Hot Now

5 predicții pentru 2023 de la top recrutori care acoperă 10% din piața muncii – Cum arată viitorul pieței muncii și ce joburi vor dispărea

20 12 2022, Portal HR , Comenteaza, 436 afisari

Happy Recruiter – dezvoltator al robotului de recrutare Dora, a derulat un sondaj în rândul specialiștilor din domeniul recrutării de la APT Prohuman, Bookster, Brico Dépôt, CEC Bank, Elefant.ro, Flanco, GI Group, Grupul Lactalis România, Hacking Work, Lugera, Macromex, PENNY, Professional HR, Profi și Xclusiverse. După o perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi „flexibilitate”.

  • Posibil conflict din cauza faptului că unii angajați pot lucra hibrid, iar alții nu

65% dintre respondenți sunt de părere că în 2023 ar putea exista un conflict din cauza faptului că unii angajați pot lucra hibrid, iar alții nu. Accentul pe digitalizare va transforma și piața muncii, noua normalitate având o înfățișare diferită față de cea cu care eram obișnuiți înainte de pandemie.

  • Migrarea angajaților de la o companie la alta

Se preconizează o creștere a migrării candidaților de la o companie la alta în anul următor.  „Angajații vor fi mai dispuși să își schimbe locul de muncă mai repede pentru o flexibilitate mai mare și condiții mai bune” spune Alexandra Negoescu, HR Manager, Elefant.ro.

Este important ca angajatorii să pună accent pe dezvoltarea de noi competențe. „Companiile vor fi nevoite sa fie atente nu numai la atragerea de talente noi ci și la retenția lor și la dezvoltarea de noi competențe. După această perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi flexibilitate(Cristian Huzău, Country Manager, Gi Group Holding Romania).

  • Rețelele sociale: o sursă importantă de candidați

70% dintre respondenți spun că rețelele sociale LinkedIn și Facebook sunt și vor fi și în 2023 o sursă importantă de candidați, în condițiile în care în România 9,9 milioane de utilizatori Facebook și 3,2 milioane de membrii pe LinkedIn, ambele date de la începutul anului 2022.

69,7% din populația României sunt utilizatori activi de rețele sociale și timpul mediu zilnic petrecut pe rețelele sociale este de 2 ore și 19 minute. Sursă date, Datareportal. com.

  • Noi criterii de alegere a locului de muncă în 2023

În 2023 focusul va fi pe flexibilitate când vine vorba de locul de muncă” ne spune Laura Popescu, HR Manager, Bookster. În completare, Beatrice Vana, Head of Talent Acquisition and Learning & Development, Brico Dépôt, afirmă că „Atragerea candidaților potriviți și păstrarea angajaților buni va rămâne o prioritate pentru angajatori. Cred că 2023 va rămâne un an al angajaților, […] mai atenți în luarea unor decizii de schimbare. Nivelul salarial nu poate fi singurul criteriu. Mă aștept ca stabilitatea angajatorilor și climatul de lucru să fie determinante”.

Cea mai importantă schimbare profesională în 2023 va fi deschiderea spre reconversie profesională, ceea ce va aduce un plus de candidați disponibili pe profesiile cele mai căutate”, afirmă Cătălina Chingaru, Director Adjunct CEC Bank, Direcția Resurse Umane.

  • E posibil ca numărul ofertelor de muncă să se diminueze

Specialiștii din domeniul resurselor umane care au participat la sondajul realizat de Happy Recruiter și Dora, robotul de recrutare, prevăd că începând cu 2023 va scădea numărul ofertelor de muncă pe câteva profesii: joburile de secretară (asistent manager/ backoffice), agent call center, ofițeri bancar, poștas, casier, operator date, translator, agent de turism, ofițer administrativ, portar și locurile de muncă de operator manual ce pot fi automatizate.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter