Hot Now

5 motive pentru care angajatii nu au incredere in HR

15 11 2010, Portal HR , 3 comentarii, 7.428 afisari

Nevoia HR-ul de a se pozitiona ca partener strategic intr-o organizatie este unul din subiectele indelung discutate si analizate pe majoritatea site-urilor internationale din domeniu. E vorba de acea eleganta si ambitioasa privire in sus, de asezarea HR-ului in drepturile sale de factor decizional si nu doar de executor, asezare care cere efort si substanta.

Se vorbeste insa mai putin despre privirea in dreapta sau in stanga, catre cei pe care HR-ul ar trebui sa ii reprezinte in „arena” managementului. Sau ajungem sa vorbim despre asta doar atunci cand ne dam seama ca vorbim mai mult despre sisteme si mai putin despre impactul lor asupra oamenilor, mai mult despre cifre si mai putin despre realitate si, mai ales, cand asta duce la pierderea capitalului de incredere cu care am pornit la drum.

Pornind de la articolul 10 Reasons Your Team Hates You, ne-am gandit la o rescriere a acestor motive in paradigma HR-ului si din punctul de vedere al angajatului care adesea se simte tradat in asteptari si sperante.

De ce nu (mai) au angajatii incredere in HR?

1. Pentru ca pare sa isi petreaca mai mult timp facand analize si elaborand strategii decat comunicand cu si incercand sa ii inteleaga pe oamenii (pe care are spune ca ii reprezinta).

2. Pentru ca  lasa impresia ca ii priveste pe angajati ca rotite intr-un sistem si nu ca persoane a caror „functionare” e firesc sa aiba un grad mare de imprevizibil.

3. Pentru ca nu pare sa stie sa le fie avocat si ambasador in fata managementului, evitand sa isi asume responsabilitati si sa se implice in conflictele dintre ei si pozitiile ierarhic superioare.

4. Pentru ca nu pare sa ia nicio decizie pe cont propriu, preferand sa execute decizii impuse.

5. Pentru ca adesea in situatii in care este mai importanta comunicarea vine cu regulamente si formulare care trebuie completate si care nu rezolva de fapt problemele.

Probabil ca lista poate continua (si contextele din fiecare organizatie sa genereze motive suplimentare de nemultumire in randul angajatilor). Ca intotdeauna, este un joc al perceptiilor si subiectivitatii. Problema esentiala este, credem noi, una de credibilitate.

Daca HR-ul a ajuns sa aiba mai multa nevoie de angajati decat angajatii de HR, ce sens mai are efortul de pozitionare ca partener in liga managementului strategic? Nu exista, oare, riscul, de a fi ajuns acolo si de a  fi pierdut pe parcurs rostul efectiv al existentei sale?

Cum poate HR-ul sa gestioneze mai eficient perceptiile angajatilor si sa castige intai acolo capitalul de incredere de care are nevoie mai sus?

Afla mai multe aici despre rezultatele unui studiu HR.com care atrage atentia asupra nevoii de a intari increderea angajatilor in HR. Sau acceseaza aici direct graficele cu rezultatele studiului.

Comentarii (3)
  1. Calivita spune:

    romanul s-a nascut sceptic, na i ce sa i faci, poate cu timpul

  2. Andreea spune:

    Din pacate putini romani au avut ocazia sa calatoreasca in strainatate ca sa vada diferenta de mentalitati si, de conceptii. Am fost mereu ca o mingie de ping-pong intre state: mereu sub autoritate straina, sub comunism, etc. Nu am fost invatati si lasati sa gandim singuri. Acum cand avem aceasta sansa, uitam sa luam fraiele in mainile noastre si dam vina pe tot ce putem, dar nu actionam.

    In fine, e de dezbatut mult aici, Sper din suflet ca noi, tinerii sa producem o schimbare, si nu una in sistem ci in mentalitati ca de aici porneste totul

    • Portal HR spune:

      @Andreea, ai dreptate, si noi tot in sensul unei schimbari de mentalitati ne straduim. Si n-am renuntat sa speram ca se va si intampla!

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter