10 sugestii pentru refacerea CV-ului
Valentin ne-a întrebat:
Până acum, de fiecare dată când mi-am căutat job, am trimis aplicații prin site-uri de joburi unde trebuie să îți faci CV-ul după un anumit format. Aș vrea însă să aplic și la joburi care nu sunt pe site-uri și nu știu dacă pentru asta ar trebui să refac CV-ul. Cum să îmi refac CV-ul ca să îl fac cât mai ușor de citit pentru un potențial angajator și cât mai atrăgător?
Noi îi răspundem:
Suntem de părere că pentru a aplica la joburi care nu sunt postate pe site-uri cu anunțuri este de dorit să ai un CV într-un format cât mai atractiv pentru angajatori și mai ușor de parcurs. În acest sens, iată câteva sugestii:
1. Dacă vei menționa cunoașterea limbii engleze la nivel avansat/bun, încearcă să îl redactezi direct în această limbă. Sunt foarte puține situațiile în care va trebui să trimiți CV-ul atât în română cât și în engleză (mai ales dacă o cunoaștere bună a limbii engleze este un filtru de selecție pentru poziția la care aplici).
2. Alege un format cât mai aerisit, bine aliniat, cu liste, menționând pe prima pagină doar datele de identificare și contact (nume, prenume, număr de telefon și adresă de mail) și continuând cu experiența efectivă.
3. Pentru fiecare loc de muncă încearcă să menționezi perioada de timp lucrată, numele companiei (descrierea nu este necesară decât daca este vorba de un nume foarte puțin cunoscut, eventual poți menționa doar domeniul de activitate și orașul (în paranteze), nu uita de titulatura poziției, principalele responsabilități (enumerate sub formă de lista, nu mai mult de 3 – 5) și principalele realizări (tot sub formă de listă, 2 – 3 pentru fiecare job, dacă există).
Este important ca toate informațiile pe care le incluzi să fie despre tine și nu despre activitatea departamentului sau companiei în care ai lucrat. Evită exprimările lungi, de tip compunere, utilizează mai degrabă enumerările semnificative și sugestive care pot convinge un potențial angajator despre avantajele pe care experiența ta i le poate aduce.
4. Nu include numele persoanelor care pot da recomandări în CV. Acestea îți vor fi solicitate la momentul potrivit.
5. Nu include informații despre salariu sau alte beneficii. Acestea fac obiectul unei discuții confidențiale într-o etapă avansată a unui proces de recrutare.
6. După enumerarea invers cronologică a locurilor de muncă, menționează ultima instituție de învățământ absolvită și eventuale programe de training care contribuie la consolidarea profilului tău profesional. Structura ar trebui să fie asemănătoare: date/perioade de timp, nume instituție, curs/facultate absolvită.
7. Menționează apoi alte competențe/abilități concrete: limbi străine, permis de conducere, utilizare calculator etc.
8. Nu aglomera CV-ul cu comentarii despre abilitatea de lucru în echipă sau alte competențe soft. Acest gen de informatii sunt mai degrabă dovedite pe parcursul interviului și nu fac decât să încarce inutil CV-ul.
9. Nu uita să verifici corectitudinea informațiilor incluse în CV, atât prin raportarea la realitate cât și prin filtrul gramatical și ortografic.
10. În principiu, dacă ai 2 – 3 ani experiență, nu ai de ce să depășești 2 pagini. Doar pentru un număr mai mare de ani de experiență și proiecte complexe se justifică un CV de 3 pagini. Orice depășește 3 pagini riscă să plictisească și să nu fie citit.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam