Secțiune susținută de

4 reguli esențiale pentru redactarea CV-urilor

Portal HR \ Opinia consultantului \ 4 reguli esențiale pentru redactarea CV-urilor

E posibil să ți se fi spus până acum (în școală sau în viața profesională) că ai talent la scris și din acest motiv să pornești „relaxat(ă)” în activitatea de elaborare a unui CV. După cum este la fel de posibil să te îngrozească ideea că trebuie să rezumi în câteva cuvinte cine ești/ce faci și să încerci să cauți orice modalitate posibilă de a scăpa de această sarcină (folosind un format standard sau apelând la altcineva să te ajute).

În oricare din situațiile de mai sus te-ai poziționa, e bine de știut că atât entuziasmele cât și temerile referitoare la acest subiect merită (și pot fi) temperate cu ajutorul a 4 reguli de bun simț care, din păcate, nu sunt întotdeauna și bună practică:

1. Fii concis și corect. CV-ul nu este o poveste a vieții tale, ci un rezumat al etapelor esențiale prin care ai trecut și care te definesc ca profesionist (și implicit ca om). Un rezumat este… un rezumat. Evită să depășești 2 pagini și cântărește bine orice informație crezi că mai trebuie să introduci dacă în felul acesta cursorul trece pe a treia. Orice vrei să introduci în CV trebuie analizat din punctul de vedere al relevanței și utilității pentru un angajator. Nu în ultimul rând, filtrează toate informațiile prin filtrul corectitudinii (e vorba aici de utilizarea corectă a limbii în care redactezi dar nu numai.)

2. Scrie pentru alții, nu pentru tine. Redactează CV-ul pentru un potențial angajator și nu ca o rememorare a vieții tale de până acum. Experiența este adesea mult mai importantă decât studiile. Începe cu ea (după ce ai introdus, evident, datele de identificare: cine ești și unde poți fi găsit. Atenție! Renunță la adresa fizică, e puțin probabil să îți mai trimită vreo companie acum o scrisoare în plic, dar nu uita de o adresă de mail pe care o verifici periodic, măcar o dată la două zile) și trece studiile și abilitățile abia în partea a doua a documentului.

3. Scrie despre tine și nu despre oricine altcineva care ocupă o poziție similară cu a ta. Pe angajator îl interesează mai puțin responsabilitățile (mai ales în situația în care titulatura jobului este una cunoscută) și mai degrabă realizările. Nu ai mult loc și nici nu te poți aștepta ca angajatorul să acorde mult timp citirii CV-ului tău, așa că rezumă-te la 2, maxim 3 realizări pentru fiecare job (lucruri despre care vei putea vorbi cu amănunte în cadrul unui interviu).

4. Standard dar și… adaptat. Folosește un format standard, dacă îți este mai ușor așa, dar renunță la rubrici care nu-și au rostul și care îngreunează citirea CV-ului (mare atenție în acest caz la formatare). Atunci cănd un potențial angajator citește un astfel de document are nevoie să afle foarte repede cine ești, ce ai făcut și cât de aproape ești de profilul pe care îl caută.

Nu în ultimul rând, ca să mai ridicăm puțin din presiunea pe care o simți atunci când trebuie să îți faci CV-ul, e de reținut că acesta nu este și nu va fi niciodată mai mult decât un „sumar” al ceea ce ești atât din punct de vedere profesional cât și personal. Alături de el, profilele tale din rețelele de socializare și calitatea brandului tău personal încep să devină cel puțin la fel de importante. De ele cât de mult te-ai preocupat în ultima vreme? S-ar putea ca „ușa” pe care ți-o deschide un CV „beton” să fie închisă de acțiunile pe care niciun specialist nu te poate ajuta să le cosmetizezi.

Data articol: februarie 7, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam