Secțiune susținută de

10 lucruri pe care să nu le spui în interviu

Portal HR \ Opinia consultantului \ 10 lucruri pe care să nu le spui în interviu

Știm, sinceritatea este foarte importantă când vine vorba de găsirea locului de muncă potrivit. În orice situație, vom recomanda oricui să se folosească de ea atunci când trebuie să răspundă la întrebările din timpul interviului, indiferent cât de dificile sunt ele.

Pe de altă parte, există o diferență foarte mare între sinceritate și lipsă de tact, între dorința de a ne prezenta cât mai autentic și nevoia (firească, de altfel) de a ne așeza în poziția de putere în timpul interviului, iar diferența aceasta riscă, adesea, să fie ignorată în contextul emoțiilor puternice (atât de partea candidatului, căt și de cea a evaluatorului).

Articolul de pe Muse.com pe care vi-l recomandăm azi ne-a adus aminte de momente mai mult sau mai puțin jenante din timpul interviurilor pe care le derulăm, momente care își pot pune amprenta definitorie și negativă pe decizii de recrutare ulterioare.

Iată, așadar, care sunt, în opinia noastră, cele 10 lucruri pe care nu trebuie să le facă niciodată un candidat în interviu:

1. Nu folosi apelativul „tu” decât după ce ai stabilit împreună cu evaluatorul că acest mod de adresare este agreat și de acesta. E de preferat ca sugestia de tutuire să vină din partea lui/ei.

2. Chiar dacă evaluatorul din fața ta arată tânăr și neexperimentat, nu folosește la nimic în economia interviului să îl/o întrebi de câți ani lucrează în resurse umane/recrutare.

3. Nu-ți vorbi de rău foștii angajatori, indiferent cât de dificilă a fost despărțirea de aceștia.

4. Nu vorbi de rău alți potențiali angajatori de pe piață sau firme de recrutare cu care ai colaborat.

5. Nu-i explica evaluatorului cât de emoționat(ă) ești. Este inutil să subliniezi un lucru cât se poate de evident.

6. Nu-ți începe prezentarea experienței prin afirmarea lipsei de experiență.

7. Dacă evaluatorul te roagă să detaliezi un aspect din experiența anterioară, nu îi răspunde sec că toate informațiile se găsesc în CV.

8. Nu da răspunsuri standard, indiferent de cât de standard sunt întrebările. Dacă, de exemplu, ești întrebat care sunt defectele tale, nu vorbi despre o calitate exacerbată care poate fi percepută ca un defect.

9. Nu te lăuda singur(ă). Lasă faptele și rezultatele să vorbească pentru tine.

10. Nu-ți povesti toată viața cu detalii inutile despre relațiile cu prietenii sau ceilalți membri ai familiei. Ești la un interviu, nu la o întâlnire de socializare.

Descoperă alte 20 de lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodată în interviu, citind tot articolul 30 Things You Should Never Say in a Job Interview.

Data articol: ianuarie 7, 2015

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam