Secțiune susținută de

5 probleme la început de internship

Portal HR \ Opinia consultantului \ 5 probleme la început de internship

Abordarea stagiului de practică produce studenților atât teama, cât si euforie. Entuziasmul, idealismul și graba conduc, de cele mai multe ori, la dezamăgire vizavi de acest prim contact cu mediul organizațional.

În cele ce urmează, îmi propun să enumăr cele mai comune greşeli făcute de studenți atunci când îsi caută o companie pentru perioadă de practică (le-am facut si eu, si colegii mei, le-am gasit și la studenți străini).

1. Entuziasmul exagerat

Îl orbește pe solicitant/candidat și îl pune în ipostaze fără ieșire convenabilă (oferă feedback nesolicitat, oferă soluții la problemele pe care își închipuie că le are compania, vrea să revoluționeze domeniul respectiv etc.). Entuziasmul exagerat supraevaluează importanța teoriei („voi aplica cele mai noi concepte și teorii din domeniu”).

2. Ideea schimbului echitabil

„Dacă mă acceptați, vă voi oferi rezultatele sondajului aplicat în companie și lucrarea de licență pe care o voi scrie.”

Că trebuie sa scrii o teză sau să faci un studiu în timpul practicii și că vei oferi companiei rezultatele obținute nu sunt motive pentru a fi acceptat. Compania are metode de cercetare și e o dovadă de naivitate să crezi că ar lăsa un intern să cunoască prea multe detalii cheie.

3. Poziționarea ca expert

Bazându-se pe imaginația profesională, candidatul/solicitantul afirmă că, deși nu s-a confruntat cu problemele X, Y, le poate rezolva rapid. Recent am întâlnit cazul unei studente daneze care garanta rezolvarea oricăror probleme apărute în companie. Mai mult, se oferea să ajute și la cele mai vechi.

Ca regulă generală, sunt de evitat formularile: îi învăț pe altii, repar greșelile altora, sunt bun la toate, fac orice.

4. Avalanșa de informații

Cred că solicitarea și oferirea de informații trebuie făcute etapizat, în funcție de nivelul la care a ajuns comunicarea. E greșit să ceri de la primul email accesul la documente interne, oportunitatea de a chestiona angajați, plată și alte beneficii.

5. Teme nefăcute

Cu cât sunt mai multe teme nefăcute, cu atât scad șansele găsirii stagiului de practică dorit. Aici pot fi incluse:

– necunoașterea unor date elementare despre compania respectivă;

– așteptări nerealiste comparativ cu oferta din anunț;

– lipsa unor inițiative concludente pentru susținerea obiectivului profesional enunțat în CV/scrisoare de intenție.

Pentru a încheia intr-o notă optimistă, a face temele e și util și plăcut. Dacă pasiunea e reaăa, ne va fi ușor să socializăm profesional, să ne documentăm înainte de a aplica și de a merge la interviu. Poate cel mai important, ne va fi ușor să aducem dovezi clare ale modului în care pasiunea pentru acel domeniu e fructificată.

Nu în ultimul rând, alege cateva companii în care ai vrea să faci practică și pune-te în contexte în care poți socializa profesional cu reprezentanții acestora.

Succes!

Data articol: februarie 18, 2014

Sunt Cristi Ariton, licenţiat în sociologie, pasionat de HR, social media şi …pantofi. Recunosc sociologiei influenţa asupra manierei de a analiza şi scrie, iar ca om în ansamblu sunt reformat constant de simplitatea creştinismului. Inspiraţia şi curajul de a scrie îmi vin de la oameni, cărţi şi situaţii cotidiene.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam