Secțiune susținută de

4 modalități de a învăța o limbă străină

Portal HR \ Opinia consultantului \ 4 modalități de a învăța o limbă străină

Când ați vorbit ultima dată într-o limbă străină? Când ați citit ultima dată un text într-o limbă străină? Când ați trimis un e-mail, v-ați uitat la un film sau ați ascultat ceva într-o limbă străină?

Cele mai multe interacțiuni pe care le avem cu limbile străine sunt, de regulă, la nivel de citit, ascultat, scris și vorbit, exact în această ordine iar mediul online oferă, de foarte mulți ani, mediul perfect în care primele trei interacțiuni pot fi exersate și învățate mai bine.

Dacă aveți o nelămurire cu privire la un verb neregulat în engleză, îl puteți găsi imediat pe internet, dacă vreți să aflați o expresie din limba germană, puteți să folosiți Google Translate, chiar dacă traducerea nu este cea mai potrivită puteți să înțelegeți un mesaj în germană chiar dacă nu cunoașteți germana.

Cu toate că limba străină ne este folositoare atunci când cititm un articol, mai ales pe internet, când ascultăm o conferință TED ori când trebuie să trimitem un e-mail la birou, cei mai mulți percep învățarea unei limbi străine ca pe o activitate care trebuie să se desfășoare neapărat în clasă și nu pe calculator. Consumatoare de timp și de resurse financiare, învățarea în clasă este eficientă dar este mai potrivită pentru cei care au mult de comunicat verbal într-o limbă străină. Ca în multe alte situații, soluțiile online se dovedesc mult mai versatile și mai ușor de folosit decât mersul în sala de clasă.

La o simplă căutare pe internet, o să descoperiți că există foarte multe resurse gratuite pentru cursurile de limbi străine. Vă recomand două care mi-au atras atenția cel mai mult: https://www.duolingo.com/ și http://www.bbc.co.uk/languages/. 

Evident că sunt mult mai multe resurse gratuite de învățare a unei limbi străine și a limbii engleze în special, iar fiecare modalitate se potrivește felului fiecăruia de a învăța. Poate un portal prea aglomerat cu informație nu e pe placul unora însă altora le place, o metodă de învățare nu poate da aceleași rezultate pentru toți cursanții și, tocmai de aceea, căutarea unei resurse poate să fie o muncă anevoiasă dar, după ce ați găsit site-ul potrivit, puteți să învățați mai ușor.

Folosirea acestor resurse are avantaje și dezavantaje, ca orice soluție gratuită.

Iată care sunt avantajele:

  • Este o resursă gratuită;
  • Are informații relevante pentru un nivel acceptabil de învățare a unei limbi străine;
  • Este disponibilă oricând;

În ceea ce privește dezavantajele:

  • Modalitatea de prezentare nu este întotdeauna cea mai bună;
  • Nu există nicio constrângere pentru învățare, dacă este o resursă gratuită cursantul o tratează ca atare și va găsi întotdeauna scuze să nu învețe în ideea că o să fie și mâine acolo, când va avea timp pentru că astăzi este prea ocupat;
  • Nu pot fi folosite de companii pentru că nu există posibilitatea monitorizării din partea unui manager și, știm cu toții, cursurile impuse de companie au marele avantaj că sunt plătite de companie.

În mod normal, toată lumea ar considera că dacă o resursă poate fi gratuită nimeni nu o să plătească pentru acea resursă. Nimic mai fals. Există foarte multe companii care au ca activitate tocmai vânzarea cursurilor online de limbi străine și sunt chiar înfloritoare.

Probabil că foarte mulți ați auzit de Rosetta Stone, Global English sau TellMeMore, mai ales dacă lucrați într-o multinațională. Toate aceste companii oferă cursuri de limbi străine și nu doar engleză, ci și germană, fracenză, italiană, spaniolă sau chiar olandeză ori chineză.

Aceste cursuri se plătesc iar prețurile diferă de la 300 la 490 de dolari pe an.

Avantaje:

  • cursurile sunt foarte bine structurate;
  • metodologia de predare este studiată și și-a arătat eficiența în timp;
  • cursantul este mult mai motivat să învețe pentru că a investit resurse financiare;
  • se adaugă întotdeauna resurse noi și beneficiază de tehnologie de recunoaștere vocală ceea ce face ca utilizatorul să exerseze și vorbirea, nu doar citirea, ascultarea sau scriere.

Dezavantaje:

  • Costă;
  • Accesul este limitat în timp, de regulă un an, după care trebuie să plătești din nou;
  • În cazul softului de recunoaștere vocală, e greu să vorbești cu un calculator dacă nu ești singur.

În România doar TellMeMore are parteneri care vând cursuri online de limbi străine, trebuie spus însă că TellMeMore a fost achiziționată de Rosetta Stone pentru suma de 28 de milioane de dolari în decembrie 2013.

Limbile străine sunt ușor de învățat în mediul online, în România foarte mulți oameni înțeleg engleza nu pentru că au fost la un curs în clasă ci pentru că au învățat-o din filme sau din videoclipuri muzicale iar acum internetul facilitează și mai mult învățarea unei limbi străine.

Care sunt, așadar, cele 4 modalități de a învăța o limbă străină?

  1. Pe cont propriu, din filme sau videoclipuri;
  2. În clasă, cu profesor;
  3. Online, gratuit;
  4. De la un provider recunoscut de cursuri online de limbi străine.

Voi ce alegeți?

Data articol: martie 18, 2014

Adrian Călin conduce The E-learning Company, singurul partener SkillSoft în România. E-learningul este domeniul în care activează de peste 13 ani și a trecut, pe rând, de la poziția de tester de cursuri pentru companii din SUA, la cea de developer de conținut, de manager de proiect iar din 2006 a devenit partenerul SkillSoft în România. În octombrie 2012 SkillSoft l-a recompensat cu premiul pentru cel mai important impact pe o piață din EMEA.

Adrian este absolvent al secției de Pedagogie a Facultății de Economie Generală din cardrul ASE București.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam