Hot Now

5 motive pentru care să nu devii freelancer

19 11 2019, Cristina Otel , Un comentariu, 2.369 afisari

Freelancing-ul nu e un lac. Freelancing-ul e un ocean. Și, ținând imaginea asta în minte, după aproape 2 ani de freelancing simt să îți las azi aici gândurile de mai jos. Sunt lucruri pe care credeam că le-am înțeles în teorie înainte să fac pasul spre a lucra pe cont propriu și pe care le-am înțeles de fapt abia când le-am trăit pe propria piele.

E sexy să te gândești la freelancing ca la o lume ideală unde totul e roz (sau ce culoare îți place ție), lucrurile merg brici, e apa limpede și călduță, tu ești liber să faci ce vrei și mai câștigi și un venit decent. În realitate e mult maro (sau ce culoare nu îți place ție) în tabloul ăsta și cred că e corect să vorbim despre toate fațetele acestei aventuri și să le înțelegem înainte de a lua o decizie responsabilă.

5 motive pentru care să nu devii freelancer

Nu vreau să joc rolul personajului negativ, ba dimpotrivă, vreau să te gândești la toate aspectele astea ca să poți lua o decizie pe care să ți-o asumi.

  1. Lucrezi multe ore pe zi – Mai multe decât lucrezi ca angajat. E business-ul tău până la urmă, felul în care vrei să îți aduci contribuția și modalitatea prin care să îți plătești facturile, ratele, mâncare, vacanțele. Mai ales în primii ani (unii zic că dacă reușești să treci de primii 3 ești pe drumul potrivit ție) până pui bazele business-ului, te așezi pe bucata de piață unde poți aduce cea mai mare valoare, până începi să construiești o bază de clienți și să le câștigi încrederea e multă muncă și multe ore investite în ea.
  2. Anxietate – Dacă vrei un parcurs lin și previzibil, dacă ai o nevoie mare de siguranță și control fugi de freelancing. Acum ai o lună în care nu mai știi când să te ocupi de toate proiectele și financiar stai bine, de mâine s-ar putea să vină 3 luni de lipsă de colaborări și să nu știi din ce bani îți faci plățile. Am ajuns aproape de burn out spre finalul primului an de freelancing și am avut două perioade nasoale tare anul ăsta. Nu sunt etalon, desigur, îți povestesc doar experiența mea.

Citește tot articolul aici: 5 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU DEVII FREELANCER

Comentarii (1)
  1. Paul spune:

    Sunt argumente pentru a nu deveni freelancer însă sunt tot atâtea să începi o carieră pe lângă cea ce la 9-5.
    Poate fi greu si frustrant dar iti poate aduce si mari satisfactii. Sfatul meu? Invata prima data sa vinzi. Invata ceva nou in permanenta. Uite ceva despre cum sa folosesti mai bine timpul tau.
    https://my1app.ro/emailul-managementul-timpului-si-productivitatea-bazele-metodei-inbox-0/

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter