Avantajul de a fi refuzat
„Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă spune-i planurile tale de viitor” – Anonim
Mi se întâmplă încă adesea să mă surprind dorindu-mi ceva. Cu patimă. Chiar dacă nu e evidentă. E bine ascunsă. Poți să crezi că-i păcălești pe alții, că poți disimula, dar pe tine sau pe Univers n-ai cum să-l păcălești. Am și foarte multe motive la îndemână, știu să raționalizez de ce-mi doresc să realizez ceva.
Există situații când ne atașăm de rezultatul unui proces: Mă prezint la un interviu pentru că am nevoie de bani și sper să-i conving să mă angajeze, O iubesc pe Maria și pentru asta aștept să ducă ea copiii la grădiniță, Fac ceva pentru companie și aștept să fiu promovat pentru performanța mea deosebită, Fac coaching cu un client și aștept ca rezultat să se schimbe, să se transforme, Investesc la bursă și aștept să câștig după o perioadă de timp. Există și un șablon pentru ce spun mai sus: fac ceva și aștept altceva în schimb.
Desigur așteptările sunt foarte omenești însă atunci când le avem suntem atașați de rezultatele așteptărilor noastre. Trăim vremuri în care lucrurile au început să nu (mai) funcționeze așa.
Acum mai mult ani, la începutul activității mele de coaching voiam să mă promovez și ofeream oamenilor coaching. O doamnă director de resurse umane, s-o numim doamna X, a aflat de oferta mea și m-a invitat la o sesiune. Conștient de foamea mea de bani mi-am spus la nivel rațional că mă duc doar ca să ofer o sesiune de calitate, fără să urmăresc să transform sesiunea într-un posibil contract. Am încercat să mă păcălesc…
M-am prezentat la doamna și am lucrat. Ne-am simțit bine lucrând fiecare pe partea lui. Eu responsabil de proces, ea responsabilă de ce trăiește în urma procesului. La sfărșitul întâlnirii noastre plin de entuziasm am întrebat-o dacă e interesată să lucreze cu mine. Mi-a refuzat politicos și frumos oferta. M-am simțit puțin confuz atunci pentru că nevoia mea de a contribui în forma în care mă așteptam, în modul în care gândeam atunci, era nesatisfăcută.
N-am dat importanță atunci sentimentului de confuzie amestecat cu puțină frustrare pentru că eu aveam nevoie de bani și speram că-i pot obține de-acolo, în acea formă. N-am înțeles atunci ce mi se întâmplă și mai ales de ce. Astăzi îi sunt recunoscător.
După mulți ani în timp ce învățasem să lucrez fără să aștept un rezultat, complet relaxat aflându-mă în vacanță într-un rai pământesc, am primit un telefon de la o persoană care mi-a spus: vreau să lucrez cu dumneavoastră pentru că mi-ați fost recomandat insistent de către doamna X.
Doamna X care „mi-a spus NU” acum mulți ani „mi-a spus DA”. Ce era diferit? Nu știu. Pentru tine ce e diferit? În timp ce scriu această poveste am primit un telefon de la altă doamnă din HR care-mi răspunde „în sfârșit” la oferta mea de a ne cunoaște, de a promova coachingul ca posibil instrument la dânșii în organizație. Ironic, ziua în care am fost invitat sunt implicat în patru angajamente. Când te simți relaxat și nu mai urmărești rezultate devii atrăgător pentru Univers și ești tu cel care alege circumstanțele în care vrei să ființezi.
Află mai multe despre Ioan Nicut aici. Pasiunea lui e să fie alături de lideri – prin coaching – ca să aibă încredere în ei, să-și creeze o viață aliniată cu viziunea companiei lor dar și cu valorile proprii, să se transforme astfel încât să fie cine vor ei.
Ioan deține o certificarea în coaching (Certified Professional Co-Active Coach) furnizată de CTI o firmă acreditată de ICF și o Certificare în Coaching cu Povești printr-un program acreditat de ICF.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam