Secțiune susținută de

Angajatii de nota 10

Portal HR \ HR Pedia \ Angajatii de nota 10

Lucrurile sunt cat se poate de simple. Avem nevoie de ei in organizatii, de angajatii super-peformanti, de angajatii de nota 10. Putem incerca sa ii aducem in orgaizatie din afara, sau sa ii dezvoltam prin mijloace specifice de training, dar orice solutie alegem trebuie sa fim constienti ca ei reprezina un procent foarte mic din profilele disponibile pe piata.

Efortul de aducere a lor din afara vine la pachet cu costuri ridicate dar si cu riscul de a nu se integra. Un motiv in plus sa ne punem problema cum ii putem dezvolta in interior, cum ii putem motiva sa performeze la nivelul maxim si cum ii putem convinge sa ramana cat mai mult.

Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandam azi propune o abordare pe cat de neortodoxa pe atat de provocatoare a acestui efort de creare a angajatilor de nota 10. Pornind de la premiza, ca diferenta dintre un angajat mediocru si unul super-performant este mai degraba de cautat in atitudine si aptitudine decat in expertiza si experienta, profilul celui de nota 10 intruneste de cele mai multe ori caracteristici de genul: pasiune pentru ceea ce face, un sistem etic foarte bine pus la punct, o nevoie permanenta de a invata si de a se dezvolta si nu in ultimul rand abilitatea de a produce repede rezultatele de care are nevoie organizatia.

In acest context, autorul aminteste de tehnica acordarii unui 10, asa cum este ea mentionata intr-una din cartile pe care le considera reprezentative pentru acest subiect: „The Art of Possibility” de Ben si Rosamund Zander.

Pe scurt, tehnica pe care o propun autorii cartii este aceea de a oferi din start angajatilor garantia ca vor primi calificativul maxim la evaluarea care urmeaza in 6 – 12 luni, dar obligandu-i sa trimita managerului un mesaj ante-datat in care sa isi imagineze si sa explice cum i-a facut sa se simta acest calificativ, cum au muncit ca sa il obtina si ce au invatat pe parcursul acestei perioade in care au trudit pentru acest calificativ. Cei care in aceasta perioada de timp s-ar „culca pe o ureche”, fara sa se simta responsabilizati de acest capital de incredere, sunt cei la care organizatia poate sa renunte din start pentru ca nu vor deveni niciodata angajatii de nota 10.

Citeste tot articolul Creating Your Own A Players by Giving an A pentru a intelege in ce masura aceasta tehnica ar putea sa functioneze in sensul motivarii angajatilor si atingerii excelentei in performanta.

Data articol: ianuarie 27, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam