Hot Now

Supravegherea video a angajaților la locul de muncă

18 06 2012, Avocatnet , Un comentariu, 2.226 afisari
Angajații pot fi supravegheați video, însă nu și în birourile în care își desfășoară activitatea la locul de muncă, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. De asemenea, conform documentului, camerele video se montează doar în locuri vizibile, fiind interzisă amplasarea acestora în locuri ascunse.
Potrivit Deciziei nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajaților, însă doar pentru îndeplinirea unor obligații legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. În situația în care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimțământului expres și liber exprimat al angajaților, dupa ce aceștia au fost informați în prealabil.

În schimb, este interzisă amplasarea camerelor video în birourile angajaților de la locul de munca, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Se interzice, totodata, amplasarea camerelor video în locuri ascunse (cu excepția situațiilor prevăzute de lege) sau în spații în care se impune asigurarea intimității persoanelor, precum cabine de proba, vestiare, cabine de duș, toalete.

În ce cazuri se pot monta camere video?

Decizia ANSPDCP stabilește toate situațiile în care este permisă utilizarea mijloacelor de supraveghere video. Supravegherea video poate fi efectuată în locuri si spatii deschise sau destinate publicului, in urmatoarele scopuri:

  • prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor;
  • supravegherea traficului rutier și constatarea încălcării regulilor de circulație rutieră;
  • asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora;
  • îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică;
  • realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu se prejudicieze drepturile si libertățile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Conform actului normativ, camerele de supraveghere video se montează în locuri vizibile, fiind interzisă amplasarea acestora în locuri ascunse, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.

Imaginile cu o persoana filmată reprezintă date personale

Conform reglementărilor, imaginile persoanei filmate constituie date cu caracter personal chiar dacă nu sunt asociate cu datele de identitate ale persoanei. Mai multe decât atat, vor fi considerate date personale și informatiile de natură să conduca la identificarea persoanei filmate (de exemplu: numărul de înmatriculare al vehiculului), deși nu conțin imaginea acesteia.

Astfel de date personale, obținute prin supraveghere video, se vor folosi în scopuri jurnalistice, literare sau artistice doar în condițiile legii, în timp ce, în cazul minorilor, aceste date se pot dezvălui doar cu acordul reprezentantului legal și numai dacă protejează viața privată a minorilor.

Filmările pot fi stocate timp de maxim 30 de zile

Potrivit cadrului legal, datele obținute prin supravegherea video se vor stoca timp de maxim 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

La sfârșitul acestui termen, înregistrarile se distrug sau se șterg, în funcție de suportul pe care au fost stocate.

Articol preluat de pe www.avocatnet.ro.
Comentarii (1)
  1. […] Potrivit Deciziei nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajaților, însă doar pentru îndeplinirea unor obligații legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. În situația în care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimțământului expres și liber exprimat al angajaților, dupa ce aceștia au fost informați în prealabil. În schimb, este interzisă amplasarea camerelor video în birourile angajaților de la locul de munca, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. DETALII […]

Cele mai noi

Trendurile în HR în 2021, discutate la conferința „Top Angajatori –Undelucram.ro” Unele dintre cele mai apreciate companii din România vin la conferința „Top Angajatori -Undelucram.ro” din 4 martie Microsoft, Orange, EY, JYSK, Libra Internet Bank, LIDL – speakeri Trendurile anului 2021 și soluțiile găsite în 2020 – principalele teme ale conferinței 2021- anul optimismului Ce […]

Detalii

În contextul în care pandemia a dus la schimbarea completă a modului în care lucrăm, interacționăm, specialiștii de HR și liderii organizațiilor sunt supuși unui constant proces de transformare și adaptare. Automatizarea, inteligența artificială, digitalizarea au ajuns să ocupe un rol cheie în viața noastră, aducând după sine schimbări ce trebuie făcute rapid, dar și […]

Detalii

Pe măsură ce companiile trec de la reacția la criză, la o etapă de reinventare, cei mai îndrăzneți și vizionari lideri – cei care folosesc tehnologia pentru a-și însuși schimbarea – vor defini viitorul, concluzionează raportul Accenture Technology Vision 2021. Studiul, realizat anual de Accenture (NYSE: ACN) și ajuns la a 21-a ediție, previzionează principalele […]

Detalii

Testarea epidemiologică și/sau vaccinarea angajaților ocupă primul loc în topul beneficiilor nou incluse în Codul Fiscal care vor fi acordate de către angajatorii din România, urmate de sumele acordate pentru telemuncă în limita a 400 lei și cele pentru educația timpurie a copiilor, potrivit sondajului HR Barometru realizat de PwC România. ”Interesul angajatorilor pentru fiecare […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter