5 tehnologii emergente care ne vor transforma joburile
Nu mai este o surpriză pentru nimeni impactul pe care îl au noile tehnologii pentru societate și viața noastră personală sau profesională. Suntem într-un proces continuu de transformare digitală și adaptare la schimbare, iar terminologii precum realitate virtuală, machine learning, sau inteligență artificială nu ar trebui să ne (mai) sperie, ci doar să ne facă mai conștienți și deschiși să învățăm lucruri noi.
Într-o dezbatere panel organizată de World Economic Forum pe tema viitorului muncii, specialiștii au scos în evidență importanța învățării continue și adaptării la noi schimbări. Totodată, ei au vorbit despre cât de iimportant este ca – în contextul apariției noilor tehnologii – organizațiile să asigure angajaților traininguri de specialitate și programe de învățare pentru a trece mai ușor prin procesul de transformare (schimbare) a joburilor de astăzi.
Pornind de la aceaste provocări de a integra mai bine tehnologia în viața noastră și a ne obișnui cu ideea că tehnologiile de azi vor influența, într-o măsură mai mică sau mai mare, jobul nostru, m-am gândit că ar fi util să vedem/înțelegem care sunt acele tehnologii emergente cu un impact real asupra pieței muncii.
- Inteligența artificială și machine learning
Vorbim de câțiva ani despre un adevărat boom generat de AI și machine learning, cât și progresele făcute de aceste tehnologii în diferite industrii, inclusiv pe piața muncii și în mediul organizațional. Din ce în ce mai multe companii investesc resurse financiare pentru a folosi inteligența artificială și procese de machine learning care să îi ajute la automatizarea diferitelor procese și la eficientizarea lor.
Integrarea acestor soluții tehnologice și automatizarea înseamnă dispariția locurilor de muncă? Reprezintă ele o amenințare? Vor distruge joburile de azi? Nu neapărat, mai ales că este mai important cum ne raportăm la aceste tehnologii și la impactul lor direct asupra muncii noastre.
Dacă privim lucrurile dintr-un alt unghi, și vedem inteligența artificială ca o oportunitate de a îmbunătăți și automatiza joburi repetitive, putem concluziona că inteligența artificială este doar un instrument ce îi va ajuta pe angajați să își facă munca mai bine și mai eficient.
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, 42 la sută din persoanele de conducere intervievate au declarat că integrarea inteligenței artficiale în operațiunile lor este extrem de importantă pentru strategia de business pt următorii 2 ani.
Pe de altă parte, cercetătorii de la Gartner au concluzionat într-un alt studiu că numărul joburilor afectate de AI va varia în funcție de industrie, cu preponderență cele din sănătate, sectorul public sau educație. Începând cu anul 2020, oportunitățile legate de AI vor fi într-o continuă creștere, astfel încât vor ajunge la un total de 2 milioane de joburi noi până în 2025.
Același studiu a arătat că până în 2022 unul din cinci angajați implicați în taskuri non repetitive, se vor folosi de inteligența artificială la jobul lor.
Pentru cei care vor să învețe mai multe despre AI și machine learning, Google oferă prin intermediul programului Google AI o serie de cursuri educaționale și tool-uri foarte utile.
- Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR)
Deși pentru unii (încă) poate părea că fac parte dintr-un scenariu de film SF, aceste două tehnologii sunt din ce in ce mai des folosite în diferite medii organizaționale ca instrumente strategice pentru a îmbunătăți colaborarea dintre echipe și colegi, pe partea de learning sau a crește productivitatea acestora.
De asemenea, majoritatea companiilor încep să adopte tehnologia VR ca instrument de marketing și branding pentru a spune mai bine povestea lor, pentru a crea un mediu de lucru inovativ, sau pentru a atrage noi candidați într-un mod mai interactiv.
Vorbim deja de o piață a acestor tehnologii, piață care este într-o continuă creștere. Potrivit unui research realizat de Zion Market Research, piața globală a realității virtuale și augmentate ar putea ajunge să fie evaluată la aproximativ 814.7 miliarde de dolari până în 2025.
Pe măsură ce asistăm la o creștere a produselor de software și tehnologiilor care folosesc realitatea virtuală și/sau augmentată, vom asista și la crearea de noi joburi și oportunități profesionale în această zonă.
Un alt studiu realizat de Indeed.com ne arată că numărul postărilor de joburile vacante pe partea de VR și AR au crescut cu până la 1314.44% în ultimii 4 ani, în timp ce numărul căutărilor pentru joburi de acest fel au crescut cu până la 951.89% pentru aceeași perioadă.
Printre joburile de care vom auzi în zona asta se numără: arhitecți de realitate virtuală/augmentată, dezoltatori de case inteligente sau designer de obiecte 3D.
- Tehnologia RPA (robotizarea proceselor automate)
Această tehnologie este bazată pe inteligență artificială și are ca scop automatizarea diferitelor procese de business cu ajutorul unui robot software care vor fi învățați și programați să desfășoare anumite taskuri, asemenea unui angajat.
Deși această tehnologie inovatoare poate fi o soluție fezabilă pentru reducerea anumitor costuri și eficientizarea unor procese manuale și repetitive ale angajaților, automatizarea poate fi și un risc major pentru unele joburi curente.
Potrivit rezultatelor studiului “Automation and artificial intelligence” realizat de Brookings Institution, 36 de milioane de joburi din State sunt extrem de expuse procesului de automatizare până în 2030, în timp ce alte 52 milioane de joburi vor suferi un impact mediu la automatizare.
Deși există numeroase articole și discuții pe tema roboților care vor prelua o mare parte a joburilor noastre, cred că e mai important să înțelegem beneficiile acestor automatizări, și să fim deschiși pentru a învăța abilități și competențe noi, care să ne ajute să ne adaptăm joburilor supuse transformărilor tehnologice.
Cred că este mai util să înțelegem că toate tehnologiile emergente vor avea mai mult rolul de a transforma joburile noastre, nu de a le distruge sau înlocui, și că roboții vor fi integrați pentru a ne ajuta să ne facem munca mai bine și mai eficient.
- Internet of Things (IOT)
Într-o lume tot mai conectată, tehnologia IOT (Internetul lucrurilor) are impact major atât în viețile noastre personale, cât și la locul de muncă. Cu o simplă conexiune la internet putem conecta cea mai parte a device-urilor inteligente pe care le avem acasă sau la birou pentru a comunica mai ușor între ele.
Mai mult decât un trend, tehnologia Internet of Things este în plină dezvoltare, și continuă să crească. Potrivit unui studiu realizat de Gartner despre dispozitivele IOT, rezultatele au arătat că până în 2020 vom avea aproximativ 20 de miliarde de dispozitive cu tehnologia IOT, incluzându-le aici pe cele cu funcții dedicate, precum mașini automate, motoare cu jet, sau mașini conectate.
Implementarea tehnologiei IOT se va traduce prin crearea de noi locuri de muncă, și mai multe oportunități pentru domeniul IT, si nu numai. Cu abilitățile necesare, dorință de învățare și atitudinea potrivită, orice poate a se specializa un job al viitorului (ingineri, developeri, analiști, sau specialiști de marketing pentru IOT)
Folosirea tehnologiei IOT va presupune și mai multă flexibilitate și libertate la locul de muncă, dar și o îmbunătățire a modului în care ne desfășuram munca. La nivelul unui business, Internet of Things înseamnă și automatizarea unor procese operaționale pentru ca organizația sa rămâne competitivă în contexul procesului rapid de digitalizare. Iar această automatizare va avea impact și asupra joburilor noastre care vor suferi o transformare, indiferent de domeniu de activitate.
- Tehnologia blockchain
Una dintre tehnologiile cele mai dezbătute în ultima vreme, blockchain-ul este, în traducere liberă, un șir de blocuri virtuale (sau registru de date) care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei.
Unul dintre motivele pentru care această tehnologie a devenit atât de populară are o strânsă legătură cu criptomonedele. Bitcoin-ul este prima monedă digitală și un utilizator își va putea crea un portofel electronic și face o tranzacție directă către un altul, fără intermedierea unei a treia entități.
Pe scurt, tehnologia blockchain este securizată, rapidă, poate stoca (aproape) orice tip de date, fiind folosită în mai multe domenii precum cel bancar, transporturi, sau sănătăte pentru digitalizarea datelor, sau eficientizarea proceselor și îmbunătășirea tranzacțiilor.
Fiind în strânsă legătură cu tehnologia IOT și stocarea de date, folosirea blockchain-ului va putea îmbunătăți modul în care funcționează piața muncii, o va face mai transparentă și, totodată, va putea să automatizeze bazele de date gestionate de persoanele de la HR. În ceea ce privește forța de muncă, tehnologia Blockchain va avea potențialul să transforme joburile noastre și să creeze altele noi.
Potrivit unui studiu organizat de Upwork în prima parte a anului 2018, blockchain-ul a fost considerat ca fiind cea mai importantă abilitate pentru zona de freelancing din State. Cu privire la joburi, există deja o cerere de muncă pentru ingineri de Blockchain, developeri, designeri sau chiar consultanți și avocați, dar și o vizibilă dezvoltare a start-up-urilor care folosesc tehnologia blockchain.
Voi ce părere aveți? Care sunt tehnologiile care ne vor influența joburile în anii următori si cum? Suntem pregătiți sau nu pentru automatizarea locurilor de muncă?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam