Simpla prezență a lui Alan Seale te umple de energie. Dacă începi să vorbești cu el, zâmbetul larg și atitudinea pozitivă te conving că totul e posibil. Iar a participa la un workshop de-al său este o experiență copleșitoare, inspirațională, motivațională, desăvârșită.
Am luat parte la un workshop de două ore al lui Alan Seale (PCC, CTPC, MSC, fondator, Director și Principal Coach în cadrul Conferinței ICF 2012 – A New Path, de pe 8 martie. În prima parte a evenimentului, coach-ul american – care și-a început prezentarea cântând din toți rărunchii “There’s a River Flowing in My Soul” – a vorbit despre adaptarea coaching-ului la vremurile actuale, în schimbare. „Trăim vremuri imprevizibile, totul în jurul nostru se schimbă cu viteză. Cum reparăm acest lucru? Păi nu e nimic de reparat! Ne adaptăm!”, a spus Alan Seale, care a enumerat șapte paradigme care îi ajută pe coachi să țină pasul cu vremurile în schimbare:
1. Prezența transformațională. Ce inspiră persoana ta, atunci când intri într-o încăpere? Ce fel de prezență ești? Transformarea vine din interior, la nivel esențial, și ceea ce se petrece în interiorul tău generează energie, putere. Coach-ul transmite energie partenerului de discuție sau grupului căruia i se adresează.
2. Gândirea intuitivă. Intelectul – o piesă dintr-un întreg – este un foarte bun organizator. De aceea, ascultă și fii atent(ă) la tot ce are omul din fața ta de spus.
3. Înțelege viața. Fizica cuantică ne învață că totul este energie și energia nu poate fi creată sau distrusă – doar transformată. Prin urmare: nu putem scăpa de toate problemle, dar le putem transforma. Lumea noastră, mai spune Alan Seale, este construită pe relații între oameni, idei, organizații etc. Așadar, coachii se ocupă de armonizarea acestor relații, prin aducerea în ecuație a energiei de care vorbeam, și nu de rezolvarea anumitor probleme.
4. Creează prin orice. Muzică, teatru, spiritualiate – orice îți pune la dispoziție partenerul tău de discuție în coaching (clientul), orice îl pasionează, te poate ajuta ca și coach.
5. Viitorul este acum. Lasă viitorul să te ghideze, spune Alan Seale. Privește situația în profunzimea ei și în perspectivă. Stabilește-ți niște ținte mărețe și gândește-te că problema la care lucrezi acum face parte dintr-un întreg mult mai mare.
6. Trăim într-o lume complexă. Dar când întâlnim complexitatea, nu e nevoie să răspundem cu soluții la fel de complexe. Ci să ne gândim: care e cea mai simplă soluție la îndemână? A complica soluțiile înseamnă, de cele mai multe ori, a căuta scuze pentru a nu merge mai departe.
7. Condiții optime. Jobul unui coach este acela de a crea condiții optime. De a armoniza relațiile și a asigura acea prezență și energie despre care am amintit.
Pe lângă aceste idei, în timpul workshop-ului de coaching Alan Seale a aplicat tehnica DSCO: Drama/Situation/Choice/Opportunity. Ne-am gândit, în grupuri de câte cinci, la o dramă (o problemă de natură personală sau profesională), pe care am amplificat-o, apoi am expus situația, ne-am gândit ce opțiuni avem pentru acea situație și, în final, ce oportunități pentru a depăși drama. A funcționat!
Un alt exercițiu interesant și folositor este cu ajutorul tipurilor de inteligență: cea care pornește din suflet (heart), din creier (head) și stomac (gut). Inteligența măsoară potențialul nostru, crede Alan Seale. Încearcă un exercițiu simplu: gândește-te la o problemă personală pentru care nu ai o cale de rezolvare. Întreabă-ți creierul ce părere are, apoi ține mâinile timp de 10-15 secunde în dreptul abdomenului și caută răspunsul, apoi du mâinile în dreptul inimii și întreab-o ce spune. Vei vedea transferul de energii, reacțiile tipurilor diferite de inteligență și vei găsi un răspuns!
Mai multe despre tehnicile de coaching ale lui Alan Seale poți găsi pe blogul său și în cartea lui,Create a World That Works: Tools for Personal and Global Transformation.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii