Alexandru Negrea, despre plecarea de la BCR și ce va face de acum înainte

Probabil că mulți dintre voi îl cunosc pe Alexandru Negrea ca Social Media manager la BCR. De câteva zile, însă, Alex nu mai ocupă această funcție, pentru că, la începutul lui 2013, s-a hotărât să investească mai mult din timpul său în Social Media School, Marketing20 şi alte câteva proiecte în care este implicat, iar cele opt ore petrecute la birou nu îl ajutau în această direcție. “BCR a fost o experienţă utilă pentru mine şi nu regret nicio secundă alegerea pe care am făcut-o în octombrie 2010, dar îmi doresc să fac mai multe lucruri”, scrie Alexandru Negrea pe blogul său.
Despre planurile pentru perioada următoare, importanța rețelelor de socializare în cadrul companiilor, oportunitățile de joburi pe care le generează explozia tehnologică și avântul social media din ultima perioadă și multe altele am stat de vorbă cu Alexandru Negrea, care ne-a acordat un amplu interviu după această schimbare de anvergură din cariera sa.
Povestește-mi, pe scurt, parcursul tău profesional.
Am terminat un colegiu din ASE, dar, sincer, facultatea nu m-a ajutat prea mult în activitatea mea profesională. Cu excepția câtorva lucruri de bază, care țin de o anumită disciplină – să faci parte dintr-un colectiv sau să te integrezi în grupuri de lucru, de exemplu – nu pot să spun că am învățat marketing sau altceva în facultate. Pe blog am început să scriu când eram la facultate, pe la vreo 21 de ani și am continuat și în timpul facultății, iar prin 2007, când a apărut prima campanie, blogul a început să-mi aducă și bani.
Era un blog generalist – așa este și acum, iar separat am mai dezvoltat unul, pe nișa de marketing social-media, pentru că am vrut să despart cumva domeniile acestea. Treptat, am dezvoltat tot mai multe campanii pe blogul personal, a început să meargă din ce în ce mai bine, am început să fac bani din blog cât să fiu eu ok și să fiu motivat să scriu. Au apărut, apoi, evenimentele dedicate mediului online, social media, unde am fost – și sunt, în continuare – invitat să vorbesc despre blogging, despre social media și altele.
Înainte de a mă angaja la bancă am trăit, vreo trei ani, numai din blog. Munceam de acasă, pe de o parte era foarte bine, pentru că nu aveam un program fix, când prietenii mei se duceau la birou, eu eram cu laptopul în parc, scriam articole pentru blog, dar, pe de altă parte, la un moment dat deviasem de la normalitate. Nu mai știam când era zi, când era noapte, ziua dormeam, mă trezeam la trei dimineața și ieșeam în oraș, stăteam noaptea și scriam, era foarte haotic. De aceea, unul dintre motivele pentru care mă bucur că am acceptat să lucrez într-o corporație este faptul că mi-am revenit cu programul.
Când te-ai angajat la bancă?
În vara lui 2010 am primit oferta pentru acest job, care mi s-a părut ok. Era primul job destinat social media din România, departamentul de marketing de la BCR a dorit să aibă un om pentru social media și acest lucru s-a simţit şi la nivel de PR. S-a scris mult atunci, au apărut o grămadă de articole pe tema asta.
De ce ai vrut să te angajezi? Nu-ți era mai ușor ca freelancer?
Pentru mine a fost o provocare uriașă. Nu m-aș fi gândit că o să fac din social media un job, la un nivel cât se poate de profesional, a fost ceva neașteptat și am vrut să văd ce poate să iasă din asta. Am trecut de la omul care avea o viață complet dezordonată la un ritm în care noțiunea de time management este de bază: să te trezești dimineața, să te duci la program și să pui strategii pe hârtie, să fii responsabil pentru toate lucrurile pe care le faci.
Pe tine te-a atras, mai degrabă, postul, nu vroiai neapărat să intri în corporație, nu-i așa?
Da, m-a atras postul, nu urmăream să intru într-o corporație, dar niciodată nu m-am gândit că va exista o astfel de oportunitate, de social media manager într-o bancă. Chiar scrisesem pe blog, cu ceva timp înainte, că nu o să mă angajez niciodată într-o corporație, dar mă gândeam la un post care nu ar avea legătură cu internetul sau cu cea mai mare pasiune a mea din momentul acela – social media, rețele sociale, blogul etc.
Așadar, pe 15 octombrie 2010 m-am angajat la BCR și am început direct cu pagina de Facebook a băncii și campaniile pe bloguri. Practic, pagina de Facebook exista, dar era închisă, erau acolo vreo 200 de fani, dar nu avea cine să se ocupe de ea. Am activat-o, am început să facem campanii, să o folosim ca pe un canal important de comunicare al băncii și încet-încet, la sfârștiul lui 2012, erau 100.000 de fani. Acum a crescut la 120.000 – dar nu asta este foarte important, cât problemele punctuale pe care am reușit să le rezolv cu ajutorul paginii de Facebook. Au existat momente când pe pagina de Facebook am primit mai multe plângeri decât s-au dus, poate, în departamentul de suport. Meritul pentru această evoluţie este în primul rând al departamentelor de marketing şi comunicare din BCR, care s-au adaptat rapid la Social Media.
Cum a fost trecerea de la freelencer – omul care nu dormea noaptea și avea un program haotic – la corporație, orar fix și alte obligații?
Cumva, a fost dramatic! La ora 9 trebuia să fiu la job, iar eu nu reușesc să mă trezesc la 7 dimineața cu zâmbetul pe buze. Dar a trebuit să fac eforturi, să îmi asum și aceste lucruri, mai ales pentru că îmi plăcea foarte tare ce făceam acolo. Faptul că am învățat să îmi administrez timpul cum trebuie – să stabilesc întâlniri, să corespondez mai eficient pe e-mail, să îmi dau seama ce probleme se pot rezolva pe e-mail și care anume necesită o întâlnire – este unul dintre marile beneficii pe care mi le-a adus corporația. Nu ai cum să înveți toate astea dacă nu treci și printr-o corporație, pentru câțiva ani.
Sunt în continuare împotriva poticnirii în corporaţie, o “afecţiune” foarte des întâlnită la noi. Orice ai face într-o companie, la un moment dat devine plictisitor, dispar provocările, acela fiind şi momentul în care ar trebui să mergi mai departe. Evident, depinde de context.
Eu mi-am dat demisia de la BCR la începutul anului, tocmai pentru că îmi doream să lucrez cu alte companii, sau cu mult mai multe companii în social media. Prima şi cea mai bună alegere a fost să conduc departamentul de Facebook de la Spada, agenţie de Social Media, care îmi oferă exact ce-mi doream.
În plus, avem si Social Media School acum, un trainig de Social Media pe care îl organizăm periodic în Bucureşti şi Cluj, care se dezvoltă frumos şi care are nevoie de tot mai mult din timpul meu.
Acum, când, din nou, nu mai ai un orar fix, nu îți este teamă că te vei întoarce și la programul acela haotic?
M-am întrebat și eu asta, dar nu cred. Pe de altă parte, nu am trecut niciodată prin experienţa asta, ca să știu. Dar cred că acum sunt mai conștient de valoarea timpului și cred că aș fi un pic mai chibzuit în ceea ce privește pierderea nopților.
Majoritatea companiilor vor avea nevoie de oameni care să facă social media!
Deja este un lucru cert faptul că rețelele de socializare – indierent dacă vorbim despre Facebook, Twitter, bloguri, LindekIn, Google+, comunități virtuale sau altele – fac parte din viața celor mai mulți din noi, dar și a companiilor. Am fost curioasă să aflu părerea lui Alexandru Negrea despre importanța oamenilor de social media în cadrul unei companii, cine ar avea nevoie de un astfel de post, de ce și despre oportunitățile tinerilor de a se orienta către o asfel de carieră.
Aș vrea să vorbim despre noile tipuri de joburi, create de evoluția rețelelor sociale și de dezvoltare tehnologică rapidă din ultimii ani. Tu ai început în 2010, când majoritatea lumii nu știa ce înseamnă social media manager, cum s-a întâmplat asta?
Da, a fost primul post de acest fel, după aceea au început să apară și altele. Acum sunt foarte multe joburi în social media și mă bucur să văd că se caută oameni care să se ocupe de asta. Sunt companii care angajează om de social media care se ocupă și de comunicare internă, sau de o zonă de media, măsurători, campanii, AdWords, le combină. Nu știu dacă în momentul acesta sunt multe companii care să aibă un om doar pentru pagina de Facebook. Cred că este, mai degrabă, o combinație.
Cunoști multe astfel de cazuri de persoane angajate pe poziții care includ și latura de social media?
Da, sunt mulți bloggeri care s-au angajat în astfel de posturi, după o perioadă de blogging și Facebook. În mod clar, au avut un avantaj în fața altor candidați. Dar sunt și mulți care fac social media sau PR combinat cu social media ori administrează o pagină de Facebook în baza unui contract de colaborare. În general, companiile s-au orientat spre oamenii foarte activi în mediul online, pe care i-au ales ca să le administreze și conturile lor, să comunice pentru companie.
Pot să spun că nu este ușor, și pentru mine a fost un șoc să văd ce diferență este între a comunica pentru brandul tău personal și a comunica pentru o companie. În al doilea caz, chiar trebuie să fii foarte stăpân pe situație și să înțelegi, de fapt, că nu mai este vorba doar despre tine. A gestiona o criză de PR pentru o companie, evetual și multinațională, unde vorbim deja de crize de PR virale, în care sunt implicați mii de consumatori sau potențiali consumatori, este o presiune destul de mare. Dar dacă ești suficient de încrezător în ce știi să faci și chiar știi să faci lucruri – nu este nicio problemă!
Chiar crezi că social media pot să rezolve crizele de imagine și alte probleme de comunicare ale companiilor?
Depinde! Social media, ca și canal de comunicare, nu rezolvă nimic. Adaptarea companiei la social media poate rezolva anumite aspecte, atâta timp cât înțelegi, ca și companie, că ai niște probleme și ai acest canal de comunicare, social media, prin care poți să te adresezi consumatorilor. Însă, atâta timp cât o companie are probleme cu produsul, social media nu face decât să accelereze procesul în care oamenii vin și îți spun că produsul tău nu este ok!
Ce fel de companii au nevoie cel mai mult de un om care să se priceapă la social media?
Eu cred că toate companile care au target în social media – de la 0 la 45-50 de ani – la un moment dat vor avea nevoie de un om care să facă social media, dacă se extind. Acum, depinde și de ce își dorește compania, pentru că poți să faci social media doar pentru a asculta ce spun oamenii despre tine, fără să interacționezi cu ei. Dar dacă îți faci pagină de social media și comunici cu lumea, în timp, o să îți dai seama că acea comunitate va crește, numărul întrebărilor pe care oamenii le pun se va mări, la fel și timpul pe care ți-l consumă chestia asta și vei ajunge la un moment dat să îți dai seama că ai nevoie de o echipă social media. Mai există o variantă, companiile se pot orienta și către o agenție de social media, până când își pregătesc un om pentru asta.
De ce este important pentru o companie să aibă un om dedicat pentru social media?
Un om de social media este, practic, elementul care adună informațiile din companie și le dă mai departe în social media. Departamentele de comunicare sau de marketing sunt, de obicei, supraocupate cu comunicarea cu presa sau diverse campanii și, dacă la toate acestea se mai adaugă și social media, este deja prea mult. Angajarea unui om care să se ocupe de social media sau externalizarea către o agenție social media înseamnă, practic, să acorzi atenție unui mediu care este foarte important în prezent, având în vedere că sunt peste cinci milioane de conturi de Facebook în România. Cred că social media nu mai reprezintă doar un domeniu nice to have.
Crezi că pentru tinerii pasionați de social media aceasta este o meserie de viitor?
Da, cred că în următorii ani o să asistăm la o explozie de oameni de marketing și comunicare în social media. Pentru tineri este foarte la îndemână, toți au cont de Facebook, câţiva înțeleg despre ce este vorba acolo și ei pot duce toate acestea la un nivel foarte avansat.
Cum ar putea să se pregătească tinerii care vor să se specializeze în social media?
Eu am învățat singur, acasă. E adevărat, îți ia timp, dar poți învăța prin tutoriale. Așa am învățat și Photoshop, WordPress sau Facebook. Poți să înveți partea tehnică, să citești articole, să urmărești bloguri de specialitate, sunt sute de studii de caz din care poți să înveți. Sau poți să te înscrii la cursuri de specialitate. Partea cea mai frumoasă este atunci când începi să pui în practică tot ce ai învăţat şi vezi că lucrurile se întâmplă pe strategia ta.
La începutul anului 2013, Alexandru a decis să meargă mai departe, să își urmeze proiectele în care era, deja, implicat și să dea viață și altor planuri. A demisionat, în bune relații, de la BCR, iar din luna martie 2013 va colabora și mai strâns cu agenția Spada, în cadrul căreia va conduce departamentul de Facebook. De asemenea, va acorda mai mult din timpul său Social Media School, dar și blogurilor pe care scrie. “Mai presus de toate, am câştigat multe ore în plus pe zi, nu mai am program fix. Iar timpul, aşa cum am mai spus, este un obiectiv principal pentru mine”, a scris Alexandru pe blogul său personal, legat de acest pas important din cariera lui.
Ce planuri ai?
În primul rând, voi concepe strategii de Facebook pentru toţi clienţii Spada care activează în Social Media, iar acesta e un câştig imens pentru mine, voi avea mai multe perspective practice asupra mediului.
În al doilea rând, o să mă concentrez mai mult pe Social Media School şi ne dorim să mergem cu acest training şi în alte oraşe mari din ţară, pentru că cererea e destul de mare.
În al treilea rând, o să am mai mult timp să scriu pe blogurile pe care le administrez. O să văd, momentan sunt doar planuri.
Colaborarea cu Spada o să fie o formă de antreprenoriat?
Nu, nu ştiu, nu cred că îmi doresc să fiu antreprenor, mă feresc cât pot de partea administrativă! Nu am disciplina antreprenorului. Eu chiar prefer să plătesc comisioane către intermediari, dar să nu mă doară capul cu facturi şi contabilitate. Vreau să pun în practică toate ideile pe care le am pentru zona de marketing şi comunicare online, momentan e suficient.
Cum crezi că vor evolua social media într-un an, doi? Sunt mulți care spun că Facebook, de exemplu, și-a atins apogeul ca și popularitate și e pe ducă.
Este posibil. Eu nu mă gândesc atât de mult la numele instrumentului, pe mine nu mă interesează dacă Facebook se închide mâine. Datoria mea, ca om care face marketing și comunicare pentru o companie, este să mă adaptez la dorințele consumatorilor. Iar consumatorii s-au obișnuit să comunice cu brandul lor, indiferent dacă o fac pe Facebook, Google+, LinkedIn sau altceva.
Ideea este că s-a trecut de mult timp de la a comunica cu compania prin formularul de contact de pe site – la mediul acesta public, unde poți să te duci și să spui: am o problemă cu produsele voastre. Și la comunitatea aceea pot să mai adere și alți oameni, care zic și ei: da, și eu am o problemă! Și, în felul acesta, compania își dă seama că, într-adevăr, cu produsul acela se întâmplă ceva. Nu mai trimiți un e-mail prin formularul de contact și aștepți, poate-poate îți răspunde cineva. E clar că acolo nu ne mai întoarcem, indiferent dacă Facebook dispare. Iar social media asta înseamnă, să găsești o soluție pentru a da un răspuns – fie că este vorba despre un like, un concurs cu premii sau orice altceva se potrivește la momentul respectiv.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam