Hot Now

5 abilităţi necesare pentru recrutarea socială

15 03 2013, Ioana Rijnetu , Un comentariu, 5.656 afisari

Procesul de recrutare a suferit o transformare în ultimii ani, transformare ce a afectat atât modalitatea noastră de a privi şi aborda găsirea unui loc de muncă, dar şi de a căuta candidaţii potriviţi. S-a trecut treptate de la metoda clasică de recrutare la cea socială printr-o serie de instrumente puse la dispoziţia noastră pentru a ne uşura munca.

În noul context al pieţei muncii, utilizarea instrumentelor sociale de recrutare nu mai este un trend sau ceva care “sună bine”, ci o reală necesitate. Dacă în Statele Unite majoritatea recrutorilor folosesc de mai mult timp această modalitate de a găsi noi candidați, în România recrutarea prin social media nu este încă foarte bine conturată, nefiind considerată încă un instrument de bază.

Totuşi, suntem (sper) perfecţi conştienţi de schimbările care au “zguduit” zona recrutării în ultima perioadă, datorită noilor platforme, instrumente, dar și a dezvoltării tot mai rapide a tehnologiei. Odată cu dimensiunea tehnică, performanța în recrutarea socială este dată, în mod firesc de existența unor abilități „soft” clarificate în articolul de pe ERE pe care vi-l recomand azi.

Astfel, pentru a face față schimbărilor, persoanele implicate în procesul de atragere și evaluare de candidați trebuie să aibă în vedere dezvoltarea anumitor abilități necesare pentru recrutarea socială:

1. Cum ne conectăm – Persoana cu care dorim să intrăm în legătură este (teoretic) la un click distranță. Totuşi, cum alegem să ne conectăm cu cineva poate avea un impact destul de mare asupra scopului urmărit. Se recomandă integrarea părţii sociale şi o abordare diferită, chiar neconvenţională, pentru a ne face cunoscuţi sau a ajunge la o anumită persoană.

2. Cum căutăm – Este vorba mai precis de procesul de research, de modul în care căutăm ceva/pe cineva în mediul online. Cu siguranţă, activitatea de cercetare sau căutare este una dintre cele mai mari consumatoare de timp într-un proces de recrutare, însă este o etapă sențială (chiar critică) pentru a ne apropia de profilele dorite. Este important să ştii CE cauţi şi să apelezi la anumite servicii/facilități tehnice utile în procesul căutării.

3. Cum prezentăm un job/o companie – Într-o lume în care vorbim din ce în ce mai mult de brand (personal sau organizațional), prezentarea este la fel de importantă în procesul recrutării (sociale). Dacă, de exemplu, ai de prezentat/vândut unei persoane o oportunitate de job pentru care este necesară o relocare, modalitatea de expunere are o mare influenţă asupra deciziei persoanei de a da curs invitației la interviu sau nu. Pentru a o convinge, este nevoie de puţină psihologie umană, farmec şi multă informaţie :-). Cei care reuşesc să stăpânească această abilitate şi o îmbină cu resursele puse la dispoziție de social media au un mare avantaj în faţa celorlalţi.

4. Cum întrebăm/cerem este o altă abilitate fundamentală pentru recrutarea socială la momentul actual. Ca specialist în recrutare trebuie să ştii să întrebi, să soliciți ceva, indiferent de calea aleasă: un mesaj direct pe Twitter, un apel telefonic sau un e-mail.

5. Cum insistăm sau perseverăm pentru a obţine ceea ce ne dorim/avem nevoie este o altă competență importantă, deoarece un proces de recrutare necesită multă răbdare şi perseverenţă inspirată și informată pentru a reuşi.

Vă las să aflaţi mai multe informaţii citind întreg articolul Don’t Forget These 5 Recruiting Skills in the Social Recruiting Fervor.

Comentarii (1)
  1. Angela stancioi spune:

    Un articol intetesant ar fi despre operationalizarea acestor abilitati.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter