Secțiune susținută de

Andrei Codorean, AIESEC: „ În principiu compensația a fost un bonus, deoarece căutarea mea de job era, în principal, pentru a avea experiența de munca odată ce termin facultatea”

Portal HR \ Actual \ Andrei Codorean, AIESEC: „ În principiu compensația a fost un bonus, deoarece căutarea mea de job era, în principal, pentru a avea experiența de munca odată ce termin facultatea”
aiesec

Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.

La interviu a răspuns Andrei Codorean, în prezent student la ASE – Facultatea de Informatică Economică.

Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?

Prima dată am încercat sa îmi trimit CV-ul prin intermediul platformelor online precum HIPO si EJobs, dar nu am avut mult succes. În primăvara anului trecut, am început sa merg la târguri de joburi, acesta fiind modul prin care mi-am găsit primul loc de muncă și metoda pe care o voi folosi după terminarea studiilor.

Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?

Decizia nu a reprezentat o problema mare pentru mine, deoarece programez de la 14 ani și mereu am știut că vreau să lucrez în această industrie.

Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?

Pentru mine căutarea s-a rezumat la găsirea unui job care să fie part-time pentru a nu se suprapune cu orele de la facultate și preferam oportunitățile care ofereau variante remote.

Cum ți-ai făcut CV-ul?

Inițial am utilizat un tool online care mi-a creat CV-ul, urmând să îl înlocuiesc cu un CV făcut de mine într-un mod asemanator cu procesul de dezvoltare a website-urilor moderne (practic mi-am programat CV-ul).

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depasit?

În principal, cea mai mare provocare pentru orice student în căutare de job în domeniul IT(mai ales pentru cei din anul I, cum eram eu) este faptul că o companie va investi destul de mult timp în tine ca să te antreneze odată ce primești job-ul, ceea ce conduce companiile să se concentreze pe candidați care pot să continue full-time după perioada de training/probă.    

Cum te-ai pregatit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?

În principal, am folosit resurse precum LeetCode, videouri și tutoriale pe Youtube despre procesul de angajare și prin a revizui codul fostelor proiecte relevante pentru poziția pe care am aplicat.

Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?

M-a luat prin surprindere faptul că mi-a fost oferită o poziție pe un alt subdomeniu datorită CV-ului, ceea ce mi-a dat cam 3 zile să mă pregătesc pentru interviu.

În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?

În principiu compensația a fost un bonus, deoarece căutarea mea de job era, în principal, pentru a avea experiența de munca odată ce termin facultatea.

Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?

Unul dintre beneficiile pe care le-am adorat a fost abonamentul la 7card, ceea ce mi-a redus costul de a merge la sala de la 240 lei la 70 lei/lună.

Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?

Un bun mod de a sumariza procesul de selectie din IT este o zicală faimoasă pe forumuri și printre studenți: „Căutăm developer junior de 18 ani cu 20 de ani experiență”(nu e originalul, dar expune cel mai bine ideea). Deși nu este atât de prevalent în România, tot apar astfel de oferte. Un al doilea pas corelat cu cel anterior este ridicarea semnificației proiectelor personale în procesul de angajare, deoarece acestea pot pregăti o persoana de 10 ori mai bine decât facultatea.

În ceea ce privește informațiile care ar trebui transmise, pot spune ca am avut norocul sa nu trebuiască sa pun întrebări adiționale la interviurile la care am participat, așa ca nu am sugestii.

Data articol: aprilie 9, 2024
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam