Secțiune susținută de

8 idei practice pentru un networking de calitate

Portal HR \ Opinia consultantului \ 8 idei practice pentru un networking de calitate

Networking-ul este esențial pentru cariera ta fiindcă te ajută să avansezi profesional datorită relațiilor noi pe care le creezi, să interacționezi cu specialiști din domeniul tău și să afli despre joburi care n-au fost publicate pe LinkedIn sau pe site-uri de recrutare.

Poți face networking aproape oriunde: pe LinkedIn sau pe alte platforme de socializare, la târguri de joburi, la conferințe sau în grupuri de socializare cum ar fi cele de pe platforma MeetUp, la petreceri, sau in timpul călătoriilor cu trenul ori cu avionul.

Din experiența noastra de peste 20 de ani in procese de recrutare, consiliere în cariera și training de HR, îți oferim opt idei practice pe care le poți aplica atunci cand faci networking.

Varianta: … opt idei practice prin care să transformi networking-ul dintr-o activitate oarecum stresantă, pe care nu știi sigur cum sa o începi, într-o experiență plăcută.

(1)  Informeazăte

În cazul unui eveniment de networking sau târg de joburi, informează-te despre companiile care participă. Iată câteva intrebări care te-ar putea ajuta:

-La care dintre aceste companii ai dori să lucrezi?

-Ce poziții oferă acestea?

-Ce fel de angajați caută?

-Te identifici cu valorile pe care le promovează ele?

(2) Setează-ți un obiectiv clar și realist

De exemplu: “Merg la acest eveniment de networking fiindcă vreau sa obțin…”

(3) Pregăteste-ti un “elevator pitch” prin care să te prezinți in cel mult un minut (ideal, in 30 de secunde)

Gândește-te ce i-ai spune CEO-ului unei companii despre tine dacă v-ați intâlni în lift și construiește-ți prezentarea ca pe un răspuns la întrebarea implicită “de ce te-aș angaja”?

Vorbește despre experiența ta profesională și, dacă este cazul, despre modul în care te implici în comunitate și încheie spunând exact ce dorești: un job, un internship, o informație despre companie.  

E important ca micro-discursul tău să sune natural: pregătește-l astfel încât să fii sigur că te încadrezi în limita de timp, dar nu îl repeta ca pe o poezie.

(4) Actualizează-ți profilul de LinkedIn și pregăteste-ți cărțile de vizită, tipărite sau virtuale

(5) Îmbracă-te adecvat pentru ocazie

De cele mai multe ori, un eveniment de networking pentru IT sau industriile creative au un cod vestimentar mai puțin formal decât unul din industria bancară.

(6) Vino mai devreme

Vino cu 10-15 minute înainte de începerea evenimentului, ca să ai mai mult timp să interacționezi cu invitații care au ajuns deja.

(7) Ascultă-ți activ interlocutorii

Ascultă cu atenție și empatie și nu acapara conversația transformând-o într-un monolog despre experiența ta profesională sau într-un interviu de angajare. Dacă ai obiceiul să întrerupi sau să vorbești peste interlocutor, așteaptă ca persoana din fața ta să termine de vorbit și numără rar, în gand, 1001, 1002, 1003 (echivalentul a 3 secunde) înainte să răspunzi.

Scopul networking-ului este să creezi relații noi, de aceea e important să stabilești o conexiune cu omul din fața ta, nu doar cu profesionistul. Concentrează-te, așadar, pe persoana cu care stai de vorbă și încearcă să o cunoști cât mai bine.

(8) Încheie conversația politicos

Invită interlocutorii să vă conectați pe LinkedIn. Cât de curând posibil – de preferat, imediat după eveniment – trimite-le interlocutorilor un mesaj de mulțumire (nu uita să le reamintești ocazia cu care v-ați cunoscut).

Data articol: iunie 20, 2023
Din 2014 până acum, Laura a creat si predat mai mult de 80 de cursuri de media si comunicare la University of Toronto Scarborough, Canada. Îi plac in mod deosebit cursurile care presupun învățare experientiala si e ferm convinsă ca modelele de educație pentru adulți (ADDIE, Gagne, Merril) funcționează foarte bine si la facultate. Pasionată de learning design si educație informala, Laura învață constant despre tool-urile digitale pe care le poate folosi la cursuri. Laura a absolvit programul “Learning Design” al School of Continuing Studies, University of Toronto si are un doctorat in comunicare de la York University, Toronto. Mai multe despre Laura, aici: www.linkedin.com/in/laura-visan-phd Eportfolio de publicații: https://yorku.academia.edu/LauraVisan

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam