Hot Now

Transparența în planificarea succesiunii – avantajele

20 12 2011, Portal HR , Un comentariu, 5.037 afisari

În urmă cu ceva vreme vă recomandam pe PortalHR un articol de pe ERE în care planificarea succesiunii și mai ales transparența despre care mult specialiști vorbesc ca despre o necesitate era privită cu alți ochi.  John  Sullivan clarifica cu detalii relevante motivele pentru care ea riscă să fie adesea demotivantă și să aibă un efect contra-productiv în economia unui proces de management al talentelor care se dorește inspirat.

Ca în orice aspect legat de resurse umane, există însă și în acest caz și partea plină a paharului, motive pentru care anunțarea și recunoașterea publică a angajaților cu potențial și în care compania alege să investească semnificativ sunt o mișcare inspirată.

Iată câteva dintre ele:

1. Recunoașterea publică scoate în evidență angajatul într-un sens pozitiv și duce la creșterea nivelului de implicare, dedicare etc. Entuziasmul nu este doar al celui „numit”, ci și al managerului care se poate astfel mândri cu succesul efortului de dezvoltare.

2. Recunoașterea contrabalansează o stare firească de neliniște/nesiguranță prin care trec și angajații cu potențial în vremuri tulburi.

3. Pe termen mediu și lung, un proces de recunoaștere publică a potențialului poate duce la rate crescute de retenție a acestei categorii de personal.

4. Efectul recunoașterii publice poate crește gradul de seriozitate cu care angajații cu potențial (HIPO) abordează dezvoltarea personală și performanța.

5. Recunoașterea justifică o utilizare prioritizată a resurselor.

6. Atunci când angajatul înțelege rațiunea din spatele efortului de dezvoltare, acesta este mult mai ușor de pus în practică și rezultatele apar mai repede.

7. Păstrarea confidențialității în ceea ce privește numele celor considerați HIPO este dificilă, se lucrează mult mai ușor în condiții de transparență.

8. Deschiderea reduce confuzia privind modelele de urmat.

9. O listă deschisă încurajează diversitatea și descurajează acuzațiile de favoritism.

10. Transparența în acest subiect îi încurajează pe manageri să se implice activ în procesul de dezvoltare.

Citește tot articolul Succession Planning: Why Releasing the Names of High Potentials Is a Smart Move și descoperă și celelalte motive pentru care ai nevoie de transparență în planificarea succesiunii.

Comentarii (1)
  1. Ana Glavce spune:

    da, total de acord; cu o mare precautie: gestionarea corecta a asteptarilor pe care transparenta le genereaza…

Adauga comentariu

Cele mai noi

Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director vânzări, vor face parte din echipa de senior management Flanco Mirela Petruș a preluat conducerea departamentului de HR al retailerului Începând cu luna mai, Flanco Retail a extins echipa de senior management a companiei cu doi noi membri. Astfel, Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director […]

Detalii

Autor: Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului de Impozit pe venit si contribuţii sociale, EY România Directiva (UE) 2023/970 din 10 mai 2023, denumită în continuare „Directiva”, reprezintă o inițiativă majoră adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu în cadrul eforturilor de combatere a inegalităților de gen. Conform statisticilor furnizate de Eurostat, observăm că o […]

Detalii

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]

Detalii

Experiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter