Animalul social
În urmă cu ceva vreme, includeam cartea Animalul Social de David Brooks pe lista noastră de lecturi pentru anul acesta. Dacă nu ați apucat încă să o achiziționați, sau dacă mai aveți nevoie de un motiv ca să faceți asta, vă propunem să vizionați azi prezentarea TED făcută de autor pornind de la concluziile cărții.
Printre ideile care ne-au atras atenția a fost, înainte de orice, aceea că, din păcate, viziunea actuală conform căreia omul este un animal rațional este profund eronată. Ea se bazează pe o presupoziție falsă: aceea că emoțiile sunt separate de rațiune și că oamenii vor găsi întotdeauna calea de a acționa rațional, de a lua deciziile corecte/logice etc.
În realitate, noile cercetări din diferite domenii arată că omul este un animal social, profund interconectat, că învățăm de la cei pe care îi iubim și că, de fapt, emoțiile sunt la baza gândirii noastre. În acest context, înțelepciunea este percepută ca abilitatea de a ne cultiva emoțiile, cele mai de preț competențe fiind, printre altele: capacitatea de a pătrunde în mintea celui din fața noastră pentru a învăța/ne dezvolta, echilibrul (acceptarea faptului că gândim în virtutea unor prejudecăți și renunțarea la ele), modestia epistemologică, înțelepciunea „de stradă”, simpatia etc.
Da, trăim într-o societate care încurajează manifestările minții conștiente, nevoia de a avea succes/statut. Dar, în realitate, ceea ce ne face cu adevărat să fim fericiți este capacitatea de a ne pierde pe noi înșine într-o provocare sau făcând ceva ce ne place (o idee care seamănă foarte mult cu cea de flux, despre care am mai vorbit).
Descoperiți noul umanism și ce poate să însemne el pentru modul în care trăim și înțelegem lumea din jur urmărind prezentarea lui David Brooks:
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam