Hot Now

5 probleme la început de internship

18 02 2014, Cristi Ariton , Un comentariu, 4.828 afisari

Abordarea stagiului de practică produce studenților atât teama, cât si euforie. Entuziasmul, idealismul și graba conduc, de cele mai multe ori, la dezamăgire vizavi de acest prim contact cu mediul organizațional.

În cele ce urmează, îmi propun să enumăr cele mai comune greşeli făcute de studenți atunci când îsi caută o companie pentru perioadă de practică (le-am facut si eu, si colegii mei, le-am gasit și la studenți străini).

1. Entuziasmul exagerat

Îl orbește pe solicitant/candidat și îl pune în ipostaze fără ieșire convenabilă (oferă feedback nesolicitat, oferă soluții la problemele pe care își închipuie că le are compania, vrea să revoluționeze domeniul respectiv etc.). Entuziasmul exagerat supraevaluează importanța teoriei („voi aplica cele mai noi concepte și teorii din domeniu”).

2. Ideea schimbului echitabil

„Dacă mă acceptați, vă voi oferi rezultatele sondajului aplicat în companie și lucrarea de licență pe care o voi scrie.”

Că trebuie sa scrii o teză sau să faci un studiu în timpul practicii și că vei oferi companiei rezultatele obținute nu sunt motive pentru a fi acceptat. Compania are metode de cercetare și e o dovadă de naivitate să crezi că ar lăsa un intern să cunoască prea multe detalii cheie.

3. Poziționarea ca expert

Bazându-se pe imaginația profesională, candidatul/solicitantul afirmă că, deși nu s-a confruntat cu problemele X, Y, le poate rezolva rapid. Recent am întâlnit cazul unei studente daneze care garanta rezolvarea oricăror probleme apărute în companie. Mai mult, se oferea să ajute și la cele mai vechi.

Ca regulă generală, sunt de evitat formularile: îi învăț pe altii, repar greșelile altora, sunt bun la toate, fac orice.

4. Avalanșa de informații

Cred că solicitarea și oferirea de informații trebuie făcute etapizat, în funcție de nivelul la care a ajuns comunicarea. E greșit să ceri de la primul email accesul la documente interne, oportunitatea de a chestiona angajați, plată și alte beneficii.

5. Teme nefăcute

Cu cât sunt mai multe teme nefăcute, cu atât scad șansele găsirii stagiului de practică dorit. Aici pot fi incluse:

– necunoașterea unor date elementare despre compania respectivă;

– așteptări nerealiste comparativ cu oferta din anunț;

– lipsa unor inițiative concludente pentru susținerea obiectivului profesional enunțat în CV/scrisoare de intenție.

Pentru a încheia intr-o notă optimistă, a face temele e și util și plăcut. Dacă pasiunea e reaăa, ne va fi ușor să socializăm profesional, să ne documentăm înainte de a aplica și de a merge la interviu. Poate cel mai important, ne va fi ușor să aducem dovezi clare ale modului în care pasiunea pentru acel domeniu e fructificată.

Nu în ultimul rând, alege cateva companii în care ai vrea să faci practică și pune-te în contexte în care poți socializa profesional cu reprezentanții acestora.

Succes!

Comentarii (1)
  1. […] că indică felul în care vei termina, iar din perspectiva unui început de carieră să faci un internship este o practică din ce în ce mai îmbrățișată și chiar de curând recunoscută și de către […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]

Detalii

Astăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]

Detalii

Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]

Detalii

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter