Secțiune susținută de

30 noiembrie – zi liberă legală

Portal HR \ HR Pedia \ 30 noiembrie – zi liberă legală
Pentru prima oară angajații români vor avea parte de o zi liberă în plus în luna noiembrie, dupa ce Ziua Sfântului Andrei, sărbătorită pe 30 noiembrie, a fost declarată sărbătoare legală, în care nu se lucrează.
Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Actul normativ completează art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, prin această modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau până atunci angajații este adăugată și data de 30 noiembrie, când este sărbătorit „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României”. Noile prevederi au intrat în vigoare în 27 iulie.

Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptată la finalul lunii iunie de către deputați, cu 236 de voturi „pentru”, 10 „împotrivș” și 2 abțineri, după ce Senatul o adoptase tacit în noiembrie.

Inițiatorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia și senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicau în expunerea de motive a propunerii că declararea zilei Sfântului Andrei ca sărbătoare legală este un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol,”a înnobilat ființa națională”. Ei consideră că 30 noiembrie este ziua spiritualității românești din moment ce Sfântul Andrei a format primele comunități creștine din țara noastră, fiind de aceea socotit și patronul spiritual al românilor.

În plus, se mai arată în expunerea de motive, „în Romania există în acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică (…), țara noastră fiind printrețăarile cu cele mai puține zile declarate legal nelucrătoare, iar o atât de mare sărbătoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificații atât de profunde pentru neamul românesc, ar trebui să fie marcată în mod solemn”.

Odată cu modificarea din luna iulie, Codul muncii prevede 12 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariați. Mai exact, zilele nelucrătoare stabilite de legislația muncii sunt:

  • 1 și 2 ianuarie ;
  • prima și a doua zi de Paști – în 2012, aceste zile au fost în 15 și 16 aprilie;
  • 1 mai – în 2012;
  • prima și a doua zi de Rusalii – în 2012, aceste zile au fost în 3 și 4 iunie;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • • prima și a doua zi de Crăciun – 25 și 26 decembrie.

Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, în timpul săptămânii. Conform calculelor noastre, în acest an, din cele 12 sărbători legale prevăzute de Codul Muncii, 8 „au picat” în timpul săptămânii, aducând o zi liberă pentru cei care lucrează de luni până vineri. Celelalte sărbători legale  s-au nimerit în zile de week-end, când salariații cu un program de lucru de luni până vineri sunt oricum liberi.

Ce pedepse riscă angajatorii care nu dau liber în 30 noiembrie

Legislația muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaților dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Totuși, există și categorii de salariați care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligați să le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.

De asemenea, și angajatii din unitățile sanitare și cele de alimentație publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariați se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populația să dispună de asistență medicală și de alimentele de strictă necesitate.

Compensații pentru cei care trebuie să meargă la serviciu în sărbătorile legale

Chiar daca sunt nevoiți să fie prezenți la serviciu în ziua de 30 noiembrie, salariații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității” au dreptul, conform legislației muncii, să își ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, până pe 30 decembrie, cei care au lucrat de Sfântul Andrei pot solicita angajatorului o zi liberă.

Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: noiembrie 19, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam