Secțiune susținută de

Alternative pentru sectorul IT la Pilonul II de pensii, după modificările codului fiscal

Portal HR \ Actual \ Alternative pentru sectorul IT la Pilonul II de pensii, după modificările codului fiscal
pilon II pensii

După schimbările legislative anunțate la 1 noiembrie 2023, informația că Pilonul II a devenit opțional până în 2028, pentru IT-iști, conform Legii 296/2023, a creat mari confuzii în rândul angajaților din industrie. Având în vedere că pentru primii 10.000 lei din salariul brut contribuțiile nu mai sunt obligatorii, aceștia și-au pus întrebarea dacă mai are sens să contribuie în continuare la Pilonul II sau să primească banii ,,ȋn mână”. Există, însă, și o a treia variantă: direcționarea sumelor către fonduri de investiții private, care funcționează similar cu pensia privată, dar care oferă mai multe avantaje, după cum au făcut calculele cei de la Mrfinance.ro, o platformă online care oferă utilizatorilor informații utile despre credite bancare sau nebancare, asigurări, utilități, investiții, criptomonede și tranzacții Forex.

Citește și: Analiza Career Advisor despre schimbările fiscale pentru companiile tech începând cu 1 noiembrie 2023

,,Este foarte important de înțeles impactul pe care îl aduc aceste modificări fiscale în viața IT-știlor. Acum ei trebuie să aleagă între trei opțiuni. Prima, să primească acești bani (majoritatea au peste 10.000 lei brut, implicit ar primi vreo 450 lei din ianuarie 2024) în mână și să-i cheltuiască. Asta este cea mai neinspirată decizie, pentru că ar avea o pensie cu aproape 17% mai mică. A doua variantă este să contribuie mai departe la Pilonul II. Este o decizie mai bună, dar nu cea mai bună. În al treilea rând, pot să investească acești bani într-un plan similar cu pensia private, dar cu mult mai multe avantaje. Dacă nu știi ce să faci sau nu vrei să faci nimic, mai bine mergi mai departe cu Pilonul II. Dacă, totuși, nu vrei să contribui la Pilonul II, dar vrei să ai o pensie bună, ia în considerare toate aceste variante”, a declarat Ion Soltinschi, consultant la Mr.Finance.

Randamentele fondurilor de pensii Pilon II

Fondurile de pensie Pilon II funcționează ca niște fonduri de investiții, unde contribuțiile salariaților sunt investite pe piața de capital (în limitele prevăzute de ASF și Prospectele de emisiune a fondurilor), preponderent în obligațiuni și titluri de stat, dar și în acțiuni și alte instrumente financiare. Aceste investiții generează un randament de care se vor bucura, cel puțin în teorie, persoanele care se retrag din activitate.

Conform calculelor Mr.Finance, de la lansarea fondurilor, în 2008 până în prezent, cel mai bine a performat fondul de la Metropolitan Life, care a înregistrat o creștere de aproape 230% și un randament mediu anual de 8,3%. Cel mai neperformant a fost fondul de la BRD, cu o creștere de 164% și un randament mediu de 6,7%. Practic, randamentele au fost peste rata medie a inflației din aceeași perioadă, cu toate acestea, diferența dintre 6,7% și 8,3% este enormă pe o perioadă de peste 30 de ani.

Cum arată calculele

Dacă angajații din IT ar alege să contribuie cu 450 de lei pe lună la Pilonul II, în 30 de ani și cu un randament mediu de 7,4% (cât au avut în medie fondurile Pilon II), ar depune 162.000 de lei, însă soldul contului, datorită randamentului, ar fi de 488.000 de lei. Banii vor fi impozitați, deci automat câștigurile se vor diminua. Aceeași bani ar putea însă fi plasați într-un fond de investiții cu randament mediu de 9,7% care ar oferi un sold al contului peste 30 de ani de 741.000 de lei. Și această sumă va fi impozitată, dar rezultă o diferență pozitivă de 253.000 de lei.

Comparația a fost făcută între fondurile de pensie Pilon II și un fond de investiții care funcționează similar – investește în obligațiuni, titluri de stat și acțiuni.

Pilonul II este pensia ta administrată privat de către șapte fonduri de investiții autorizate de ASF. Aceste fonduri au avut performanțe rezonabile în ultimii 15 ani, cu randament anualizat între 6,7% și 8,3%. Ar fi extrem de înțelept să faci ceva cu banii aceștia, nu să îi cheltuiești. Investind în alt fond, vei ajunge să deții între 241.000 și 615.000 de lei mai mult în cont, în funcție dacă îți crești sau nu contribuțiile anual”, a adăugat Răzvan Delibașa, consultant la Mr.Finance.

Image by Freepik

Data articol: decembrie 11, 2023
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam