Secțiune susținută de

Anca Precup: de la piese de mașini la… piese de teatru!

Portal HR \ Opinia consultantului \ Anca Precup: de la piese de mașini la… piese de teatru!

„Am energie cât pentru un om și jumătate!”, mi-a spus Anca Precup, pe la jumătatea interviului, debordând de vitalitate și cu un debit verbal care este bucuria oricărui jurnalist. Pentru că, în 20 de minute, am ascultat câte spun alți interlocutori în… 30! Deci cât un om și jumătate, într-adevăr!

Anca Precup este Vicepreședinte Cardinal Motors, însă 90% din energia de care vorbește este canalizată către proiectul ei de suflet: Asociația Inspira. Mai clar spus, acum vreo doi ani, după absolvirea cursurilor de leadership creativ Erisma și a unui curs de teatru, tot în cadrul Erudio, Anca a decis să facă o schimbare radicală în viața sa. Din dealer de mașini, a devenit producător de piese de teatru. Cum? Aflați din interviul de mai jos.

Care a fost parcursul tău profesional, până în prezent?

Am terminat ASE în 2002, secţia Franceză, am fost plecată în Franța, unde am studiat, timp de șase luni, în cadrul unei facultăți private care avea o legătură cu ASE-ul din Bucureşti şi când m-am întors în România m-am angajat într-o agenţie de publicitate. A fost veselia şi bucuria vieţii mele, mi-am petrecut vreo trei ani acolo, după care, în 2005, am fost nevoită să preiau unul dintre business-urile familiei. Mi-au dat pe mână cel mai mare dealer al Porsche România, Cardinal Motors; eram – și sunt și acum – dealer de Wolkswagen şi Audi în Constanţa, Ploieşti, Tulcea şi Slobozia. Eram o puştoaică de 24 de ani, nu ştiam nimic despre maşini și am început greu şi învăţând foarte, foarte mult, făcând naveta două săptămâni pe lună la Constanţa şi două săptămâni la Ploieşti. Am făcut asta aproape șapte ani. La un moment dat, în 2008, am urmat cursurile de leadership creativ Erisma, convinsă fiind de o prietenă că este un program care, cu siguranţă, mă va ajuta în viaţă, eu fiind o persoană destul de reținută, nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă, mă simt bine în mediul meu formal. După ce am absolvit Erisma, mi-au venit tot felul de alte idei şi m-am mai apucat de încă două business-uri. Am lansat un site de vânzări online, Vestimentaria.ro, unde utilizatoare

Anca împreună cu Dragoș Călin

Anca împreună cu Dragoș Călin

le pot vinde hainele sau accesoriile pe care nu le mai poartă și am început un proiect nou, Inspira.

Spune-ne mai multe despre Inspira, te rog.

După Erisma, am urmat un alt curs, tot la Erudio, de teatru. Acolo m-am întâlnit cu Dragoș Călin, partenerul meu, împreună cu care am pus bazele Asociației Inspira. Inițial, am dorit să organizăm speech-uri inspiraţionale şi motivaţionale cu actori ai Teatrului Naţional din București, până când ne-am dat seama că este destul de greu. Pentru că nu poți să iei un actor de pe scenă și să îl aduci într-un mediu diferit pentru el, în care să livreze ceea ce aștepți tu. Ori n-am ştiut noi cum să facem treaba asta, ori am avut aşteptări foarte mari. Dar mi-am dat seama că, pe scenă, actorii sunt exact așa cum suntem noi la job; ei ştiu rolul pe scenă, dar odată ce i-ai scos din rol şi i-ai pus pe ei înșiși, în faţa unui public – devin un alt produs.

Așa că am început să facem producţii de teatru. Suntem, deja, la a treia, Masculin-feminin, o piesă contemporană, scrisă de Lia Bugnar, care a avut premiera recent, pe 20 mai 2013, la Teatrul de Comedie. Pe lângă această producție, mai avem Hoţii de frumuseţe, dramatizarea cărţii lui Pascal Bruckner, cu Florin Zamfirescu, Medeea Marinescu, Ioana Pavelescu şi alţi trei actori și Fă-mi loc, cu Medeea Marinescu şi Marius Manole; Medeea ne e şi asociată în business, suntem eu, Dragoş şi Medeea. Vrem să terminăm anul 2013 cu opt piese de teatru produse de noi.

Unde se joacă aceste piese?

În București – la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatru de Comedie și Godot Café Teatru – și în țară, la Brăila, Călăraşi, Constanţa și Iaşi. Vine lumea, este plin la fiecare spectacol.

Deci, în acest moment, te ocupi numai de Inspira?

Nu, dar dedic cea mai mare parte Asociației Inspira. Pe lângă aceasta, mai am business-ul în domeniul auto, sunt dealer de Wolkswagen şi Audi, şi site-ul vestimentar. Însă Inspira este la început și, când ai un start-up într-un business, eşti obişnuit să-ţi canalizezi toată energia şi toată forţa pe care o ai în start-up-ul respectiv, dacă vrei să îţi meargă, așa că mă concentrez în această direcție.

O casă de producție de teatru înseamnă de la a lectura, a căuta un text, a-ți da seama dacă are potențial, a decide că vrei să faci o piesă de teatru, până la a căuta un regizor, a găsi actorii pe care ți-i dorești și care sunt compatibili cu regizorul, a găsi un spațiu în care să se joace piesa, a căuta decorul, a colabora cu actorii, a merge la repetiții de la prima lectură până se termină piesa, coregrafie, scenografie – deci tot ce înseamnă o piesă de teatru!

“Schimbarea a fost cea mai bună mișcare!

Rareori am citit atâta convingere în ochii cuiva care a luat decizii radicale în viață. Fără nicio urmă de îndoială, Anca este mulțumită de schimbarea pe care a făcut-o și care se datorează, în mare parte, cursurilor Erisma. Pentru ea, cea mai mare bucurie este să fie în mijlocul oamenilor care vin la piesele de teatru produse de Asociația Inspira. Îmi place foarte mult să fiu în mijlocul oamenilor; îmi place să stau la casa de bilete, să vând bilete acolo, în căsuţa aceea mică, sunt plasator, stau la intrare să rup biletele, să le urez oamenilor o seară frumoasă… Este bucuria vieţii mele! E viaţa mea!”, mi-a spus, cu entuziasm, Anca Precup.

Aş vrea să revenim un pic la momentul în care ai zis că ai hotărât să mergi la Erisma. Când ai urmat cursurile de leadership creativ și cum ți-a venit această idee?

Am făcut cursurile Erisma în 2008, ideea mi-a venit ascultându-l pe Cosmin Alexandru (Președinte al Asociației Erudio, n.r.) la o conferinţă, mi s-a părut foarte inspirațional, un lider des

ăvârșit. M-am interesat, cu ajutorul unei prietene, și astfel am aflat că ține cursuri de leadership creativ, am ajuns la Erisma și m-am înscris.

La Erisma am cunoscut foarte mulți oameni frumoși; mi-am făcut niște prietenii pe care nu credeam că o să le mai fac la aproape 30 de ani – eu fiind și genul de om care își păstrează prieteniile din școala generală și nesperând că mai poți să legi prietenii strânse. Mai mult, cu cei pe care i-am cunoscut la Erisma m-am întâlnit și pe partea de business, în diverse proiecte.

Atunci când m-am înscris la Erisma am dorit o schimbare pentru mine, am vrut să-mi dau un plus de valoare, îmi place să aduc mereu ceva nou în propria existență. Nu mă pot limita niciodată la ce sunt; tot timpul mă raportez numai la oameni care sunt mult peste mine și vreau de fiecare dată să dobândesc cât mai multe cunoștințe. Așa am ajuns la Erisma unde, cum spuneam, am cunoscut cei mai frumoşi oameni pe care puteam să îi întâlnesc. Și cu care continuu să mă văd, cam o dată pe lună.

Deci din 2008 și până acum ați păstrat legătura, continuați să vă întâlniți?

Da, avem o întâlnire pe lună, se numeşte Joia Erismatică, la care sunt invitați absolvenții Erisma din toate promoțiile. Absolvenții formează grupul Elumni, deja avem o gașcă, ne sărbătorim și zilele de naștere împreună. Am mai participat, după Erisma, și la alte cursuri, de teatru – care a avut un impact foarte puternic asupra mea – sau discurs creativ, de exemplu.

De ce spui că a avut un impact puternic cursul de teatru?

Pentru că acolo m-am îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă teatru: de la oameni – la producţie, la personaje și am ajuns să fac ceva în sensul ăsta, a fost dragoste la prima vedere! Plus că mi-am găsit dragostea vieţii mele, la propriu. Toate s-au întâmplat prin Erisma (zâmbește).

Deci cursul de teatru a generat toată povestea cu Inspira și producțiile actuale?

Da, după trei luni de la terminarea cursului respectiv, în 2011, am înfiinţat firma și ne-am apucat de treabă. Pot să spun că atunci m-am hotărât să-mi schimb radical viaţa!

La Cardinal Motors conduceam o echipă de peste 400 de oameni şi, fiind o puştoaică, mi-era foarte greu. Trebuia să fiu tot timpul scrobită din cap până în picioare, nu mă simțeam bine cu hainele acelea

pe mine, nu îmi place să port tocuri, sunt o fire foarte liberă, simţeam că înnebunesc. Şi după ce am terminat Erisma, mi-am spus: ”Până la urmă, ești ceea ce ești, n-ai nicio șansă să fii pe placul tuturor, ai mai multe șanse ai să fii pe placul mai multor persoane așa cum ești tu, decât încercând să fii un model care, de fapt, nu ești tu – ci ești o altă persoană”. După ce am terminat Erisma, m-am gândit că n-am cunoștințele necesare în domeniul auto, nici nu mă interesează, nu știu să schimb o bujie și nici nu vreau să învăț niciodată. Știu să mă comport cu clienții, știu că am cele mai bune servicii în domeniul acesta, orice client care vine la mine și are o problemă – o rezolv. Dar eram destul de stresată psihic, așa că am decis să fac o schimbare. La un moment dat, n-am mai putut.

Şi acum, când priveşti în urmă, cum resimţi acest pas? A fost o mişcare bună?

Cea mai bună mişcare! Şi fac totul cu sufletul. Din punct de vedere al cifrelor şi al volumelor, nu se compară cu business-ul pe care-l aveam până atunci, Cardinal Motors, ca ordin de mărime, vorbim despre un business în care, în 2008-2009, aveam o rată a profitabilităţii de trei milioane de euro. Aici, la Inspira, este infimă, dar este sufletul meu, este viaţa mea!

Deci există, totuși, o rată a profitabilităţii și în teatru?

Există, sunt absolut convinsă că teatrul este una dintre nişele economice care au un trend ascendent exponenţial de la an la an; adică în producţia de teatru, dacă faci un management al proiectului bun, poate să fie un business absolut profitabil.

Mi se pare surprinzător, cum poți să ai un business profitabil în acest domeniu? Toată lumea se plânge că nu se pot face bani din cultură…

Din sponsorizare, vânzarea de bilete, evenimente… Cred că aceia care spun că nu poţi să faci business din teatru fie nu ştiu să se ocupe, să-şi facă managementul proiectului cum trebuie, fie au alte proiecte în care se implică mai mult.

Te ajută şi celelalte business-uri pe care le ai în această direcție?

Întotdeauna ajută. Cu cât eşti mai dezvoltat pe mai multe planuri, cu atât se întâlnesc, pe parcurs, cunoştinţele, tot networking-ul se leagă. Îmi place foarte mult să fiu în mijlocul oamenilor, când avem spectacole la Teatrul Evreiesc de Stat, mai ales, unde sunt 300 de locuri, sunt, efectiv, înnebunită; îmi place să stau la casa de bilete

, să vând bilete acolo, în căsuţa aceea mică, sunt plasator, stau la intrare să rup biletele, să le urez oamenilor o seară frumoasă… Este bucuria vieţii mele! E viaţa mea!

Se umplu sălile?

Da, la toate piesele noastre. Comedia Fă-mi loc este adorabilă, în regia lui Radu Beligan, cu Medeea Marinescu și Marius Manole. Amândoi sunt actori foarte buni, Marius este cel mai bine cotat actor din media de vârstă 30-40 de ani, iar acum joacă în 18 piese simultan! Deci are 18 piese în care joacă în aceeaşi lună!

Incredibil… Cum reușește?

Avem seri în care el joacă, de exemplu, în trei piese, una după alta, cu public…  Este un actor de o modestie rară, cu o strălucire în ochi care te acaparează şi vorbeşte cu atât de multă pasiune despre tot, te fascinează. Mi se pare senzaţional să poţi să joci simultan în 18 piese…

medeea-marinescu

Medeea Marinescu

„Mi se pare că nu obosesc niciodată!

Aș fi putut să mai vorbesc vreo două ore cu Anca despre Marius Manole, Medeea Marinescu și alți actori talentați, însă am revenit la subiectul nostru, trecerea de la mașini la teatru. De fapt, este vorba despre mai mult de atât, pentru că Anca se ocupă, în continuare, și de mașini, chiar dacă prioritatea sunt spectacolele de teatru. Și se mai ocupă și de site-ul vestimentar, este mama unui copil, face sport, are o viață personală împlinită și îi rămâne timp și pentru ea.

„Am energie cât pentru un om și jumătate… Așa sunt eu și îmi place, tot ce aleg să fac, fac cu tot sufletul și cu toată deschiderea. Și nu mi se pare că obosesc niciodată!”, mai spune Anca.

Ce planuri mai ai?

Momentan, nu mai am niciun alt plan, în afară de Inspira, dar îmi place atât de mult tot acest proces de a livra un produs finit numită piesă, încât nu mă mai interesează nimic altceva.

Visul meu este să ajungem să rulăm 15-20 de piese pe lună. Și până le vom face o să fiu canalizată aici; după care, probabil că o să mă gândesc și la altceva, pentru că sunt o persoană căreia tot timpul îi place să aducă ceva nou în viața ei. Deocamdată, îmi place atât de mult proiectul în care sunt implicată, încât nu îmi mai vine să caut și altceva. Este ca și cum ți-ai găsi dragostea: te gândești că ai găsit-o, simți că e jumătatea ta, nu mai cauți în altă parte, pentru că nu mai ai de ce. Este foarte bine așa (zâmbește).

Dar până să începi proiectul Inspira, aveai o afinitate pentru teatru, îţi plăcea în mod special?

Da, de mică cochetam cu teatrul, îmi plăcea să merg la spectacole, mergeam aproape săptămânal. După aceea m-am apucat de cursul de teatru și, treptat, a devenit un business. Probabil că Dumnezeu când le orânduiește, le orânduiește așa cum trebuie… mă bucur teribil că fac treaba asta!

Cum reușești să le faci pe toate: Inspira și producțiile de teatru, celelalte două business-uri, ai un copil, viață personală, cum te împarți între toate acestea?

Sunt hiper energică! Am energie cât pentru un om și jumătate – și o spun serios, pentru că mi-am făcut teste, nu e o invenție de-a mea! Am atât de multă energie, încât mie mi se pare că pot să fac mult mai multe. Fac și sport, ieri am mers 55 de km cu bicicleta; săptămâna viitoare mă duc la semi-maraton la 22 de km… așa sunt eu și îmi place, tot ce aleg să fac, fac cu tot sufletul și cu toată deschiderea. Și nu mi se pare că obosesc niciodată.

Dar timpul cum ți-l împarți?

Fiind o persoană haotică, nu mi-l împart; le rezolv pe toate, așa, cum apar. Probabil că nu este sănătos și asta mi-au explicat și la Erisma, de fiecare dată: trebuie să ai priorități. Eu nu apuc să am priorități, pentru că am atât de multe pe cap, încât nu mai apuc să le și prioritizez. Dacă am o treabă de rezolvat acum, o rezolv, după aceea mă apuc de următoarea.

Nu sunt un exemplu de urmat! Chiar sunt o persoană haotică! Dar îmi ies de fiecare dată toate, sunt norocoasă și îi mulțumesc lui Dumnezeu. Le fac pe toate cu plăcere și cu deschidere și cred că atunci când iubești tot ce faci în jurul tău, îți și ies toate.

Este ideal, cred că puțini oameni au șansa să-și găsească menirea cu adevărat și să facă ce le place…

Da, dar știi cum este cu șansa asta? Apare dacă îți dorești să o găsești. Ți se oferă multe oportunități, dar trebuie să te urci în trenul potrivit!

Data articol: mai 30, 2013

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam