Hot Now

Nu ai job? Inventează-l!

09 04 2013, Career Advisor , Comenteaza, 3.430 afisari

Cu siguranţă trecem printr-o perioadă de căutări. Fie că ne dorim o schimbare profesională sau suntem în căutarea primului job, fie că trecem printr-o perioadă de tranziţie şi explorăm terenul pentru noi identităţi profesionale, mulți căutăm calea către…reinventarea de sine.

Dacă nu ai reuşit (încă) să găseşti jobul potrivit, poate ar fi util să începi să te gândești la inventarea lui. Sună prea creativ şi periculos de idealist? Nu şi dacă luăm în considerare experienţa împărtăşită de autorul Tony Wagner, specialist în educaţie la Harvard în cartea sa intitulată Creating innovators: The making of young people who will change the world.

Articolul de pe NY Times pe care vi-l recomandăm astăzi prezintă opinia profesorului Tony Wagner despre rolul inovaţiei în sistemul educaţional, precum şi o nouă abordare a modalităţii de a ne căuta şi găsi un job având în vedere schimbările frecvente de pe piaţa muncii.

Fără doar şi poate există o ruptură evidentă între sistemul educaţional şi lumea business-ului, aceasta fiind și unul din motivele pentru care rata şomajului continuă să fie ridicată în multe ţări. Este nevoie tineri cu talente şi abilităţi specifice pentru piaţa muncii actuale.

În acest context, scopul educaţiei astăzi, precizează Wagner, ar trebui să fie pregătirea pentru inovaţie, dezvoltarea abilităților de a aduce valoare prin muncă, indiferent care este natura acesteia. Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, ceea ce ştii contează mai puţin decât ceea ce poţi face. Abilitatea de a inova, de a găsi soluţii creative pentru rezolvarea imediată a problemelor , gândirea critică, comunicarea sau colaborarea sunt mult mai importante decât cunoaşterea academică.

Dacă pentru cei din generaţia X era absolut necesar să își găsească un job, cei din generaţia Y (Milenarii) și chiar și cei din generaţia Z, actualii liceeni care vor reprezenta cea mai mare parte a forţei de muncă în câțiva ani, vor prefera să îşi inventeze propriul job. Îl vor (re)contrui sau proiecta mult mai des decât părinţii lor. Fie că ne convine sau nu, acestea sunt tendinţele viitorului care se conturează din ce în ce mai pregnant.

Articolul subliniază faptul că tinerii de astăzi vor avea nevoie de cunoştinţele de bază, însă mai necesare vor fi anumite abilităţi şi multă motivaţie. Aceasta va fi cea mai importantă. Toţi cei care posedă motivaţie intrinsecă, adică trăsături definitorii pentru personalitate precum curiozitatea, perseverenţa şi dorinţa de a-şi asuma riscuri, vor putea să asimileze în permanenţă cunoştinţe şi abilităţi noi. Aceştia sunt cei care vor găsi oportunităţi profesionale sau şi le vor crea, o perspectivă din ce în ce mai relevantă dacă avem în vedere faptul că ceea ce înțelegem în mod tradițional prin carieră dispare.

Tony Wagner a făcut precizarea că reforma educaţională trebuie pusă în practică având în vedere o abordare cât mai pragmatică şi atractivă a modalităţilor de învăţare. Renunţarea la sistemul clasic al materiilor fără aplicabilitate practică este fără îndoială o provocare pentru sistemul educaţional actual. Este utilă concentrarea pe învăţarea abilităţilor necesare, dorinţa de a face o diferenţă, dar şi căutarea și cultivarea ingredientelor esențiale ale motivației intrinseci: joaca, pasiunea și scopul.

Rolul cadrelor didactice în această ecuație este unul esențial, deoarece va fi nevoie de ele în consilierea studenților pentru performanță (auto)susținută, dobândirea abilităților de leadership și crearea unei culturi a colaborării propice inovației.

Dacă doriți să aflați mai multe lucruri despre viziunea autorului de la Harvard, Tony Wagner, cu privire la viitorul educației, vă invităm să citiți întreg articolul intitulat Need a Job? Invent it.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Supermarket, miercuri, 25 martie, ora 10.00, adică cu două ore înainte de ora de început a interdicției de circulație liberă. Magazinul plin, toți angajații văzându-și liniștiți de treabă, aranjând marfa pe rafturi, făcând curățenie, glumind, o oază de normalitate Mersul la cumpărături rămâne zilele astea una dintre puținele situații care amintesc de viața normală, înainte […]

Detalii

Executivul a decis de curând că, în contextul actual al stării de urgență, cei care vor să obțină anumite beneficii la care au dreptul prin lege trebuie să o poată face și electronic, nu doar la ghișeu. Prin urmare, au impus tuturor primăriilor și altor autorități să primească documentele de la solicitanți în mod electronic, […]

Detalii

Zitec, lider pe piața de IT & digital marketing din România, recunoscut ca unul dintre cei mai apreciați angajatori din România, anunță că le va oferi companiilor doritoare, timp de trei luni, acces gratuit la aplicația Mirro, prima soluție completă de performance management din țară. În contextul în care din ce în ce mai mulți […]

Detalii

Ca urmare a crizei actuale, când o mare parte din activitate s-a transferat în online, Learning Architect a lansat o varietate de servicii de learning și engagement dedicate angajaților din companii: webinarii interactive facilitate live (Virtual Soft Skills for Real People și Sesiuni de psihoeducație), Work From Home Team Engagement Kit și content (pastile video […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter