Câteodată, oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm o cultură organizațională sănătoasă în care angajații să se simtă apreciați și cu gândul la care să vină în fiecare zi la muncă cu entuziasm (a se citi motivație), lucrurile nu funcționează bine și nu reușim să identificăm cauzele scăderii nivelului de motivație și, implicit, de performanță.
Articolul de pe Inc.com pe care vi-l recomandăm azi încearcă să ne ușureze munca de detectivi organizaționali și ne atrage atenția asupra celor 8 aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când apar probleme legate de motivație.
1. Angajații toxici
Cel mai simplu mod de a-i identifica este de a descoperi cine sunt cei mereu nemulțumiți, cei care văd în permanență partea negativă a oricărei situații și îi fac și pe cei motivați să își pună problema dacă nu cumva e posibil să „cadă drobul de sare”.
2. Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională
Cu toții ne dorim să înțelegem ce ne poate oferi organizația, dar nu la modul general, ci în funcție de nevoile noastre specifice. Astfel, în absența unor planuri de training individualizate, motivația are șanse mari să îi părăsească chiar și pe autodidacți.
3. Lipsa viziunii
Oricât de mărunt și aparent nesemnificativ este jobul pe care îl ocupăm, o înțelegere a viziunii organizației pentru viitor (și implicit a managementului) ne poate ajuta să ne poziționăm diferit în munca de zi cu zi.
4. Practici de comunicare internă nepotrivite/ineficiente
Dacă lucrurile importante nu sunt comunicate clar și fără rețineri, „zvonerii și răspândacii” organizației vor avea teren liber pentru manipularea opiniei și, implicit, motivației angajaților.
5. Management vertical
Metoda autoritară de management care funcționează în virtutea ideii că poți să faci orice atâta vreme cât faci ceea ce ți se spune nu are cum să mai dea rezultate viabile pe termen lung.
Descoperiți și celelalte aspecte care amenință motivația angajaților citind tot articolul 8 Deadly Ways to Kill Employee Motivation.
În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
Detalii