Pe măsură ce companiile trec de la reacția la criză, la o etapă de reinventare, cei mai îndrăzneți și vizionari lideri – cei care folosesc tehnologia pentru a-și însuși schimbarea – vor defini viitorul, concluzionează raportul Accenture Technology Vision 2021. Studiul, realizat anual de Accenture (NYSE: ACN) și ajuns la a 21-a ediție, previzionează principalele tendințe tehnologice care vor redefini companiile în următorii trei ani.
Potrivit raportului din 2021, intitulat “Leaders Wanted: Masters of Change at a Moment of Truth,” companiile de top comprimă un deceniu de transformare digitală în unul sau doi ani. Bazându-se pe un nucleu digital puternic pentru a se adapta și a inova la viteza luminii, companiile “Lideri” își cresc veniturile de 5 ori mai repede decât “Laggards” (companii care adoptă foarte greu noile tehnologii). În perioada 2015-2018 “Liderii” se dezvoltau de 2 ori mai rapid. Rezultatul este un val de companii care concurează pentru a se reinventa și pentru a utiliza inovațiile tehnologice pentru a contura noile realități cu care se confruntă.
„Pandemia globală a apăsat un buton uriaș de derulare către viitor. Multe organizații și-au intensificat eforturile de a utiliza tehnologia în moduri extraordinare, pentru a-și menține afacerile și comunitățile în funcțiune – într-un ritm pe care îl credeau anterior imposibil – în timp ce altele s-au confruntat cu realitatea cruntă a neajunsurilor lor, lipsind fundamentul digital necesar pentru a pivota rapid”, a spus Paul Daugherty, CTO la Accenture. „Avem acum o oportunitate unică de a transforma acest moment al adevărului pentru tehnologie într-un moment de încredere – îmbrățișând puterea schimbării exponențiale a tehnologiei pentru a reimagina și reconstrui complet viitorul afacerilor și al experienței umane.”
92% dintre cei peste 6.200 de liderii de afaceri și directorii IT chestionați de Accenture pentru raportul Technology Vision 2021 au declarat că organizația lor prioritizează inovația în acest an. În același timp, 91% dintre executivi sunt de părere că pentru a fi liderii de mâine în sectorul lor de activitate va fi nevoie ca organizația lor să definească acest sector.
Conturarea viitorului va însemna pentru companii ca acestea să devină lideri ai schimbării prin respectarea a trei imperative cheie. În primul rând, leadership-ul necesită leadership tehnologic. Era companiilor care imitau rapid inovațiile concurenților a apus – schimbarea continuă este permanentă. Liderii de mâine vor fi cei care vor pune tehnologia pe primul loc în strategia lor de afaceri. În al doilea rând, liderii nu vor aștepta un nou normal, vor reinventa, construind noi realități folosind mentalități și modele radical diferite. În cele din urmă, liderii vor accepta o responsabilitate mai largă ca cetățeni globali, proiectând și aplicând în mod deliberat tehnologia pentru a crea efecte pozitive dincolo de afacere pentru a crea o lume mai durabilă și incluzivă.
Accenture Technology Vision identifică cinci tendințe cheie pe care companiile vor trebui să le aibă în vedere în următorii trei ani pentru a accelera și a-și însuși schimbările în toate direcțiile activității:
Prioritizarea inovării în domeniul tehnologiei ca răspuns la o lume care se schimbă cu rapiditate nu a fost niciodată mai importantă. Cel mai bun exemplu este din industria restaurantelor: 60% dintre restaurantele listate ca „închise temporar” pe site-ul de recenzii Yelp în luna iulie au fost permanent închise până în luna septembrie. Prin haos, Starbucks a apărut ca lider, folosind tehnologia ca un colac de salvare. Până în luna august, trei milioane de utilizatori noi și-au descărcat aplicația, iar comenzile mobile și preluarea automată au reprezentat 90% din vânzări. Pe măsură ce cererea a crescut, compania a implementat un sistem integrat de gestionare a comenzilor pentru a le combina cu cele din aplicația proprie, UberEats și clienții drive-thru într-un singur flux de lucru pentru baristas. Starbucks a introdus, de asemenea, un nou espressor cu senzori pentru a urmări cantitatea de cafea turnată și pentru a anticipa mentenanța necesară. Aceasta este o ilustrare puternică a tehnologiei ca factor esențial al răspunsului rapid, rezilient și de succes al unei companii la schimbare.
Timp de 21 de ani, Accenture a analizat sistematic ecosistemul organizațiilor pentru a identifica tendințele tehnologice emergente cu cel mai mare potențial de a perturba companiile și industriile. Pentru mai multe informații despre raportul din acest an, vizitați www.accenture.com/technologyvision sau urmăriți conversația pe pe Twitter cu #TechVision2021.
Despre metodologie
Pentru raportul din 2021, în procesul de cercetare s-a implicat Technology Vision External Advisory Board, un grup de peste 24 de persoane cu experiență din sectoarele public și privat, mediul academic, firmele cu capital de risc și companiile antreprenoriale. În plus, echipa Technology Vision a efectuat interviuri cu specialiști din industria tehnologică și experți din industrie, precum și cu aproape 100 de șefi de companii Accenture. În paralel, Accenture Research a efectuat un sondaj global online în cadrul căruia au fost chestionați 6.241 de CEO și directori de IT, cu scopul de a aduna informații despre adoptarea tehnologiilor emergente. Sondajul a ajutat la identificarea problemelor și priorităților cheie pentru adoptarea tehnologiei și investițiile în acest sens. Respondenții au fost manageri C-level și directori în companii din 31 de țări și 14 de industrii.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii