5 idei pentru cariera ta în 2015
Orice început (nu doar de an) vine „la pachet” cu așteptări și oportunități noi pe care ar fi păcat să le ratăm din cauza inerțiilor sau aversiunii față de schimbare. Cănd este vorba de viața profesională și mai precis de carieră, perioada începutului de an ne provoacă adesea să ne facem liste (concrete sau măcar mentale) de idei/soluții pe care le-am putea utiliza cu folos în discuțiile cu candidații sau chiar și pentru managementul propriilor dileme profesionale.
Iată, așadar, cele 5 idei pe care vi le supunem atenției pentru acțiuni și decizii mai inspirate în carieră în 2015:
1. Înlocuiți obiectivele cu obiceiuri. Ideea aceasta am descoperit-o recent pe blogul Zen Habits și provocarea în clipa de față este de a regândi activitățile din sfera profesională din punctul de vedere al unor obiceiuri sănătoase. Astfel, din momentul în care mutăm, de exemplu, dezvoltarea profesională/personală din zona de obiectiv în cea de obicei, toate acțiunile pe care le întreprindem, deciziile pe care le luăm au un impact imediat și ne obligă să ne asumăm responsabilitatea integrală pentru ceea ce facem.
2. Descoperiți importanța comunităților. Poate să fie vorba de grupuri pe LinkedIn sau de organizații profesionale specifice, de întâlniri de networking sau de organizații non-profit, de discuții pe platformele sociale sau offline. Oricum ar fi, nu mai putem gândi succesul (nici în plan profesional) în absența comunităților.
3. Descoperiți-vă „echipa”. Nu este vorba aici doar de importanța pe care trebuie să o acordați membrilor echipei în care lucrați, ci și despre ideea extinsă de cerc de încredere, de persoane pe care vă puteți baza indiferent de momentele prin care treceți.
4. Faceți ceva complet nou. Ieșiți periodic din zona de confort (faceți din asta un obicei :-)), testați-vă limitele și descoperiți lucruri pe care nu le știați despre voi. Poate să fie vorba de asumarea unor responsabilități noi în jobul pe care îl aveți, de acceptarea unui job complet nou într-un mediu necunoscut, de o relocare, de un an sabatic, de renunțarea la confortul zilnic pentru „hrănirea” unei pasiuni etc.
5. Folosiți cât mai des (zilnic, dacă se poate) expresiile: „Nu știu (dar aș vrea să aflu…)”, „Te rog.”, „Mulțumesc.”. Vă pot salva viața. 🙂
Pentru și mai multe idei de pus în aplicare în 2015, citiți și articolele 5 Ideas to Create an Amazing 2015 și How to Make 2015 the Best Year of Your Career.
Un an minunat și… neașteptat că dorim!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam