Hot Now

Atragerea candidatilor potriviti

29 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 6.565 afisari

Fie ca este vorba de un singur post sau de o serie de pozitii pentru care trebuie angajate persoanele potrivite, succesul procesului de recrutare este dat intr-o masura importanta si de actiunile care preced derularea sa efectiva.

Orice proces de recrutare si selectie in cadrul unei organizatii incepe de la identificarea unei nevoi concrete de completare a unui post vacant.

In momentul in care s-a identificat nevoia de recrutare se poate defini in mod coerent si profilul cautat. Este vorba aici atat de elaborarea fisei de post sau de actualizarea ei, dar si de creionarea celorlalte cerinte specifice, “desenarea” unui “portret robot” al candidatului cautat. In cazul in care aceasta etapa este trecuta cu vederea, riscurile de a incepe un proces de recrutare sortit esecului sunt foarte mari. Un proces de recrutare bazat pe cerinte vagi sau neactualizate la realitatile pietii si organizatiei va duce in mod inevitabil la rezultate neconcludente.

Recrutarea se refera la toate actiunile pe care le intreprindem (odata ce avem definita nevoia si profilul cautat) pentru a atrage o baza de candidati relevanta din care sa il putem selectiona pe cel mai potrivit si pentru a “activa” aceste resurse in cel mai eficient mod posibil.

Atragerea candidatilor se poate face prin mai multe metode, in functie de natura postului cautat si de gradul de confidentialitate al procesului de recrutare.

Metodele clasice de atragere a candidatilor sunt:

  1. anuntul de recrutare publicat in media traditionala sau pe internet
  2. externalizarea procesului de recrutare
  3. Selectia in baza de date proprie
  4. Recomandarile interne si externe
  5. Networking/ activarea retelei de contacte

Alegerea metodei de recrutare/ atragere de candidati trebuie sa aiba intotdeauna in vedere natura si gradul de senioritate al postului.

Este posibil ca un anunt de recrutare clasic sa nu dea rezultatele dorite pentru pozitii de management, dupa cum un anunt pe internet poate sa fie mult prea putin vizibil pentru o pozitie de muncitor necalificat.

In anumite cazuri, procesele de recrutare sunt eficientizate de existenta unor aplicatii standard.

Etapele oricarui proces de recrutare eficient ar trebui sa fie urmatoarele:

  1. identificarea nevoii
  2. definirea profilului
  3. identificarea surselor
  4. activarea surselor
  5. colectarea aplicatiilor

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter