Hot Now

Viața ca o școală

11 02 2013, Anca Petrescu , 2 comentarii, 4.103 afisari

V-aduceți aminte? Aveați vreo 6 ani și era o zi toamnă. 15 septembrie sau pe-acolo. Emoții, trezit devreme, părinții care vă spuneau să fiți cuminți, o uniformă nouă scrobită (mi-aduc aminte că manșetele apretate erau așa dure). Prima zi de școală.

Și au trecut ani de atunci. Ați absolvit liceul, poate facultatea, una sau mai multe, master, chiar doctorat. Și cumva ”școala” pare o perioadă încheiată, terminată. Over.

Dar nu e așa. Dintr-un anumit punct de vedere, lecțiile vieții încep abia după terminarea școlii. Lecții despre noi înșine, despre alții, despre lumea în care trăim. Și continuăm să învățăm până în ultima zi a vieții noastre. Dacă vrem. Școala ne-a pregătit pe toți cu o sumedenie de informații care sunt extrem de prețioase, dar a contribuit prea puțin la dezvoltarea acelor abilități care să ne asigure succesul în viață. N-o să intru acum în polemica ideii de școală ca instituție și sistem de învățare. O să spun doar atât: școala nu ne învață, din păcate, să punem întrebări.

Am realizat acest lucru mulți ani după ce am terminat Masterul și am început formarea în coaching, în momentul în care am citit undeva o istorioară despre Einstein. Se spune că, atunci când era copil și se întorcea acasă de la școală, mama lui nu îl întreba lucruri de genul ”Ce ai făcut azi la școală?”, sau ”Ce note ai luat?”, sau ”Cu cine te-ai bătut?”, ci voia să știe în primul rând un lucru: ”Care a fost cea mai bună întrebare pe care ai pus-o astăzi doamnei profesoare?”

În viață, ca să avem succes, orice o însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi, avem nevoie să ne dezvoltăm conștient câteva strategii personale. Nici pe acestea nu le învățăm la școală. Una este strategia de a învăța. (Cum fac să fiu în acea stare de excepție care îmi facilitează maxim învățarea?) Altele sunt strategia de a lua decizii, strategia de motivare, sau strategia de relaționare. Și toate acestea se bazează pe abilitatea de a-ți pune chiar singur întrebarea sau întrebările potrivite.

Care este întrebarea zilei pentru tine? Acea întrebare revelatoare și care-ți poate schimba… orice din viață.

Comentarii (2)
 1. VALERIU spune:

  Draga Anca,
  Nici nu stii cata dreptate ai!
  Am predat si mai predau cursuri adultilor de toate specialitatile si varstele. Cu toate ca aveau experienta, doreau sa invete, dar nu aveau curajul sa raspunda unor intrebari de viata. Si, pentru ca doream sa obtin raspunsuri la intrebarile mele, insistam pana ce obtineam ceea ce doream.
  Mi-am dat seama ca poti sa raspunzi la o intrebare, si mai ales sa faci un comentariu daca ti-ai pus intrebarea respectiva si daca ai cautat raspuns.
  Cand eram profesor, am avut sansa sa il cunosc pe Toma Cocisiu, un pedagog al anilo 1940, promotor al scolii active. Am inceput sa folosesc unul din principiile sale: sa notez elevii dupa valoarea intrebarilor puse altor elevi, care se pregateau special pentru a sustine o tema.
  Imi place mult cum gandesti. E un dar care trebuie multiplicat. Mult succes.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii

Dacă până acum, în lunile de vară, piața muncii traversa o perioadă de stagnare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și interesul candidaților pentru acestea, putem spune că în vara anului 2020 lucrurile au stat cu totul altfel. Lunile iunie-august au fost marcate de o cerere mare din partea candidaților, care au fost […]

Detalii

Pe 1 octombrie 2020 Erudio dă start celui mai nou program al său de leadership, Etikon – Încredere și Cooperare. Etikon se adresează liderilor, antreprenorilor, managerilor, echipelor de conducere și echipelor care lucrează în proiecte comune. Premisa de la care s-a pornit este că, în perioada pe care o traversăm, liderii sunt cei care au […]

Detalii

Legislația apărută anul acesta dă posibilitatea părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Autoritățile au venit cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din cauze diferite. De […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter