Secțiune susținută de

Beneficii extrasalariale în concediul de creștere a copilului?

Portal HR \ HR Pedia \ Beneficii extrasalariale în concediul de creștere a copilului?

În rândul cititorilor noștri s-au ridicat adesea întrebări legate de beneficiile extrasalariale pe care un angajat le mai poate primi pe perioada concediului pentru creșterea copilului, în aceeași măsură în care le primea până la intrarea în concediu. Cu alte cuvinte, este posibil ca un salariat să primească atât indemnizația aferentă concediului, cât și avantaje precum abonamente medicale, prime sau cadouri?

Persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului (CCC) au contractul de muncă suspendat, potrivit Codului muncii. Ceea ce înseamnă că, în tot acest timp, ele nu au dreptul nici să lucreze (altfel se poate considera că prestează muncă la negru, subiect în legătură cu care găsiți mai multe detalii aici), nici să primească de la angajator sume de bani cu titlu de salariu („drepturi de natură salarială”).

Cu toate acestea, potrivit legii, pe durata CCC pot continua să existe alte drepturi ale salariatului, “dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne”. Concret, un angajat poate avea mai multe beneficii la locul de muncă, în afara drepturilor salariale: abonamente medicale la clinici private de sănătate, prime de vacanță, de Crăciun, diverse bonusuri și cadouri cu titlu special și lista poate continua.

Apreciem că salariații ar putea beneficia, de exemplu, de abonamentele medicale sau de cadourile oferite cu prilejul anumitor zile speciale pe durata concediului de creștere a copilului, în măsura în care acestea sunt prevăzute expres de contractele de muncă sau de regulamentele interne. Este discutabil, totuși, în ce măsură ar mai putea beneficia de prima de vacanță salariații aflați în concediu de creștere a copilului, având în vedere că acest drept se acordă salariaților aflați în concediu de odihnă, iar cele două tipuri de concediu nu s-ar putea suprapune”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Mihai Anghel (foto dreapta), avocat în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații.

Beneficiile extrasalariale pot fi considerate venituri asimilate salariilor?

Problema care se pune este în ce măsură aceste beneficii pot fi considerate, din punct de vedere fiscal, ca fiind venituri asimilate salariilor (și, deci, impozabile). Pentru a înțelege de ce trebuie să ne punem această problemă, e necesar să aducem în discuție o prevedere a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, care spune că „dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului se suspendă cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap”.

În acest sens, avocatul Mihai Anghel precizează: “Persoanele aflate în concediul de creștere a copilului, care continuă să primească anumite sume de bani de la angajator sau să beneficieze de unele drepturi, obțin astfel avantaje în natură care, din punct de vedere fiscal, vor fi considerate venituri asimilate salariilor și deci impozabile, existând riscul ca dreptul la indemnizația lunară să se suspende”.

Află toate informațiile despre acest subiect citind tot articolul pe Avocatnet: Te mai poți bucura de beneficii extrasalariale chiar dacă ești în concediul pentru creșterea copilului?

Save

Data articol: decembrie 19, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam