Hot Now

5 mituri despre carieră la care trebuie să renunți

06 08 2013, Career Advisor , 4 comentarii, 8.962 afisari

Când vine vorba despre o alegere potrivită în carieră, tinerii absolvenţi se află, de multe ori, fie într-o mare dilemă, fie incapabili să ia o decizie. Evident că astfel de alegeri nu sunt ușoare, mai ales dacă ne gândim la piaţa a muncii în continuă transformare şi la rata şomajului (încă) îngrijorătoare.

Totuşi, pentru a avea succes şi a face faţă competiţiei acerbe, este important ca absolvenții să privească cu seriozitate etapa alegerii unei cariere în aria profesională vizată. În acest context, articolul de pe Forbes pe care-l recomandăm astăzi vorbeşte despre miturile despre carieră cele mai frecvent întâlnite și care, dacă nu sunt cunoscute și contracarate, riscă să afecteze traseul profesional pe termen lung.

Iată 5 din „poveștile” pe care ni le spunem la început de drum profesional și la care trebuie să renunțăm:

1. La 20 de ani nu prea contează ce faci

Dacă ne gândim la perioada de recesiune şi la climatul economic dificil, tinerii absolvenţi au fost cei mai defavorizaţi datorită faptul că majoritatea angajatorilor s-au orientat către persoanele cu experienţă dintr-un anumit domeniu. Totuşi, vârsta de 20 de ani este cea mai prielnică pentru a lua decizii legate de un job şi a accepta unele oportunităţi care vor conta pe parcursul carierei lor profesionale.

2. Trebuie mai întâi să descoperi cariera perfectă, pentru ca apoi să profesezi

Majoritatea tinerilor absolvenţi sunt de părere că trebuie să-şi dea seama de la început care este cariera ideală înainte de a valida anumite joburi compatibile cu abilităţile lor. Totuşi, vârsta lor este una potrivită mai degrabă pentru a explora/testa unele oportunităţi profesionale esenţiale care să îi aducă mai aproape de ceea ce caută sau (cred că) îşi doresc. Toate aceste experienţe profesionale vor contribui negreşit la consolidarea carierei lor pe viitor.

3.  Poţi face tot ceea ce vrei

Tinerii aflaţi la început de drum sunt foarte entuziasmaţi de ceea ce consideră a fi „vocația” lor, însă nu suficienţi de ancoraţi în realitatea de zi cu zi. De aceea, este util ca să fie sinceri şi realişti în ceea ce privește abilităţile pe care le au, dar şi obiectivele pe care vor să le realizeze.

4. Dacă nu îţi place jobul actual, poţi demisiona

Cu siguranţă, multe persoane se află în această situaţie, însă nu este momentul oportun pentru a lua o decizie atât de radicală. Înainte de a lua hotărârea anunţării demisiei, este util să iei o pauză şi să răspunzi la câteva întrebări de genul: Ce anume mă face nefericit(ă) la acest job? Este utilă experienţa profesională pe care o dobândesc aici? E ceva ce-mi place la acest job? De asemenea, nu trebuie să uităm nici de dimensiunea economică (cât timp ai putea să rezişti fără un suport financiar până la următorul job?).

5. Schimbările în carieră nu sunt benefice

De fapt, perioada de început în viața profesională este una propice pentru joburi diferite/variate, însă bine alese care să îi aducă pe tineri mai aproape de ceea ce-şi doresc sau li se potriveşte.

Experimentarea mai multor joburi cu responsabilități diferite poate fi util şi benefic pe termen lung. Diversitatea contribuie la dezvoltarea unei perspective mai complexe asupra carierei şi la poziționarea realistă. În fond, fiecare are propriul destin profesional iar așa zisele modele sunt doar orientative.

Pentru a descoperi și celelalte mituri despre carieră utile tinerilor absolvenţi, vă invităm să citiţi întreg articolul numit 9 Job Mistakes that Could Stall Your Entire Career.

Comentarii (4)
  1. Ionut spune:

    Cred ca un alt mit este acela ca „inveti totul la locul de munca” . Cred ca trebuie sa te pregatesti cat de mult poti , mergand la cursuri, seminarii, conferinte din domeniul care te intereseaza .

  2. Catalin spune:

    Mai pot fi adaugate si alte mituri? De ex.:
    – Sefii sunt intotdeauna rai
    – In alta parte este mai bine
    – Castigi mai mult daca muncesti mai mult …

  3. Iulia spune:

    In legatura cu ce a spus Ionut… inveti totul la locul de munca… este un mit intradevar. Trebuie sa ai o anumita pregatire pentru a putea profesa. Exista si lucruri pe care le inveti in timp ce lucrezi, dar daca nu ai o baza solida de cunoastinte nu vei reusi sa avansezi.

  4. Perfect deacord cu Ionut si Iulia. Gradul de pregatire in meserii de baza in Romania este foarte scazut. Majoritatea lucreaza dupa ureche, fara a avea un bagaj de cunostinte in spate, fie dobandite la scoala, fie la diferite cursuri de calificare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter