Hot Now

5 mituri despre carieră la care trebuie să renunți

06 08 2013, Career Advisor , 4 comentarii, 7.270 afisari

Când vine vorba despre o alegere potrivită în carieră, tinerii absolvenţi se află, de multe ori, fie într-o mare dilemă, fie incapabili să ia o decizie. Evident că astfel de alegeri nu sunt ușoare, mai ales dacă ne gândim la piaţa a muncii în continuă transformare şi la rata şomajului (încă) îngrijorătoare.

Totuşi, pentru a avea succes şi a face faţă competiţiei acerbe, este important ca absolvenții să privească cu seriozitate etapa alegerii unei cariere în aria profesională vizată. În acest context, articolul de pe Forbes pe care-l recomandăm astăzi vorbeşte despre miturile despre carieră cele mai frecvent întâlnite și care, dacă nu sunt cunoscute și contracarate, riscă să afecteze traseul profesional pe termen lung.

Iată 5 din „poveștile” pe care ni le spunem la început de drum profesional și la care trebuie să renunțăm:

1. La 20 de ani nu prea contează ce faci

Dacă ne gândim la perioada de recesiune şi la climatul economic dificil, tinerii absolvenţi au fost cei mai defavorizaţi datorită faptul că majoritatea angajatorilor s-au orientat către persoanele cu experienţă dintr-un anumit domeniu. Totuşi, vârsta de 20 de ani este cea mai prielnică pentru a lua decizii legate de un job şi a accepta unele oportunităţi care vor conta pe parcursul carierei lor profesionale.

2. Trebuie mai întâi să descoperi cariera perfectă, pentru ca apoi să profesezi

Majoritatea tinerilor absolvenţi sunt de părere că trebuie să-şi dea seama de la început care este cariera ideală înainte de a valida anumite joburi compatibile cu abilităţile lor. Totuşi, vârsta lor este una potrivită mai degrabă pentru a explora/testa unele oportunităţi profesionale esenţiale care să îi aducă mai aproape de ceea ce caută sau (cred că) îşi doresc. Toate aceste experienţe profesionale vor contribui negreşit la consolidarea carierei lor pe viitor.

3.  Poţi face tot ceea ce vrei

Tinerii aflaţi la început de drum sunt foarte entuziasmaţi de ceea ce consideră a fi „vocația” lor, însă nu suficienţi de ancoraţi în realitatea de zi cu zi. De aceea, este util ca să fie sinceri şi realişti în ceea ce privește abilităţile pe care le au, dar şi obiectivele pe care vor să le realizeze.

4. Dacă nu îţi place jobul actual, poţi demisiona

Cu siguranţă, multe persoane se află în această situaţie, însă nu este momentul oportun pentru a lua o decizie atât de radicală. Înainte de a lua hotărârea anunţării demisiei, este util să iei o pauză şi să răspunzi la câteva întrebări de genul: Ce anume mă face nefericit(ă) la acest job? Este utilă experienţa profesională pe care o dobândesc aici? E ceva ce-mi place la acest job? De asemenea, nu trebuie să uităm nici de dimensiunea economică (cât timp ai putea să rezişti fără un suport financiar până la următorul job?).

5. Schimbările în carieră nu sunt benefice

De fapt, perioada de început în viața profesională este una propice pentru joburi diferite/variate, însă bine alese care să îi aducă pe tineri mai aproape de ceea ce-şi doresc sau li se potriveşte.

Experimentarea mai multor joburi cu responsabilități diferite poate fi util şi benefic pe termen lung. Diversitatea contribuie la dezvoltarea unei perspective mai complexe asupra carierei şi la poziționarea realistă. În fond, fiecare are propriul destin profesional iar așa zisele modele sunt doar orientative.

Pentru a descoperi și celelalte mituri despre carieră utile tinerilor absolvenţi, vă invităm să citiţi întreg articolul numit 9 Job Mistakes that Could Stall Your Entire Career.

Comentarii (4)
 1. Ionut spune:

  Cred ca un alt mit este acela ca „inveti totul la locul de munca” . Cred ca trebuie sa te pregatesti cat de mult poti , mergand la cursuri, seminarii, conferinte din domeniul care te intereseaza .

 2. Catalin spune:

  Mai pot fi adaugate si alte mituri? De ex.:
  – Sefii sunt intotdeauna rai
  – In alta parte este mai bine
  – Castigi mai mult daca muncesti mai mult …

 3. Iulia spune:

  In legatura cu ce a spus Ionut… inveti totul la locul de munca… este un mit intradevar. Trebuie sa ai o anumita pregatire pentru a putea profesa. Exista si lucruri pe care le inveti in timp ce lucrezi, dar daca nu ai o baza solida de cunoastinte nu vei reusi sa avansezi.

 4. Perfect deacord cu Ionut si Iulia. Gradul de pregatire in meserii de baza in Romania este foarte scazut. Majoritatea lucreaza dupa ureche, fara a avea un bagaj de cunostinte in spate, fie dobandite la scoala, fie la diferite cursuri de calificare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În acest an, training session-urile se axează atât pe dezvoltarea personală, cât și pe cea profesională. Deoarece adaptabilitatea reprezintă una dintre cele mai importante și căutate abilități soft, anul acesta ne-am adaptat și noi! Evenimentul se va desfășura în mediul online astfel ești la un click distantă de o saptamână gratuita în care vei avea […]

Detalii

Legislația privind prevenirea și sancționarea discriminărilor și cea privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost modificate de un act normativ ce se aplică de luni. Astfel, de-acum e considerată formă de discriminare și hărțuirea morală la locul de muncă, salariații hărțuiți putând fi despăgubiți, în urma deciziei unei instanțe […]

Detalii

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter