de efortul de învățare:
- Faptul că învățăm mai ușor atunci când informația este prezentată cu ajutorul unui suport vizual. (Jumătate din puterea creierului este utilizată de către ochi și procesele care transformă ceea ce vedem în informație.)
- Avem tendința să ținem minte mai bine imaginea de ansamblu mai degrabă decât multitudinea detaliilor.
- Somnul (sau lipsa acestuia) afectează semnificativ capacitatea de a reține noțiuni noi.
- Învățăm cel mai bine atunci când trebuie să îi învățăm pe alții.
Puteți descoperi mai multe informații despre modul în care ne putem gestiona mai bine procesul de învățare citind tot articolul pe care vi-l recomandăm azi: 6 important things you should know about how your brain learns.
Parte din efortul de dezvoltare personală, nu uitați să încercați învățarea în format e-learning așa cum este ea oferită de colecțiile de cursuri de pe docento.ro. Bazate pe tehnici bine documentate care integrează imaginea și textul în proporții optime, cu accesare ușoară și posibilitatea de gestionare eficientă a procesului de acumulare de cunoștințe, cursurile în format e-learning sunt soluția ideală pentru cei care își propun să facă din dezvoltare personală un obicei zilnic.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam