Hot Now

Numărul de angajați din industria serviciilor pentru afaceri va crește cu peste 60% până în 2017

13 10 2015, Portal HR , Comenteaza, 1.747 afisari

Conform unui studiu realizat de KPMG pentru ABSL, sectorul serviciilor pentru afaceri va atinge pragul de 100.000 de angajați în 2017.  

Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul local de servicii de afaceri este unul dintre cei mai importanți angajatori din România. Industria a înregistrat o creștere accelerată în ultimii 10 ani, însumând, în prezent, peste 60.000 de profesioniști, dintre care peste 30% în companii membre ABSL. În anul 2014, profesioniștii din industrie reprezentau 1,9% din populația activă a țării, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piață. Companiile din domeniu previzionează o creștere de peste 60% a numărului de angajați până în 2017, conform unui studiu realizat recent de KPMG pentru ABSL România.

Aproximativ 25% dintre profesioniști sunt angajați în servicii de IT, aproape aceeași pondere în externalizarea operațiunilor clienților, iar 50% în servicii financiare și de contabilitate, resurse umane și altele, conform studiului KPMG care a analizat activitatea a 29 dintre cele mai importante companii din industria serviciilor pentru afaceri, desfășurată pe parcursul anului 2015. Companiile respondente însumează peste 18.000 de angajați, dintre care aproape 90% au studii superioare, iar 81% își desfășoară activitatea în București, 7% în Cluj-Napoca și aproximativ 12% în localități precum Iași, Timișoara, Brașov sau Craiova.

Industria serviciilor pentru afaceri a depășit 1,5 miliarde de euro în 2014, ca urmare a creșterii accelerate înregistrate pe parcursul ultimilor ani, din care 45% a fost generată de cele 29 de companii, care au înregistrat o cifră de afaceri de 675 milioane euro în 2014. Valoarea totală a investițiilor în comunitatea locală, prin programe de educație sau responsabilitate socială, depășește 600.000 euro, conform studiului realizat de KPMG pentru ABSL.

“ABSL susține constant expansiunea industriei serviciilor pentru afaceri și transformarea sa într-un domeniu strategic pentru economia autohtonă prin atragerea de noi investitori și dezvoltarea unei colaborări strânse la nivel de industrie, bazată pe schimbul reciproc de expertiză și bune practici. Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri este este unul dintre cei mai importanți angajatori din România, cu un număr de 60.000 de profesioniști în industrie, în prezent. Analiștii estimează o creștere până la 150.000- 300.000 de angajați în următorii 5 ani”, a declarat Florin Grama, președintele ABSL România.

Sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv și reprezintă una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din România, având o contribuție importantă la exporturi și un impact puternic pe piața locală a muncii. Principalii jucători din industrie și-au exprimat, în cadrul studiului, intenția de a-și extinde activitatea în următorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la sudiu au în vedere oferte de servicii noi clienților existenți sau potențiali, în timp ce 18% doresc să își extindă activitatea oferind aceleași servicii clienților noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea și optimizarea activităților curente.

În contextul evoluției rapide a industriei serviciilor pentru afaceri din ultimii 10 ani, conferința anuală ABSL, ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediție, reprezintă un eveniment important în susținerea pe termen lung a dezvoltării dinamice a sectorului de servicii pentru afaceri și în creșterea nivelului de atractivitate al României pentru investiții, cât și pentru dezvoltarea de proiecte de outsourcing și offshoring. Evenimentul a adus împreună 500 de lideri reprezentând companii de prestigiu care își desfășoară activitatea în domeniile serviciilor partajate, externalizării proceselor de afaceri, externalizării tehnologiei informaționale, și cercetării și dezvoltării.

Capitalul străin a fost, și este în continuare, sursa principală de investiții în industria serviciilor pentru afaceri din România. Principalii investitori străini sunt companii din țări din Europa Occidentală (precum Franța, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) și Statele Unite. Pe lângă acestea, companii din Brazilia și Bulgaria și-au început, de asemenea, operațiunile pe plan local. Încă de început, Asociația Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România a sprijinit investitorii străini interesați să interacționeze cu companiile care desfășoară activități în sectorul serviciilor pentru afaceri din România, evaluând oportunități de investiții și de lansare a activităților pe plan local și s-a concentrat în stabilirea unor colaborări strânse și parteneriate strategice cu jucători și susținători cheie din industrie, asigurând, astfel, continuarea dezvoltării pieței.

Industria locală oferă o gamă largă de servicii clienților din Europa, America de Nord și România, acoperind și America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum și Orientul Mijlociu.

Din ABSL România fac parte organizații importante de profil regionale și internaționale: Accenture Services, Allianz Worldwide Partners, APT Resources & Services, Automobile Dacia, AWP România, Capgemini, CBRE România, Connections Consult, DB Schenker, Deloitte Audit, EUCOM Business Language, Genpact România, Global Remote Services, Hewlett Packard Global Business Center, Luxoft Professional România, Microsoft România, Office Depot Service Center, Optima Solutions Services, PricewaterhouseCoopers Servicii, Process Solutions România, Renault Business Services, Société Generale European Business Services, Stefanini România, TELUS International Europe, UCMS Group România, Unicredit Business Integrated Solutions, Valoris Center, Vauban, Vodafone Shared Services România, Wipro Technologies, WNS Global Services, iar partenerii strategici ai asociaţiei sunt ACCA, Colliers International, Corporate Office Solutions (COS), Fine Law, Hays Talent Solutions, I-Future, KPMG, McCann PR, Mikomax şi Skanska.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În România, evoluția în carieră este mai importantă pentru femei decât în cazul bărbaților (82% vs 78%), în vreme ce în alte țări europene se poate observa situația opusă, relevă Studiul Randstad România Employer Brand, aflat în acest an la a patra ediție. „Randstad România Employer Brand 2022 ne oferă și în acest an perspective valoroase, date de o […]

Detalii

90 elevi de liceu din clasele a 11-a și a 12-a din toată țara au parte de sesiuni de mentorat cu profesori universitari și studenți ce îi ajută să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății. Elevii beneficiază de sesiunile de mentorat gratuit ca parte din programul FUTURE Student ediția PEPCO România ce îi ajută […]

Detalii

În cadrul evenimentului dedicat profesioniștilor din domeniul IT, vorbim despre noua realitate în lumea digital: Totul se mută în cloud, de la sistemele de bază tranzacționale, la PBX și CCTV. Analytics și BI devin instrumente obișnuite pentru C-level, instrumentele de inteligență artificială reprezintă noul standard, în timp ce construirea în platformele Digital Twin pentru optimizarea […]

Detalii

PepsiCo, companie globală care deține mărci precum PepsiMAX, Lay’s, Doritos și Quaker, lansează o nouă ediție a programului de internship pentru studenți „Dare to Do More” în Europa. Competiția desfășurată integral online invită studenții, proaspeții absolvenți și tinerii cu până la trei ani de experiență din întreaga regiune să își valorifice abilitățile antreprenoriale și să […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter