Hot Now

10 lucruri pe care le-am învățat de la Invizibili

17 02 2016, Andreea Calin , Comenteaza, 4.783 afisari

Când vine vorba despre definiția succesului în actuala paradigmă culturală a „masculului alfa”, lucrurile sunt cât se poate de clare. Ești cu atât mai valoros și, ca atare, valorizat, cu cât obții mai multe recompense, de preferat, materiale și cu cât reușești să menții un ritm al promovării (profesionale și sociale) susținut.

Puțini sunt cei care își pun problema, în universul „microcelebrităților” în care brandul personal ajunge să fie adesea mai important decât munca în sine, dacă nu cumva, prin subjugarea tuturor eforturilor pentru această filosofie de viață, pierdem din vedere lucrurile cu adevărat importante și ne condamnăm la o stare permanentă de nemulțumire, frustrare și demotivare.

David Zweig, autorul cărții Invizibilii – Puterea muncii anonime într-o eră a autopromovării necruțătoare despre care aș vrea să vă povestesc azi, a făcut mai mult decât să își pună această problemă: a identificat un grup de profesioniști pe care, în mod sugestiv, i-a numit Invizibili, persoane din domenii de activitate mai puțin cunoscute publicului larg (semnalistică urbană, acordare instrumente, interpretariat, creare parfumuri, proiectare zgârie-nori etc), și, cu ajutorul cărora a descoperit cum ar trebui să arate o etică sănătoasă a muncii. El ne propune astfel o întoarcere la ceea ce filosofiile și religiile au spus de foarte mult timp, că succesul este “satisfacția care derivă din munca însăși, și nu din nivelul de atenție pe care îl primești pentru ceea ce ai făcut.” Șocant, nu? 🙂

Invizibilii cu care discută David Zweig în carte,sunt cei care “reușesc să atingă niveluri de împlinire de invidiat în activitatea lor profesională, cu toate că modul lor de a aborda munca este aproape în antiteză cu cultura zilelor noastre, la modul general.” Mai concret, asta înseamnă că niciunul dintre profesioniștii abordați nu pune preț în principal pe recunoașterea publică, pe recompense imediate, că ceea ce îi motivează este satisfacția muncii bine făcute, posibilitatea de a-și pune competențele la treabă într-un mod creativ și inovator. În această „cacofonie a laudei de sine”, ei sunt membrii unei „elite tăcute” și împărtășesc 3 trăsături fundamentale:

  1. atitudinea ambivalentă față de recunoaștere
  2. meticulozitatea
  3. savurarea responsabilității

Invizibilii sunt cei care fac dovada incontestabilă a teoriilor despre care vorbește și scrie, printre alții, și Dan Pink, teorii (susținute de studii ample) conform cărora „factorii extrinseci de motivare diminuează performanța oamenilor atunci când vine vorba de sarcini complexe”.

Înainte de a merge mai departe, trebuie clarificat însă un aspect sensibil: marea majoritate a pieței muncii este alcătuită din „muncitori” anonimi. Invizibilii pe care îi cunoaștem în cartea lui David Zweig nu sunt anonimi, ei sunt specialiști recunoscuți în domeniile în care activează, joburile lor implică utilizarea unor abilități tehnice de elită; ceea ce îi face să iasă în evidență este modul inedit în care se raportează la muncă, punând mai mult preț pe activitatea în sine (sigur, va fi vorba aici de pasiune, consecvență, atenție la detalii, motivație intrinsecă etc) și puțin sau aproape deloc pe recunoașterea externă (indiferent ce implică ea). Adesea, invizibilii sunt deranjați de „lumina reflectoarelor” și consideră că cea mai bună garanție a faptului că și-au făcut munca bine vine din faptul că rămân… nevăzuți.

Cartea este scrisă cu atenție la detalii și la nuanțe, discuțiile cu profesioniștii invizibili fiind presărate cu concluzii ale unor studii derulate de specialiști de renume în domenii relevante (profesori, doctori în psihologie etc.) Având el însuși în spate o carieră de invizibil (verificator de informații pentru publicații de renume), autorul abordează subiectul cu pasiune echilibrată dar molipsitoare și un interes real pentru înțelegerea tuturor datelor caracteristice ale fiecărei meserii în parte. De fapt, el chiar mărturisește în capitolul în care discută cu tehnicianul de piane că, deși îi este foarte greu să înțeleagă subiectele aferente acestei arii de activitate, trebuie să continue să ne ofere toate informațiile pe care a reușit să le adune pentru că nu poate scrie despre ceva ce nu înțelege.

Nu aș vrea să răpesc nimănui bucuria de a descoperi profilele incluse în volumul care are toate șansele să zdruncine idei preconcepute despre cum și pentru ce ar trebui să muncim (și să trăim, de fapt), dar, pentru a trezi (dacă mai este nevoie) interesul apostolilor „recunoașterii mai presus de orice”, o să insist în cele ce urmează pe câteva din lecțiile (magistrale, de altfel) pe care le-am primit citind (și adnotând cartea):

Pentru un nivel ridicat de împlinire (indiferent că este vorba de cea profesională sau personală), singura recompensă pe care ar trebui să o așteptăm este cea care vine din munca însăși (nu din recunoașterea externă).

Harding, specialistul în semnalizare urbană, insistă pe bucuria muncii atunci când David Zweig îl întreabă de unde îi vine motivația: “Satisfacția enormă vine când îți vezi proiectul terminat, când ai convingerea că ai fructificat toate oportunitățile.”

Atenția la detalii, conștiinciozitatea sau meticulozitatea (una din trăsăturile esențiale regăsite la toți invizibilii) se învață.

Apel, cel care a creat parfumuri precum Escape for Men de la Calvin Klein, Hugo de la Hugo Boss, Sunflowers de la Elizabeth Arden și care reușește să redea, dacă asta dorește clientul, prospețimea mediteraneană și o notă de aer sărat, dar și o „glazură roz”, nu este prin natura sa un ordonat. Munca în laborator (pentru că da, invizibililor nu le este rușine să pornească de la zero în ceea ce fac) l-a educat însă în acest sens.

A te limita la datele jobului tău este calea clară către fustrare și neîmplinire. În realitate, totul este interconectat și nu poți realiza perfecțiunea în ceea ce faci dacă nu iei în calcul și ceea ce fac ceilalți specialiști cu care lucrezi în echipă și modul în care, aspecte critice ale muncii lor, infuzează și schimbă natura muncii tale.

Toti invizibilii vorbesc mult despre modul în care munca lor se împletește cu a celorlalți. Fie că ne aflăm pe platoul de filmare sau la ultimul etaj al celei mai înalte clădiri din Shanghai, excelența se atinge prin colaborare și, foarte interesant, prin dăruire.

„Dacă ești un inginer bun, trebuie să creezi elementele de inginerie cu o minte artistică”, spune Dennis Poon, cel care „până în 2020, își va fi pus amprenta pe zece dintre cele mai înalte douăzeci de clădiri din lume”. „Ne coordonăm cu toții – specialiștii pe probleme eoliene, electricienii, responsabilii de lifturi, instalatorii, arhitecții și așa mai departe.(…) Trebuie să colaborăm ca o echipă, să punem lucrurile cap la cap, să evităm efectul de prăbușire”.

Mândria bună, pentru munca bine făcută, ar trebui să fie una din valorile de bază pentru a găsi sensul și împlinirea în viață.

„Asta îmi place să fac. E o onoare” este afirmația unuia dintre invizibili, idee pe care o regăsim, sub o formă sau alta, în discuțiile cu toți ceilalți. Riscul de a ne construi viața după modelul fericirii de la Hollywood și de a ne măsura valoarea sinelui prin prisma numărului de like-uri obținute la postările de pe Facebook ar trebui să fie mai mult decât evident citind cartea lui Zweig.

Asumarea responsabilității implică efort susținut, dar vine la pachet cu o recompensă greu de egalat (care depășește cu mult pachetul de compensații și beneficii pe care l-am putea obține la următorul job dacă am reuși să ne construim un brand personal mai de impact.)

De fapt, din asumarea totală și consecventă a responsabilității pentru munca proprie vine puterea. Chiar dacă, în mod normal, media încearcă să ne convingă că puterea este a celor care sunt mai vizibili, realitatea este complet diferită (ca, de exemplu, în cazul anesteziștilor care dețin de fapt puterea în sălile de operație).

Citiți și celelalte lecții în articolul Invizibilii și lecțiile lor.

 

Citiți si celelalte lecții în articolul Invizibilii și lecțiile lor.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter