Hot Now

4 reguli esențiale pentru redactarea CV-urilor

07 02 2012, Portal HR , 2 comentarii, 7.044 afisari

E posibil să ți se fi spus până acum (în școală sau în viața profesională) că ai talent la scris și din acest motiv să pornești „relaxat(ă)” în activitatea de elaborare a unui CV. După cum este la fel de posibil să te îngrozească ideea că trebuie să rezumi în câteva cuvinte cine ești/ce faci și să încerci să cauți orice modalitate posibilă de a scăpa de această sarcină (folosind un format standard sau apelând la altcineva să te ajute).

În oricare din situațiile de mai sus te-ai poziționa, e bine de știut că atât entuziasmele cât și temerile referitoare la acest subiect merită (și pot fi) temperate cu ajutorul a 4 reguli de bun simț care, din păcate, nu sunt întotdeauna și bună practică:

1. Fii concis și corect. CV-ul nu este o poveste a vieții tale, ci un rezumat al etapelor esențiale prin care ai trecut și care te definesc ca profesionist (și implicit ca om). Un rezumat este… un rezumat. Evită să depășești 2 pagini și cântărește bine orice informație crezi că mai trebuie să introduci dacă în felul acesta cursorul trece pe a treia. Orice vrei să introduci în CV trebuie analizat din punctul de vedere al relevanței și utilității pentru un angajator. Nu în ultimul rând, filtrează toate informațiile prin filtrul corectitudinii (e vorba aici de utilizarea corectă a limbii în care redactezi dar nu numai.)

2. Scrie pentru alții, nu pentru tine. Redactează CV-ul pentru un potențial angajator și nu ca o rememorare a vieții tale de până acum. Experiența este adesea mult mai importantă decât studiile. Începe cu ea (după ce ai introdus, evident, datele de identificare: cine ești și unde poți fi găsit. Atenție! Renunță la adresa fizică, e puțin probabil să îți mai trimită vreo companie acum o scrisoare în plic, dar nu uita de o adresă de mail pe care o verifici periodic, măcar o dată la două zile) și trece studiile și abilitățile abia în partea a doua a documentului.

3. Scrie despre tine și nu despre oricine altcineva care ocupă o poziție similară cu a ta. Pe angajator îl interesează mai puțin responsabilitățile (mai ales în situația în care titulatura jobului este una cunoscută) și mai degrabă realizările. Nu ai mult loc și nici nu te poți aștepta ca angajatorul să acorde mult timp citirii CV-ului tău, așa că rezumă-te la 2, maxim 3 realizări pentru fiecare job (lucruri despre care vei putea vorbi cu amănunte în cadrul unui interviu).

4. Standard dar și… adaptat. Folosește un format standard, dacă îți este mai ușor așa, dar renunță la rubrici care nu-și au rostul și care îngreunează citirea CV-ului (mare atenție în acest caz la formatare). Atunci cănd un potențial angajator citește un astfel de document are nevoie să afle foarte repede cine ești, ce ai făcut și cât de aproape ești de profilul pe care îl caută.

Nu în ultimul rând, ca să mai ridicăm puțin din presiunea pe care o simți atunci când trebuie să îți faci CV-ul, e de reținut că acesta nu este și nu va fi niciodată mai mult decât un „sumar” al ceea ce ești atât din punct de vedere profesional cât și personal. Alături de el, profilele tale din rețelele de socializare și calitatea brandului tău personal încep să devină cel puțin la fel de importante. De ele cât de mult te-ai preocupat în ultima vreme? S-ar putea ca „ușa” pe care ți-o deschide un CV „beton” să fie închisă de acțiunile pe care niciun specialist nu te poate ajuta să le cosmetizezi.

Comentarii (2)
  1. […] Citeste mai mult: 4 reguli esențiale pentru redactarea CV-urilor […]

  2. Corina Anghel spune:

    Aș mai adăuga că e important ca CV-ul să convingă pe cel care citește că tu ești bun pentru UN ANUMIT post, nu pentru toate. Adică să fii concis și relevant, dar nu doar în sensul de a omite informații nefolositoare cum este adresa de acasă, așa cum bine menționează articolul.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter