Analiza Career Advisor despre schimbările fiscale pentru companiile tech începând cu 1 noiembrie 2023
Cu o continuă evoluție a industriei tech, noile reglementări și adoptarea programului de lucru hibrid au apărut ca un punct critic, mai ales prin prisma schimbărilor fiscale care urmează să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023. Career Advisor a realizat o analiză calitativă, care arată o serie de implicații semnificative pentru industrie, subliniind nevoia presantă de adaptare și luarea de decizii strategice.
Analiza a fost efectuată în cadrul companiilor marilor jucători din industria tech pentru a înțelege schimbările fiscale care urmează să aibă loc la 1 noiembrie 2023, în urma unei propuneri legislative guvernamentale.
Schimbarea facilităților fiscale
Conform proiectului de lege propus, scutirea de impozit în sectorul IT va fi menținută doar pentru veniturile sub 10.000 de lei. Pentru orice sumă care depășește acest prag de 10.000 de lei în salariul brut, se vor impune impozit pe venit și contribuții sociale. Cu toate acestea, noua legislație permite angajaților din domeniul IT, precum și celor din construcții și agricultură, să renunțe la contribuția la al doilea pilon al fondului de pensii (care se ridică în prezent la 3,75%, dar va crește la 4,75% anul viitor). Practic, ei vor primi un salariu net de 9.350 de lei pe lună (sau 9.486 de lei începând cu anul 2024), care este mai mare decât venitul prezent. Totodată, profesioniștii din domeniul IT sunt scutiți de contribuția pentru fondurile de pensii (CAS), corespunzătoare fondului de pensii private (4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 de lei.
Concluziile analizei
Analiza, care a adunat răspunsuri de la profesioniștii din companiile de tech și departamentele de tehnologie, arată că 70% dintre respondenți provin din companii de tehnologie, atestă relevanța acestei analize pentru întreg sectorul tech.
Cât privește modificările legate de compensațiile angajaților, dintre respondenți, 30% au raportat cum companiile lor au ales să nu majoreze salariile brute, transferând costurile asupra angajaților. Doar un sfert dintre companii au decis să majoreze salariile brute pentru a asigura că venitul net al angajaților lor nu are un impact negativ. Mai mult, 15% dintre companiile tech au dorit să mărească salariile brute, dar intenționau să împartă jumătate din costuri cu forța lor de muncă, arătând o abordare mai echitabilă. Deși analiza a fost efectuată în luna octombrie 2023, 30% dintre companii nu luaseră încă o decizie.
Cercetarea menționează și că 25% dintre companii permit managerilor de echipe să decidă felul în care angajații lucrează – dacă la birou, hibrid sau complet la distanță. Alte 25% dintre companiile tech au trecut la o configurație de lucru complet la distanță, reflectând schimbarea mai amplă către lucru flexibil. Între timp, 20% au adoptat o politică de o zi la birou, punând accent pe o abordare precaută pentru reintegrarea la birou. Totodată, 30% au ales să adopte un model hibrid, oferind angajaților opțiunea de a lucra la birou timp de două sau trei zile pe săptămână.
Cum arată companiile participante la analiză din punct de vedere financiar
Studiul făcut de Career Advisor arată că 45% dintre companiile de tehnologie sondate au raportat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în 2022. Datorită acestui aspect, aceste companii poartă responsabilitatea de a lua în considerare implicațiile fiscale ale deciziilor lor.
Recomandări Career Advisor
Companiile de tehnologie și departamentele de tehnologie au adesea nevoi și așteptări distincte, însă cu toate acestea, toți caută aceleași profile de talente, necesitând o abordare echilibrată. Mai mult, faptul că analiza conform căreia 50% dintre companiile tech nu au luat încă decizii privind modificările de compensație subliniază gravitatea provocărilor financiare cu care se confruntă. Reticența lor poate fi o provocare pentru impactul potențial asupra costurilor totale și riscurilor asociate pierderii angajaților din motive de compensații financiare. Prin urmare, companiile ar trebui să ia în considerare raportul lor de angajați tech atunci când iau decizii fiscale cu impact real asupra veniturilor acestora.
În plus, cercetarea evidențiază preferința crescândă pentru lucrul la distanță și formatul hibrid. Adaptarea este cheia, iar intersecția dintre nevoile specifice ale angajaților tech, cât și a tendințelor din industrie privind stilurile de lucru și motivațiile financiare vor fi cruciale pentru succesul pe termen lung în sectorul tech.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam