5 trenduri beneficii angajați în 2024
Într-o lume a muncii în continuă schimbare, beneficiile oferite angajaților devin din ce în ce mai importante pentru organizațiile care doresc să atragă și să rețină talentele de top. Anul 2024 aduce o serie de tendințe cheie în ceea ce privește beneficiile pentru angajați, reflectând evoluțiile actuale ale pieței muncii și așteptările tot mai mari ale forței de muncă.
În România, o parte dintre beneficiile pentru angajați sunt deductibile, iar statul oferă chiar o scutire de la plata taxelor sociale, ceea ce înseamnă un ajutor real atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Totodată, pentru o mai bună retenție a angajaților, companiile au dezvoltat o serie întreagă de beneficii pe care aceștia le oferă angajaților, contribuind la bunăstarea acestora.
Deși nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidați, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componența acestor pachete și să acorde o atenție sporită personalizării lor în funcție de nevoile angajaților. Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs și Up România, în acest moment, 70% dintre cei care lucrează primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de masă (85,4% dintre respondenți au indicat acest răspuns), asigurările medicale (43,8%), bonusurile de performanță (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) sau tichetele cadou (23,8%).
Însă tendințele lui 2024 aduc în discuție o tematică din ce în ce mai importantă: grija pentru mediu și pentru sustenabilitate, privind către viitor și din perspectiva investițiilor financiare.
Beneficiile personalizate
La nivel global, beneficiile personalizate reprezintă o tendință importantă, oferind angajaților posibilitatea de a alege dintr-o gamă diversificată de beneficii, cum ar fi planuri de asigurare de sănătate, planuri de pensii, asigurări de viață și planuri de asigurare de invaliditate. Această personalizare permite angajaților să aleagă beneficiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor individuale.
Beneficii de wellbeing
În categoria beneficiilor pentru wellbeing, specialiștii observă o creștere a ofertelor care sprijină sănătatea și bunăstarea angajaților. Acestea includ facilități precum centre de fitness la locul de muncă, consiliere în domeniul sănătății, consiliere în nutriție, programe de gestionare a stresului și servicii de sănătate mintală. Astfel, angajatorii răspund la nevoia angajaților de a avea un stil de viață sănătos.
Beneficii pentru bunăstarea financiară
O tendință internațională implică beneficiile pentru bunăstarea financiară, care se concentrează pe sprijinirea securității financiare a angajaților – sprijin pentru împrumuturi, alte tipuri de asistență și consiliere financiară, sau chiar planificare pentru pensii. Aceste beneficii pot ajuta angajații să-și dezvolte abilitățile financiare și să se pregătească pentru viitor.
Beneficii compensatorii pentru familie
Deși în stare incipientă în România,beneficiile compensatorii pentru familie se concentrează pe sprijinirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională și sunt parte dintr-un trend global din ce în ce mai important. Ele includ concedii plătite pentru părinți, facilități pentru îngrijirea copiilor la locul de muncă, aranjamente de lucru flexibile, îngrijire pentru copii sau chiar asistență pentru îngrijirea persoanelor în vârstă. Aceste beneficii reflectă nevoia angajaților de a-și îmbunătăți calitatea vieții și de a gestiona responsabilitățile familiale.
Beneficii pentru sustenabilitate
În categoria beneficiilor pentru sustenabilitate, există un interes crescut pentru practici mai durabile, atât în România, cât și global. Aici se includ beneficii precum compensarea emisiilor de carbon, stații de încărcare pentru vehicule electrice, produse sustenabile, curățenie ecologică și programe de reducere a deșeurilor, de care angajații să beneficieze atât la birou, cât și acasă. Aceste beneficii reprezintă angajamentul angajatorilor față de protejarea mediului și de susținerea unor obiective de sustenabilitate.
Tendințele cu privire la beneficiile pentru angajați din 2024 reflectă eforturile angajatorilor de a satisface nevoile și așteptările angajaților, promovând în același timp bunăstarea și durabilitatea. Alegerea și adaptarea beneficiilor pentru angajați sunt esențiale pentru atragerea și reținerea talentelor, precum și pentru construirea unei culturi organizaționale sănătoase. Astfel, anul 2024 va reflecta o mai mare responsabilitate socială și ecologică în mediul de afaceri.
Articolul face parte din seria PortalHR dedicată tematicii Reports & planning ahead.
Photo by Brooke Cagle on Unsplash
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam