Secțiune susținută de

Au filmele americane dreptate?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Au filmele americane dreptate?

Luminita ne-a intrebat:

Daca am profesat ca asistenta medicala generalista zece ani, apoi am schimbat domeniul de activitate(comert) pentru paisprezece ani,iar acum as vrea sa ma intorc la meseria mea de asistenta,am vreo sansa ca un recrutor sa imi citeasca macar CV-ul? Mentionez ca am obtinut certificatul de reatestare a competentelor profesionale in octombrie 2010.
Mi-ar placea sa stiu daca doar in filmele americane femeile stau acasa 10-12 ani sa isi creasca copiii,apoi isi reiau munca,meseria,chiar daca au facut pauza asa mare. Ar fi interesanta o paralela intre tari,vis-a-vis de aceasta situatie concreta. Desi eu nu am fost casnica in acest timp.

Noi ii raspundem:

Atunci cand vine vorba de trasee profesionale de genul celui descris de tine, credem ca i-ar fi oricui dificil sa ofere o previziune clara. Este adevarat ca unul din filtrele de selectie ale CV-urilor primite ca urmare a unui anunt are in vedere identificarea unei experiente relevante in domeniul de activitate cerut si, daca se poate, cat mai recente. Una din explicatiile acestei nevoi de „recenta” este de gasit in faptul ca ritmul foarte rapid in care se schimba tehnologiile si abordarile in mai toate domeniile in clipa de fata poate sa faca orice experienta mai veche de cativa ani intr-un anumit domeniu sa para anacronica.

Daca e sa ne luam, deci, dupa aceasta nevoie a angajatorului de a gasi persoane cu experienta nu doar utila, ci si recenta in zona profesionala de interes, ar trebui sa iti raspundem ca sansele tale de a te reangaja intr-un domeniu pe care l-ai parasit cu mai mult de 10 ani in urma sunt mai degraba mici. In realitate insa, lucrurile pot sta diferit. Faptul ca sansele sunt mici nu le face si inexistente. Adesea, lipsa de experienta recenta poate sa fie compensata printr-o motivatie clara si puternica de a reactiva in domeniul respectiv (motivatie care ar trebui exprimata ca atare intr-o scrisoare de intentie bine si clar elaborata).

Daca reusesti sa ajungi la un interviu pentru o pozitie de asistenta, deja ai castigat o batalie. Pentru asta ai nevoie, cum spuneam si mai sus, de o scrisoare de intentie in care sa explici clar si convingator de ce vrei sa te intorci in aceasta meserie si de un CV mai degraba functional decat cronologic care sa iti poata permite scoaterea in evidenta a experientei de asistenta.

Dincolo de ceea ce exista acum pe piata in acest domeniu si de ceea ce ti-ai dori sa obtii, ai in vedere si o flexibilitate mai mare: ia in calcul posibilitatea de a accepta un job de asistenta la un nivel salarial mai mic decat media pietei, tocmai in ideea ca odata obtinut, un astfel de job te poate ajuta sa iti reconsolidezi cariera pe aceasta zona pe care, intelegem noi, ai vrea sa continui de acum inainte. Cauta un astfel de job pe toate caile posibile: urmareste presa, internetul si trimite aplicatii atat in zona de stat cat si in cea privata, gandeste creativ atunci cand vine vorba de mediile care au nevoie de oameni cu pregatirea ta: s-ar putea sa gasesti un astfel de job nu doar si neaparat intr-un spital, dar si intr-un azil sau clinica particulara.

Revenind la a doua intrebare a ta, putem sa iti spunem ca ne-a facut sa zambim, mai mult sau mai putin pe ganduri. Filmele americane propun adesea un model de gandire pozitiva si de atitudine „eu pot” care poate sa cada in extrema ridicolului. Dusul realitatii risca sa spulbere repede si fara drept de apel o abordare americana care isi insuseste doar discursul si nu si convingerile (de altfel sanatoase) care ar trebui sa stea la baza ei. Printre altele este vorba de perseverenta inteligenta, ne place noua sa credem. Adica da, poti incerca si merita sa incerci tot ce iti trece prin cap, dar nu te astepta sa iti reuseasca toate doar pentru ca ti-ai spus in fiecare dimineata ca asa se va intampla. Universul poate sa conspire in sens bun si sa ne ajute atunci cand suntem foarte convinsi de ceva ce trebuie sa facem, dar nu are cum, de unul singur, sa schimbe datele esentiale ale existentei de zi cu zi.

Concluzionand, daca filmele americane au sau nu dreptate si la noi este o intrebare al carei raspuns am prefera sa il lasam putin in aer. Cine stie, poate dintre cei care ne citesc, vor fi persoane care sa te poata incuraja cu exemple concrete de viata pentru a-ti demonstra nu neaparat ca filmele americane au dreptate, ci ca niciodata nu poti stii ce te asteapta daca nu incerci.


Data articol: ianuarie 28, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam