3 argumente în favoarea recrutării candidaților care au nevoie de dezvoltare
Oricât de mult ne-am dori (ca recrutori/specialiști în HR/manageri) să găsim candidatul perfect pentru poziția vacantă din organizație, realitatea ne-a învățat că o astfel de misiune riscă adesea să devină utopică. Motivele sunt cel puțin două: nu există în piață setul de competențe/experiențe/motivații de care avem nevoie sau există dar așteptările financiare ale unui astfel de profesionist ne depășesc bugetul de compensații și beneficii alocat pentru poziția respectivă, adică nu ni-l putem permite. 🙁
În oricare din aceste situații, abordarea cea mai eficientă este să avem în vedere profile de candidați care pot ajunge să performeze în pozițiile vacante dacă li se oferă resursele necesare pentru dezvoltare.
Care ar fi argumentele în favoarea acestei abordări?
- E posibil să petrecem mult timp și să consumăm multe resurse în căutarea candidatului ideal, finalul procesului de recrutare nefiind întotdeauna cel dorit. În tot acest timp, e probabil mult mai eficient să angajăm un profesionist cu motivația de a acumula cunoștințele și experiențele necesare pentru a performa la standardele dorite.
- Adesea, profesioniștii care se potrivesc deja perfect cu cerințele jobului și pot performa imediat după angajare sunt cei care, într-un timp foarte scurt, vor dori să evolueze din punct de vedere ierarhic și al complexității jobului. Dacă astfel de oportunități de promovare nu există în organizație, e posibil ca ei să devină demotivați. Prin contrast, candidatul căruia i se oferă șansa de a se dezvolta va considera această oportunitate suficient de motivatoare pentru a ocupa poziția vacantă o perioadă de timp mai lungă decât cel deja calificat.
- În multe situații, motivația și pasiunea pentru un brand s-au dovedit mai utile pentru performanță decât experiența anterioară pe poziții similare, un motiv suficient de puternic pentru a căuta candidații care aduc în companie o viziune proaspătă și, mai ales, entuziasmul de a face lucrurile bine, mai degrabă decât pe cei pentru care un astfel de job nu le mai „spune” nimic nou.
Voi sunteți dispuși să acordați o șansă candidatului pe care trebuie să îl ajutați să se dezvolte?
Aflați mai multe detalii despre această abordare din articolul de pe Undercover Recruiter: Recruiting for Development: Why We Shouldn’t Look for the Purple Squirrel
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam