Secțiune susținută de

Tavanul de sticla

Portal HR \ Actual \ Tavanul de sticla

In urma cu ceva vreme, va propuneam pe PortalHR sa va spuneti parerea daca la noi barbatii au sanse mai mari sa primeasca o promovare pe pozitii de management. Balanta a inclinat mai degraba in sensul negativ (51%), 26% dintre respondenti fiind de parere ca cine este promovat depinde de zona functionala, in vreme ce restul de 23% au fost de parere ca da, barbatii au mai mari sanse sa ajunga manageri decat femeile.

In acelasi context, termenul de „tavan de sticla” (glass ceiling) denumeste fenomenul prin care, la nivel de pozitii de conducere foarte inalte, tendinta este de a regasi mai degraba barbati decat femei, iar articolul pe care vi-l recomandam azi de pe ERE aduce in discutie o noua perspectiva asupra unui fenomen care, pe alocuri, este mai mult decat evident in vest: acela al majoritatii barbatilor in zona denumita formal „executivi de nivel C” (Chief Operating Officer, Chier Executive Officer etc.)

Autoarea are o parere care invita la deliberare. De vreme ce nu crede neaparat in existenta tavanului de sticla, si in capacitatea acestuia de a explica fenomenul, ne propune sa ne gandim la alte variante de explicatii posibile. Si pentru ca ni s-au parut relevante si pe plan local, iata-le rezumate mai jos:

1. Femeile au o abordare diferita a muncii decat barbatii, mai degraba in sensul „luptatorului singuratic”.

2. Femeile isi compenseaza lipsa de siguranta in „campul muncii” cu o asertivitate adesea inrudinta cu aroganta.

Sa fie oare acestea explicatii posibile pentru minoritatea femeilor la nivele de conducere superioare?

Citeste tot articolul Do You Believe in a Glass Ceiling? pentru a vedea toate explicatiile si spune-ne si parerea ta.

Data articol: ianuarie 24, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam