Secțiune susținută de

10 idei pentru CV-uri de calitate

Portal HR \ Opinia consultantului \ 10 idei pentru CV-uri de calitate

De vreme ce internetul iti ofera atat de multe modele si exemple de CV-uri, sfaturi despre cum si ce trebuie sa scrii atunci cand iti faci un CV, recomandari despre ce sa faci ca sa fie mai de impact, cum se face ca, totusi, recrutorii primesc zilnic CV-uri de o calitate mai mult decat indoielnica?

Adesea este consecinta unei abordari mecaniciste. Aleg un format, completez in graba si lipsit(a) de inspiratie informatiile pe care mi le cere si trimit mai departe. Esecurile repetate de a fi invitat(a) a un interviu o sa le pun intotdeauna in seama unor aspecte pe care nu le pot controla: organizatia angajatoare nu considera ca am o experienta valoroasa, ajung la interviu doar cei cu „anumite” recomandari etc.

De foarte multe ori insa CV-urile sunt respinse din cauza aspectului dezordonat, greselilor de ortografie, continutului haotic, exprimarilor neadecvate etc, un motiv in plus pentru a acorda etapei de revizuire a CV-ului cel putin la fel de multa atentie ca si celei de redactare a lui.

Articolul de pe Harvard Business Review care ne-a provocat sa reluam subiectul mult dezbatut al CV-ului ia in discutie 9 aspecte esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei ca CV-ul tau sa nu-i enerveze pe cei care il citesc, ci sa le trezeasca mai degraba curiozitatea in sens pozitiv pentru a sta de vorba cu tine.

Le rescriem mai jos cu o adaugire si comentarii din experienta noastra locala:

1. Asigura-te ca aspectul CV-ului este unul care comunica profesionalism si invita la o citire usoara. Un CV prietenos cu evaluatorul este structurat pe categorii de informatii bine delimitate, cu alinieri corecte si evitarea spatierilor excesive. Propune-ti sa valorifici la maxim spatiul de maximum 2 pagini pe care il ai la dispozitie.

2. Verifica cronologia si corecteaza eventualele omisiuni. Daca sunt perioade neacoperite din experienta ta, nu incerca sa le maschezi, ele vor aparea oricum in discutie. Poti incerca sa explici aceste pauze in cadrul unei scrisori de intentie, dar nu aluneca pe panta argumentarilor excesive, reactia evaluatorului va fi mai degraba una de indoiala in ceea ce priveste profesionalismul tau.

3. Chiar daca iti propui sa scrii si o scrisoare de intentie in care sa iti explici mai clar experienta prin prisma anuntului la care aplici, o idee cel putin la fel de buna este sa ai in vedere cerintele cheie ale anuntului si sa incerci sa le ilustrezi prin cuvinte relevante in CV. Daca anuntul cere, de exemplu, o anumita certificare pe care o ai, nu uita sa o mentionezi intr-un loc vizibil. Nu inventa insa experiente inexistente doar din nevoia de a-ti adapta CV-ul la anunt.

4. Alege cuvinte care inseamna ceva. A munci la, a fi responsabil de, a coordona, a face parte dintr-o echipa sunt experiente minunate si laudabile, dar nu spun mare lucru despre ce ai facut tu exact intr-un anumit job. Un  angajator potential va fi interesat de proiectele la care ai lucrat, de rolul tau efectiv, de decizii pe care le-ai luat, de rezultate la care ai ajuns. Filtreaza totul prin prisma concretului si cauta, pe cat posibil, sa oferi exemple care pot fi verificate.

5. Revizuieste-ti CV-ul pentru fiecare job la care aplici. Poate sunt aspecte pe care le-ai evidentiat in el avand in vedere cerintele anuntului la care ai aplicat anterior. Poate ca l-ai facut prea general si e momentul sa gasesti detaliile semnificative care te descriu corect, poate ca de la ultimul moment cand ai facut CV-ul s-au mai adunat cateva experiente interesante care merita mentionate. Ai, deci, suficiente motive sa il reiei inainte de a aplica la un job nou.

6. Evita informatiile excesiv de personale. Rubrica de hobby-uri poate sa fie interesanta dar in economia unui CV e probabil printre cele mai putin relevante. Daca ai avut grija ce informatii oferi la celelalte categorii, poti omite fara probleme sa oferi explicatii despre cum iti petreci timpul liber. Adecvarea, corectitudinea si relevanta ar trebui sa fie filtrele cu ajutorul carora sa decizi ce si daca sa pui in CV.

7. Nu-ti detalia toata existenta. Cu cat un job este mai indepartat in timp, cu atat nivelul de detaliere a responsabilitatilor ar trebui sa fie mai mic. In mod similar, daca jobul tau are responsabilitati din mai multe zone functionale si anuntul la care aplici vorbeste despre o pozitie care pune mai mult accent pe una din ele, ar putea fi o idee buna sa scoti in evidenta (cu realism si bun simt) realizarile din zona relevanta.

8. Nu uita ca in cazul CV-ului, mult nu inseamna neaparat mai bine. Ceea ce depaseste 3 pagini si face asta nejustificat risca nu doar sa plictiseasca ci si sa enerveze. CV-ul este un rezumat al experientei tale, si nu autobiografia extinsa.

9. Fara greseli de gramatica sau ortografie. Indiferent daca este in romana sau in engleza, nu iti poti permite imaginea proasta pe care o greseala o proiecteaza asupra profilului tau.

10. Rezerva-ti timp pentru CV si scrie-l tu, nu ruga un prieten sa faca asta in locul tau. In felul acesta poti sa fii sigur(a) ca stii exact tot ce contine si poti raspunde in cunostinta de cauza la intrebarile evaluatorului despre aspectele mentionate in el.

Citeste si articolul How To Write A Resume That Doesn’s Annoy People pentru o imagine si mai clara despre cum ar trebui elaborat un CV de calitate.

Data articol: ianuarie 12, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam